Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Опиташ ли арабска парена торта, забравяш и баклава, и реване!

Ключови думи: арабска парена торта, рецепта

Когато опитате тази Арабска парена торта , ще забравите за баклавата и реването! Най-хубавият сиропиран сладкиш, приготвена по стара рецепта от Близкия изток. Не чакайте специален повод, можете да правите тази торта всеки ден. Ето какво ви трябва:

Продукти за тъмната кора:
5 средни яйца
5 с. л.захар
2,5 с. л. брашно
2,5 с. л. грис
200 г смлени орехи
80 г настърган шоколад
1 пакетче ванилова захар
1 ч. л. бакпулвер
За жълтата кора:
5 средно големи яйца
5 с. л. захар
2,5 с. л. брашно
2,5 с. л. грис
1 пакетче ванилова захар
половин чаена лъжичка бакпулвер (1,5 г)
За сиропа:
600 гр. захар
800 мл вода
сокът на един лимон
Варете само 5 минути, след като започне да ври!

Начин на приготвяне:
Правим първото тесто – счупваме 5 яйца в дълбока купа и добавяме 5 супени лъжици захар. Разбийте с миксер 8-10 минути или колкото е необходимо, докато захарта се разтвори и получите гъста кремообразна смес.

Добавете пресятото брашно, бакпулвера, гриса, ванилията и смлените ядки малко по малко при бавно разбъркване. Тестото трябва да остане пенливо и въздушно. Накрая се добавя настърганият шоколад, разбърква се и се изсипва в намазнена средно голяма тава.

Пече се 10 минути в загрята фурна на 200 градуса. През това време пригответе втората кора. Втората кора се приготвя почти по същия начин като първата, само че в това тесто не се добавят орехи и шоколад.

След 10 минути извадете първия блат от фурната и изсипете отгоре равномерно жълтия блат. Намалете температурата на 175 градуса и печете още 25-30 минути. През това време сварете сиропа.

Извадете готовия сладкиш от фурната и оставете настрана. Нарежете на кубчета с остър нож.

Залейте горещия кекс с горещия сироп! Оставете да изстине и сервирайте.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Бургаски огнеборци с бърза намеса Изгасиха горящи дървени плоскости  Мъж от Бургас показа какво не трябва да се прави зад волана Кара мъртво пиян
Бургазлия с голям удар в "Капките" Вени е първият участник от този сезон с две победи Трагедия в Турция Загинали и ранени при катастрофа между кола и пътнически автобус
Какво време ни очаква в понеделник? Значителна облачност в България „Хлебарка“ налази ефира на БНТ и дори изпълзя на трето място в „Ново 10+2“ Песента на Диди и Мони от бургаския дует „Парадокс“ дебютира в класацията и едва не я оглави
Не му върви срещу Джокович, защото... Изпълнява бекхенд с една ръка Това са истинските причини жените да привличат емоционално недостъпни мъже Те се влюбват в партньори, които изглеждат чаровни, загадъчни и привлекателни, но с времето се оказва, че тези мъже не могат да предложат дълбока емоционална свързаност
Вече не купувам хляб, от 2 кг брашно правя 45 броя от тези памук питки Лесни са, практични и толкова вкусни, че ще се чудите защо изобщо сте купили хляб Макрон с призив към Нетаняху Френският президент иска спиране на огъня в Газа
Ужасна вест от Мианмар Бременна жена издъхна след земетресението Шокиращ финал Сбогуваме се с хитовия сериал "Златно момче"