Взех тази рецепта за бъркан козунак от най-добрия пекар, става само за 30 минути
Умните домакини задължително тестват рецептите, защото това им гарантира перфектно представяне пред гостите. Ако и вие сте от хората, които държат на чуждата оценка, то започнете да експериментирате с козунаците от рано. Така ще сте сигурни, че ще избегнете провала.
Днес ще споделим с вас чудна рецепта за домашни козунаци, които освен че са божествено вкусни, се приготвят за половин час.
Ето как да направите най-бързите и най-вкусни козунаци
Необходими продукти
яйца – 2 бр. + 1 жълтък
захар – 130 г
ванилия – 1 ч.л.течна
прясно мляко – 300 мл
мая – 30 г прясна или 11г суха
брашно – 600 г + 100 г
сол – щипка
мазнина – 125 г (равни количества масло, мас и олио)
За плънката:
стафиди – 50 г
червени боровинки – 50 г
ром – 30 мл за накисване на сушените
плодове портокал – кората на 1/2 плод
лимон – кората на 1/2 плод
ПЛЪНКА локум шоколад сушени плодове
белтък – 1 бр. за намазване
За поръсване:
захар
ядки
Начин на приготвяне:
Още преди да започнете да приготвяте козунака, накиснете в ром стафиди и сушени червени боровинки.
След това спокойно може да преминете към съществената част.
Маята се разтваря в затоплено прясно мляко с 1 лъжица захар и 2-3 лъжици брашно. Съдът се покрива за 15 минути и се оставя настрана, за да може маята да се активира.
В отделен съд се смесват олиото, маслото и свинската мас и се оставят на котлона да се разтопят.
Корите от цитрусите се рендосват на ситно.
В друг съд се разбиват 2 яйца и жълтъка на третото яйце. Към тях се прибавят захарта, ванилията и щипка сол.
Към сместа се прибавя маята, цитрусовите кори и брашното. Пресятото брашно се добавя постепенно.
Накрая се добавя охладената вече мазнина, както и сушените плодове. Преди това обаче трябва да ги отцедите добре.
Козуначената смес се бърка, а след това се оставя да втаса. Тя трябва да удвои обема си.
След няколко часа прехвърлете тестото на работния плот, покрит с брашно и премесете.
Тази рецепта ще ви гарантира перфектните козунаци. Тестото се получава изключително меко, а сладкият хляб ще се получи пухкав като памук.
С полученото тесто може да направите един голям козунак или два по-малки, сами решавате. Използвайте различни продукти за плънката, за да има разнообразие.
Когато козунаците са в тавата, оставете ги да втасат за още 30 минути. След това ги намажете с разбит белтък и ги поръсете със захар и ядки.
Козунаците се пекат в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 40 минути.
На дъното на фурната задължително се слага съд с вода, а по средата на печенето козунаците се покриват с алуминиево фолио, за да не прегорят.
Пробвайте тази рецепта и изненадайте всички с домашни козунаци навръх Великден!
Добави Коментар