Кои плодове и зеленчуци не трябва да държим в хладилника?
Хладилникът е един от уредите, за който сме изключително благодарни в наше време, че е плод на науката и иновациите. Възможността да съхраняваме за по-дълго време храна ни пести време и пари. Смятаме, че докато продуктите ни са в хладилника, те са защитени и трайността им е удължена. Факт е обаче, че някои продукти губят полезните си съставки, ако се съхраняват в хладилник.
Ето някои от зеленчуците и плодовете, които трябва да се съхраняват на стайна температура или в шкаф, според мнение на диетолози и експерти.
Домати и плодове с костилки
При съхранение в хладилник доматите, сливите, прасковите и черешите променят вида си, а ароматът им отслабва, пише zdrave.to. Най-добре е да ги съхранявате на друго място.
Авокадо
По-добре е да съхранявате този екзотичен плод на тъмно и сухо място, за да узрее по-добре и да стане мек. Можете да добавите ябълка заедно с него, за да ускорите процеса на зреене.
Лук и чесън
Лукът и чесънът издържат най-дълго на хладно, сухо и тъмно място. Торбата трябва да е плат или хартия, но не и целофан, защото растенията трябва да дишат.
Картофи
Картофите също не трябва да се съхраняват в хладилник. Също така е важно да се уточни, че картофите не бива да имат време да покълнат, защото тогава те ще развият свойство, което е опасно за здравето.
Пъпеш
Можете да съхранявате пъпеш в хладилник. Но това ще го направи по-малко сочен. Преди сервиране трябва да го оставите за известно време на стайна температура, за да се стопли и да стане по-вкусен.
Ананас
Ананасите, за разлика от много други плодове и зеленчуци, не узряват след нарязване, така че трябва да изберете най-зрелия плод и да го изядете възможно най-бързо. Не трябва да го съхранявате в хладилник.
Царевица
Хладилникът няма да навреди на царевицата, но не е нужно да заемате място в хладилника с кочаните, защото не се разваля бързо.
Тиква
Тиквата също се съхранява добре на рафтовете, защото има дебела кора.