Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Вредно ли е да готвим с използвано олио?

Ключови думи: използвано олио, вредно ли е, здраве

Ново изследване разкрива притеснителни данни, че консумацията на повторно използвано олио за пържене може да доведе до по-високи нива на невродегенерация при плъхове и тяхното потомство. Като се има предвид, че практиката на повторно използване на една и съща партида олио, в което е пържено, е широко разпространена в домовете и ресторантите по света, резултатите от проучването сочат, че тази практика може да има сериозни последици за човешкото здраве.

Пърженето, което представлява пълно потапяне на храната в горещо олио и е изключително популярна техника за готвене, може да се използва за приготвяне на всичко - от понички до фалафел. За съжаление обаче вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания, включително рак и диабет, пише vesti.bg.

Какво се случва при повторно използване на олиото?

Смята се, че тези опасности се засилват, когато олиото се използва повторно, тъй като многократното нагряване унищожава антиоксидантите и други здравословни компоненти, съдържащи се в мазнината, като същевременно добавя опасни съединения като трансмазнини и пероксиди. Досега обаче последиците от консумацията на повторно използвано олио не са били надлежно изследвани.

Тревожни резултати

В продължение на 30 дни изследователите хранят женски плъхове със стандартна храна и с храна, обогатена с обикновени или претоплени мазнини. В края на месеца те установяват, че при животните, хранени с повторно загрявано олио, се наблюдават повишени нива на чернодробните ензими, което показва високи нива на възпаление и оксидативен стрес в този ключов орган.

"В резултат на това липидният метаболизъм в черния дроб беше значително променен, а преносът на важната за мозъка омега-3 мастна киселина DHA беше намалена. Това, от своя страна, доведе до невродегенерация, която се наблюдаваше в хистологията на мозъка на плъховете, консумирали преработеното олио, както и на тяхното потомство", казва Шанмугам.

Подобни констатации илюстрират важността на връзката между черен дроб-чревно-мозъчна система и показват как нейното нарушаване може да доведе до неврологични увреждания. Освен това при плъховете, хранени с претоплено масло, се наблюдава повишен холестерол и по-високи нива на маркери за възпаление като високочувствителен С-реактивен протеин (hs-CRP), който е свързан с инфаркти и инсулти.

Изследователите отбелязват и клетъчни увреждания в дебелото черво на тези плъхове, както и дегенерация на клетките, поддържащи невроните, известни като глиа. В поредица от последващи експерименти авторите на изследването излагат плъховете на мононатриев глутамат (MSG) и установяват, че тази често срещана хранителна добавка предизвиква допълнителни неврологични увреждания при плъховете, които са били хранени с повторно преработено масло.

Резултатите от проучването са представени на Discover BMB, годишната среща на Американското дружество по биохимия и молекулярна биология, която се проведе от 23 до 26 март в Сан Антонио.

 

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Не правете секс на дивана, защото... Лекар предупреди за сериозни рискове Пазете се от токсични приятели, които могат да съсипят връзката ви Неподходящи изказвания за връзката или партньора ви е първият червен флаг
4-те зодии, които имат ангелски души Ето кои са те  Тези вкусни лодки с месо ще ви станат любимо ястие Всеки знае рецептата
Банята изглежда мръсна и небрежна: премахнете тези неща от нея Вижте кои са те и подрете банята си  Иска да се върне при бившия си Русата Златка опитвала да затопли отношенията си с Благо Джизъса
Вместо 13 заплата у нас много работодатели са раздали за празниците бонуси, тематични подаръци и коледни партита Финaнсoвите кoледни бoнуси сa в гoлям диaпaзoн в зaвисимoст oт зaемaнaтa длъжнoст и видa нa кoмпaниятa - от 200 до 750 лв.  Смесете кисело мляко, брашно и захар на равни части и направете тази сочна торта с неустоим крем Вкусът е впечатляващ, презентацията - още повече
Методът 3-6-9 издава има и бъдеще връзката ви Три стъпки тестват колко здрави са любовните ви отношения... Закупуването на жилище става все по-трудно с тези промени в закона Строителите ще калкулират в цената на имота новия данък, обясни адвокат
Хвали се, че навремето е скъсвал Преслава от се*с Петя, както е истинско й име,  първо бе танцьорка във видеоклиповете на Милко Калайджиев, а след това той я превърна в Преслава, която познаваме днес  Започна скоростен ремонт на ГКПП "Кулата" заради Шенген Целта е с разширение да се направят по две пътни ленти във всяка посока преди пункта