Папа ал Помодоро или за времето, когато изхвърлянето на хляб бе богохулство
Папа ал Помодоро е гъста тосканска супа, която обикновено се приготвя с пресни домати, зехтин, чесън, босилек и стар хляб. Може да се добавят и други пресни зеленчуци, а супата може да се сервира топла, на стайна температура или студена, което я прави подходяща за всеки сезон.
Тази рецепта е от епохата, в която изхвърлянето на хляб, макар и стар, е богохулство. Супите със стар хляб са традиционни за всички части на Италия. За Тоскана, най-популярните рецепти със стар хляб са супата Папа ал Помодоро и салатата Панцанела.
Супа Папа ал Помодоро се приготвя изключително лесно, но има едно много важно условие, ако искате да се получи вкусна – всички продукти, които използвате, трябва да са качествени – хубав зехтин, добре узрели домати, пресен босилек.
Необходими продукти:
- 1 кг домати
- 2 скилидки чесън
- 1 ч.л. семена от копър
- 6 с.л. зехтин
- 4 стръка босилек
- сол и черен пипер
- ¼ селски хляб (с дебела кора)
Начин на приготвяне:
Измийте и почистете доматите. Нарежете ги на четвъртинки и ги наредете в тава.
Добавете чесъна, поръсете с малко зехтин и със семената от копър.
Овкусете със сол и черен пипер и печете около 30-35 минути в предварително загрята на 220° фурна.
Прехвърлете изпечените домати в голяма тенджера, добавете босилека, 4 чаши вода и 1 чаша накъсан на едри парчета хляб.
Оставете да заври, намалете котлона и оставете да къкри около 10 минути, докато се сгъсти.
Подправете със сол и черен пипер и изключете котлона.
Нарежете останалия хляб на ситно, поръсете го с останалия зехтин и малко сол. Печете 7-8 минути, докато хлябът стане хрупкав.
Сервирайте супата с печения хляб и поръсете с още малко зехтин.
Добави Коментар