Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Диета, която намалява риска от развитие на болестта на Алцхаймер с 50%

Ключови думи: алцхаймер, диета, риск

Колкото по-дълго живеем, толкова по-големи са шансовете да се сдобием с болестта на Алцхаймер. Според статистиката, след 80 години тази диагноза се поставя на всеки трети човек. Лекарите казват, че все пак е възможно да се избегне заболяването - с помощта на първичната профилактика.

Болестта на Алцхаймер е най-често срещаното невродегенеративно заболяване, характеризиращо се с непрекъснато прогресиращо влошаване на паметта, до пълна зависимост от другите и невъзможност на човек да се грижи за себе си.

В света има около 40 милиона пациенти и този брой непрекъснато расте. Очаква се до 2030 г. заболеваемостта да нарасне до 75 милиона души.    

За щастие можем да повлияем на риска от развитие на това сериозно заболяване, като променим начина си на живот.

Първата стъпка е да промените диетата си. От няколкото диети, които имат невропротективен ефект, най-добре описаната е MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay diet), разработена от Марта Морис от Университета Ръш в Чикаго. Смята се, че тази диета намалява риска от развитие на болестта на Алцхаймер с 50%.

И така, какви продукти ще ни помогнат?

 

Горски плодове, особено боровинки

Поради високото си съдържание на антоцианини (антоцианозиди), боровинките намаляват риска от болестта на Алцхаймер. Препоръчват се 1-2 чаши на седмица.

 

Листни зеленчуци, особено спанак

Витамините В9, В12, фолатите (соли на фолиевата киселина) надеждно помагат за предотвратяване на свързаните с възрастта промени в мозъка. Много фолати се съдържат в лещата, спанака, цвеклото, броколите, карфиола и зелето, както и в магданоза. Препоръчителната консумация на спанак е 7 порции на седмица. Другите зеленчуци трябва да присъстват в менюто поне веднъж на ден.

 

Ядки, особено орехи

Експертите съветват да се ядат по 2-3 ядки всеки ден. Известната чикагска диета препоръчва всякакви ядки, но все пак се предпочитат орехите. Смята се, че орехите, благодарение на бета-ситостерола,  намаляват риска от развитие на атеросклероза , особено в коронарните и мозъчните артерии.

 

Зехтин

Маслиновото масло е богато на антиоксиданти, които предпазват клетките на човешкото тяло от увреждане от свободните кислородни молекули. Изследванията показват, че консумацията на зехтин забавя процеса на стареене и има много полезни ефекти върху здравето, предимно за сърдечно-съдовата система. Авторите на диетата съветват да се консумира зехтин в неограничени количества – „колкото е възможно по-често“.

 

Риба, особено сьомга

Рибата е полезна за мозъка и може да предотврати развитието на когнитивни разстройства, но изследователите не знаят точно защо се случва това (проучванията потвърдиха, че мастните киселини нямат нищо общо с това). Така че, няма значение какъв вид риба ядете. Само методът на приготвяне е важен. Печената риба носи ползи за здравето. Но рибата, пържена в тиган - не.

Нека си припомним, че рибата съдържа протеини, здравословни омега-3 мазнини, витамини B12 и D, желязо, селен, цинк и йод. Лекарите съветват да ядете риба поне веднъж седмично.

 

Пилешко, пуешко

Препоръчително е да ядете постно месо 2 пъти седмично. Само че любовта към кренвиршите и бекона заплашва с деменция, установиха експерти от университета в Лийдс. Проучването е публикувано в сп. Американски вестник за клинично хранене.

 

Вино

Диетата на Марта Морис също изисква чаша вино всеки ден. 

Авторите отбелязват, че при лица на 72 и повече години със съществуващо леко нарушение на паметта е забелязан малък положителен ефект от консумацията на алкохол, но само ако това са минимални дози алкохол няколко пъти седмично, за разлика от еднократна доза от големи дози.

Пиеро Антуоно, професор по неврология в Медицинския колеж на Уисконсин през 2020 г., обобщи резултатите от повече от 20 проучвания, проведени в продължение на 17 години, и потвърди отрицателните ефекти на алкохола върху мозъка. Злоупотребата с алкохол е особено опасна на възраст над 65 години. Освен това, консумацията на алкохол се счита за най-важната сред всички модифицируеми (може да се повлияе) рискове от деменция.

 

Състоянията, които повишават риска от Алцхаймер, включват:

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Никой не вярва, че този течен шоколад е домашен, вкусът му е неустоим Приготвя се само за около 10 минути Мъж изгони съпругата си от бащината ѝ къща и се опита да я удуши пред полицаи Трима мъже са задържани за насилие спрямо жените си в Софийско за една вечер
Теле вкара бургазлия в болница Мъжът е с фрактура на таза Тази дама отсече, че Димо Алексиев е... Нежна подкрепа за водещия на Игрите, бил незаменим за тях
Жилищните кредити у нас растат с 26,5% до 24,1 млрд. лева За последните 12 месеца сумата по отпуснатите заеми за жилище от търговските банки на българския пазар нараства с малко над 5 млрд. лева. Свалих близо 10 кг за две седмици с елда диета Диетата с елда е одобрена от повечето диетолози, тъй като не само ви позволява да отслабнете бързо
Извратеняк онанира пред училище, пълно с деца 4 яйца, чаша грис и малко орехи и буквално се връщаш в детството Сладкиш Ореховка се топи в устата
България e 37 години без победа над Ирландия Последният двубой между България и Ирландия се игра преди четири години Радва се на голяма любов Михаела Филева е в много романтична връзка
Секретен документ разкрива плана на Путин за прекратяване на войната в Украйна Кремъл предлага Украйна да бъде разделена на три части, като целият изток на страната и Крим остават за Русия Малкият креслив орел царува в Сакар планина Горски експерти и орнитолози са оптимисти за бъдещето на защитения вид