Диета, която намалява риска от развитие на болестта на Алцхаймер с 50%
Колкото по-дълго живеем, толкова по-големи са шансовете да се сдобием с болестта на Алцхаймер. Според статистиката, след 80 години тази диагноза се поставя на всеки трети човек. Лекарите казват, че все пак е възможно да се избегне заболяването - с помощта на първичната профилактика.
Болестта на Алцхаймер е най-често срещаното невродегенеративно заболяване, характеризиращо се с непрекъснато прогресиращо влошаване на паметта, до пълна зависимост от другите и невъзможност на човек да се грижи за себе си.
В света има около 40 милиона пациенти и този брой непрекъснато расте. Очаква се до 2030 г. заболеваемостта да нарасне до 75 милиона души.
За щастие можем да повлияем на риска от развитие на това сериозно заболяване, като променим начина си на живот.
Първата стъпка е да промените диетата си. От няколкото диети, които имат невропротективен ефект, най-добре описаната е MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay diet), разработена от Марта Морис от Университета Ръш в Чикаго. Смята се, че тази диета намалява риска от развитие на болестта на Алцхаймер с 50%.
И така, какви продукти ще ни помогнат?
Горски плодове, особено боровинки
Поради високото си съдържание на антоцианини (антоцианозиди), боровинките намаляват риска от болестта на Алцхаймер. Препоръчват се 1-2 чаши на седмица.
Листни зеленчуци, особено спанак
Витамините В9, В12, фолатите (соли на фолиевата киселина) надеждно помагат за предотвратяване на свързаните с възрастта промени в мозъка. Много фолати се съдържат в лещата, спанака, цвеклото, броколите, карфиола и зелето, както и в магданоза. Препоръчителната консумация на спанак е 7 порции на седмица. Другите зеленчуци трябва да присъстват в менюто поне веднъж на ден.
Ядки, особено орехи
Експертите съветват да се ядат по 2-3 ядки всеки ден. Известната чикагска диета препоръчва всякакви ядки, но все пак се предпочитат орехите. Смята се, че орехите, благодарение на бета-ситостерола, намаляват риска от развитие на атеросклероза , особено в коронарните и мозъчните артерии.
Зехтин
Маслиновото масло е богато на антиоксиданти, които предпазват клетките на човешкото тяло от увреждане от свободните кислородни молекули. Изследванията показват, че консумацията на зехтин забавя процеса на стареене и има много полезни ефекти върху здравето, предимно за сърдечно-съдовата система. Авторите на диетата съветват да се консумира зехтин в неограничени количества – „колкото е възможно по-често“.
Риба, особено сьомга
Рибата е полезна за мозъка и може да предотврати развитието на когнитивни разстройства, но изследователите не знаят точно защо се случва това (проучванията потвърдиха, че мастните киселини нямат нищо общо с това). Така че, няма значение какъв вид риба ядете. Само методът на приготвяне е важен. Печената риба носи ползи за здравето. Но рибата, пържена в тиган - не.
Нека си припомним, че рибата съдържа протеини, здравословни омега-3 мазнини, витамини B12 и D, желязо, селен, цинк и йод. Лекарите съветват да ядете риба поне веднъж седмично.
Пилешко, пуешко
Препоръчително е да ядете постно месо 2 пъти седмично. Само че любовта към кренвиршите и бекона заплашва с деменция, установиха експерти от университета в Лийдс. Проучването е публикувано в сп. Американски вестник за клинично хранене.
Вино
Диетата на Марта Морис също изисква чаша вино всеки ден.
Авторите отбелязват, че при лица на 72 и повече години със съществуващо леко нарушение на паметта е забелязан малък положителен ефект от консумацията на алкохол, но само ако това са минимални дози алкохол няколко пъти седмично, за разлика от еднократна доза от големи дози.
Пиеро Антуоно, професор по неврология в Медицинския колеж на Уисконсин през 2020 г., обобщи резултатите от повече от 20 проучвания, проведени в продължение на 17 години, и потвърди отрицателните ефекти на алкохола върху мозъка. Злоупотребата с алкохол е особено опасна на възраст над 65 години. Освен това, консумацията на алкохол се счита за най-важната сред всички модифицируеми (може да се повлияе) рискове от деменция.
Състоянията, които повишават риска от Алцхаймер, включват:
- Сърдечно-съдови заболявания
- Ниска физическа активност
- Диабет
- Високи нива на "лош" холестерол
- Тютюнопушене
- Затлъстяване
- Депресия
- Бъбречна дисфункция
- Автор: Лора Костова, happy-woman.bg.