Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Приятелка от Турция ми издаде тайната на този млечен десерт само с 3 съставки, ядеш, ревеш и искаш още!

Ключови думи: турски десерт, млечник, млечен десерт

Това е традиционна турска рецепта, която в много краища на Балканите и до днес е любим десерт. Приготвя се от три основни съставки, яйца, мляко и захар, но в зависимост от региона съотношението им може да варира.

Обикновено на 1 литър мляко се слагат 8-9 яйца в зависимост от големината им. Известен е още под имената: млечник, каймачина.

Ето какво ви трябва за вкусния и въздушен Турски млечник:

13 яйца
14 супени лъжици захар
1,5 литра хладко прясно мляко

Начин на приготвяне:
В по-дълбока купа разбиваме яйцата, добавяме захарта и разбиваме с миксера 5-6 минути или колкото е необходимо, за да се сгъсти сместа, да увеличи обема си и да се разтопи захарта.

След това при непрекъснато бъркане на тънка струйка добавете хладкото мляко. Разбърква се и сместа е готова.

Изсипва се в средно голяма форма и се пече в предварително загрята фурна на 250 градуса и веднага се намалява на 200 градуса, след което се пече около половин час.

ВАЖНО: Млякото не трябва да завира, така че ако нямате опит и не искате да загори на повърхността, най-добре нагласете печенето според вашата фурна или по следния начин:

Загрейте фурната на 100 градуса и на тази температура печете млечния сладкиш до загряване на сместа, след което намалете на 50 градуса и продължете да печете до готовност.

Проверявайте от време на време с пръст, като докосвате повърхността, ако се е сгъстило като пудинг, значи е готово. Извадете и оставете да изстине до стайна температура, покрито с влажна кърпа, за да предотвратите образуването на твърда коричка.

Преди печене може да прецедите сместа през цедка за по-гладка консистенция. Можете също така да го изсипете в по-малки огнеупорни форми и да ги изпечете наведнъж във фурната, както при традиционния крем карамел.

Оставете да се охлади добре, след което се насладете на вкусния десерт.

3
Коментара по темата
3.
Сладкаря
26.02.2024 08:30:48
Ще ревете и вие като магарета, защото десерта е в ограничени количества!
2.
Ревете вие ,
26.02.2024 00:25:21
нещастници, когато чупите 13 яйца и наливате 1, 5 л мляко!
1.
Ама и вие сте едни готвачи?!
26.02.2024 00:02:34
1. се пече в предварително загрята фурна на 250 градуса и веднага се намалява на 200 градуса, след което се пече около половин час.
2. Загрейте фурната на 100 градуса и на тази температура печете млечния сладкиш до загряване на сместа, след което намалете на 50 градуса и продължете да печете до готовност

Къде са 200-250 градуса, къде са 50-100 градуса?
  Добави Коментар
Арестуваха жена за поставяне на ботокс в апартамент В жилището са правени манипулации по поставяне на ботулинов токсин без нужните правоспособност и разрешително за дейността Последната интрига от "Ергенът" Две нови и добре познати дами влизат, загатнаха от продукцията 
Какво се случва, ако не спим достатъчно Сънят играе ключова роля в процесите на паметта, ученето и концентрацията Две мистериозни жени от миналото на Мартин и Виктор влизат в Ергенът Те обяче ще се борят да впечатлят третия ерген Васил
Решават за убиеца им България загуби майстори-занаятчии от Костенец Осъдиха Марин Льо Пен, крала европари Съдът изчисли, че общата загуба възлиза на 2,9 млн. евро
Днес е най-опасният ден след преместването на стрелките с час напред Може да бъде засегната тяхната продуктивност на работното място Каква е заплатата му Въпреки че Рачков шеговито споменава, че „работи за жълти стотинки“, реалността е доста различна
Утре ще се случи нещо неочаквано с телефоните ви Ще тестват националната система за бедствия  Продава "Ботев" за 10 млн.евро, но купувач няма Зингаревич е изпратил предложения към заможни инвеститори от Европа, с надежда за отговор до края на април
Напрежение на ГКПП Рудозем-Ксанти, жители от Рудозем излязоха на протест Въпреки факта, че България се присъедини към Шенгенската зона на 1 януари 2025 г., пропускателният пункт остава затворен от гръцка страна, тъй като предстои окончателно официално разрешение Известен певец издъхна след концерт Изпълнителят припаднал на сцената, лекарите не успели да го спасят