Рецепта за най-добрите бабини фунийки
Помните ли онези вкусни, ароматни, топящи се върху небцето ви сладки, навити като фунийки и пълни с ароматна ванилия и ядки, които си крадяхте от долапа на баба, когато следобедната дрямка се оказваше по-силна от желанието да наблюдава чете ли си уроците любимото внуче?
Този вкус не се забравя, той не може да бъде заменен от най-шармантната торта, приготвена от най-добрия сладкар, защото е вкусът на детството, на хората, които живеят в спомените и сърцата ни, но и не и в дните ни, защото е вкусът на обичта и грижата, на ръцете на баба, най-вълшебните и обичаните, с които не може да се сравнява и най-умелият майстор сладкар. Искате ли да съпреживеете онези сладки ванилови дни?
Спомнете си детството, върнете се в него с вкуса и аромата на любимите фунийки – тази стара рецепта за фунийки е пътуване в миналото, за да съхраним бабините фунийки за бъдещето.
Стара рецепта за фунийки – необходими съставки
Със сигурност съставките, които вашата баба е влагала в рецептата, са били чисти и истински, без имитиращи продукти. Качествените съставки са в основата на вкусните фунийки. Не пестете от тях. Потърсете възможно най-качествените и чисти съставки, ако искате да приготвите фунийки с вкус на детство и мили спомени.
За тестото ще са ви нужни:
1.5 кг. брашно,
4 яйца,
2 ч.ч. кисело мляко,
2 ч.ч. захар,
150 мл. олио,
ванилия, бакпулвер.
За крема за тази стара рецепта за фунийки ще са ви нужни следните съставки:
2 яйца,
2 ч.ч. брашно,
2 ч.ч. захар,
2 литра прясно мляко,
супена лъжица масло,
ванилия.
Стара рецепта за фунийки – начин на приготвяне стъпка по стъпка
Следвайте следните стъпки, за да приготвите фунийки като от детството си.
1. От продуктите за тестото омесете тесто, което не трябва да е лепкаво. Разточете го с дебелина около 0.5 мм. и го нарежете на ивици с ширина около 1 см.
2. Използвайте готови форми за фунийки, за да ви е по-лесно. Бабите ни са използвали капачки от кисело мляко, за да направят фунийките, но по магазините вече се предлагат метални форми за фунийки, с които ще ви е по-лесно.
3. Ивиците се навиват на фунийките, като трябва да се застъпват и се нареждат в тава. Пекат се във фурната на високи градуси, като се следи непрекъснато дали са готови, за да не ги изгорите – стават много-много бързо.
4. Съставките за крема се изсипват в подходящ съд и се варят до сгъстяването на крема.
5. Ванилията се добавя, след като кремът е готов и е свален от котлона.
6. Кремът се пълни в готовите фунийки, като следва да имате предвид, че ще попие в тях, поради което слагайте и пълнете щедро.
7. Консумират се на другия ден, когато фунийките са омекнали.
8. Може да поръсите с ядки – орехи за повече наслада и за вкус от едно време – вкус на детство.
Добави Коментар