Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Всички градинари трябва да знаят този номер

Ключови думи: градинари, новини, Флагман, съвети за градинарството

Чудите се с какво да наторите почвата за доматите, краставиците и пипера? Колкото и странно да ви звучи, малко стар хляб ще ви свърши чудесна работа. Почвата, в която ще засадите разсада, трябва да е наторена още преди засаждането. Съберете лехата през есента и добавете органичен тор (оборски тор, компост и др.). По този начин тя ще бъде подготвена за последващо засаждане. Торенето трябва да продължи и по време на реалния растежа на растенията. Първото трябва да се случи в рамките на една седмица след засаждането и след това поне два пъти по време на растежа на плодовете.

За си направите тор от хляб са ви нужни хляб, вода и затварящи се контейнери.

Първо помислете колко тор ще ви трябва. Ако ще торите млади растения, е достатъчна 1/2 чаена лъжичка на растение, а за по-големи - 1 чаена лъжичка. За литър вода са ви нужни 30 грама хляб.

Първо кипнете водата и я оставете да се охлади до стайна температура. През това време накъсайте или нарежете хляба на по-малки парчета. Добавете хляба в съда с охладена вода и го затворете. Съхранявайте на хладно място (в хладилник или мазе) 24 часа, след което прецедете през цедка.

Прецедената смес трябва да престои още минимум пет дни в затворен съд и на хладно. През това време започва процесът на ферментация.

Преди да наторите растенията, е добре е да ги полеете добре, за да може корените да усвоят по-добре хранителните вещества. Торенето трябва да се прави или сутрин, преди пряката слънчева светлина да удари растенията, или вечер.

Съдържащата се в хляба мая стимулира растежа на растенията. Благодарение на торта от хляб растенията получават фосфор, азот, манган, желязо и натрий.

Можете също така да компостирате хляба заедно с други органични суровини като отпадъци от плодове и зеленчуци, както и градински отпадъци. Чрез компостирането се създава богата почвена добавка, пълна с хранителни вещества, полезни микроорганизми и органични вещества. Те могат да подобрят здравето на почвата и да насърчат растежа на растенията.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
„Хлебарка“ налази ефира на БНТ и дори изпълзя на трето място в „Ново 10+2“ Песента на Диди и Мони от бургаския дует „Парадокс“ дебютира в класацията и едва не я оглави Не му върви срещу Джокович, защото... Изпълнява бекхенд с една ръка
Това са истинските причини жените да привличат емоционално недостъпни мъже Те се влюбват в партньори, които изглеждат чаровни, загадъчни и привлекателни, но с времето се оказва, че тези мъже не могат да предложат дълбока емоционална свързаност Вече не купувам хляб, от 2 кг брашно правя 45 броя от тези памук питки Лесни са, практични и толкова вкусни, че ще се чудите защо изобщо сте купили хляб
Макрон с призив към Нетаняху Френският президент иска спиране на огъня в Газа Ужасна вест от Мианмар Бременна жена издъхна след земетресението
Шокиращ финал Сбогуваме се с хитовия сериал "Златно момче" Кола се запали в движение в голям роден град За щастие няма пострадали
Най-злобните зодии Те могат за нула време да превърнат живота ви в истински ад Малък самолет падна върху къща Пожарна и полиция евакуираха района 
Подробности за важната дискусия с министър Боршош в Бургас Ето какво се случи на разговор за туризма Отиде си голямо име в киното Почина Денис Арнт