Не десерт, а разкош! Къщата ухае великолепно, а в тавата има само трохи след този кекс-тирамису
В настроение ли сте за нещо наистина специално? Тогава трябва да опитате този невероятен кекс с вкус на Тирамису, която със сигурност ще ви хареса.
Приготвя се лесно и е наистина разкошен.
Необходими продукти:
280 g брашно
3 яйца
200 g захар
200 мл сметана за разбиване
1 пакетче бакпулвер
50 ml слънчогледово олио
20 г какао на прах
2 супени лъжици разтворимо кафе Nescafé
2 лъжици ром
За отгоре (по избор):
Шоколадова глазура (готова, на прах)
Пудра захар
Към тестото (по желание):
Парченца шоколад
Бадеми
Орехи
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта за 15 минути на висока скорост, докато сместа стане пухкава и шупнала.
Кафето се разтваря в супена лъжица гореща вода и се оставя да изстине.
Добавете масло към тестото и след това разбъркайте на ръка.
Добавете сметана със стайна температура.
Разбъркайте добре на ръка.
Брашното се смесва с бакпулвера и се пресява.
Омесете на ръка в тестото – леко.
Отделете 4 до 5 супени лъжици тесто в отделна купа.
Смесете с 15 г горещо какао на прах, ром и разтворено кафе.
Изсипете бялата смес във форма за кекс с диаметър 20 см (намазнена, поръсена с брашно).
Добавете тъмното тесто с помощта на лъжица към светлото тесто и смесете двете теста с клечка за зъби – ще направим шарка.
Печете на 180 градуса за 40 минути.
След това обърнете кекса-тирамису от формата.
Оставете да изстине напълно, след което поръсете с горещо какао и нарежете на парчета.
По желание може да поръсите сладкиша с пудра захар или да го залеете с шоколадова глазура.
Можете също така да смесите парченца ядки, парченца шоколад или други съставки, които харесвате, в тестото.
Добави Коментар