Сушените плодове имат противовирусни и подкрепящи имунната система свойства
Съединенията с антивирусен потенциал са главно полифеноли и полизахариди. Антивирусната активност на сушените плодове и ядките се дължи на стимулиране на имунната система. Имуномодулиращите им свойства могат да се използват за алтернативно лечение и профилактика на грип и други вирусни заболявания.
Днешната статия ще ви помогне да разберете по-задълбочено противовирусната сила на сушените плодове, както и способността им да укрепват имунитета и общото състояние на организма.
Сушени кайсии, фурми, сини сливи, стафиди и ябълки - това съвсем не е пълния списък на сушените плодове, които могат да бъдат намерени по рафтовете на магазините. Те съдържат голямо количество пектин, желязо, калций, витамини А и С. Поради полезните си свойства сушените плодове се ценят при изготвянето на диета за профилактика на различни заболявания и могат да помогнат за предотвратяване на развитието на сърдечно-съдови патологии. Те също така играят важна роля за подобряване работата на имунната система - сушените плодове повишават способността на организма да устои на инфекции и вируси.
Хранителната добавка НАТУРАЛ – АЦЕРОЛА / КВЕРЦЕТИН / КОЕНЗИМ Q10, произведена от Grewia предоставя на организма тройна защита на имунната система. Благодарение на богатия си състав хранителната добавка НАТУРАЛ може да редуцира възпалението и растежа на туморните клетки, тъй като има ясно изразено противораково действие.
Какви сушени плодове са полезни за имунната система?
За поддържане на човешкото здраве е необходим цял комплекс от различни витамини, микро- и макроелементи. Някои хранителни вещества действат директно, докато други насърчават по-доброто усвояване. Следователно, можем да кажем, че почти всички сушени плодове в една или друга степен са полезни за имунната система. Най-популярни са сушени кайсии, стафиди, шипки, сини сливи, фурми и ябълки.
Какви са ползите от сушените плодове за имунната система?
Сушените плодове, подобно на пресните плодове и зеленчуци, са нещо като склад за полезни вещества, които спомагат за укрепване на имунитета и са естествени противовирусни добавки.
Калият помага за поддържане на баланса на течностите в тялото, нормалното кръвно налягане и нивата на кръвната захар. За да поддържате оптималното му ниво, трябва да приемате храни, богати на този минерал. Това например могат да бъдат сушени кайсии, банани, стафиди и фурми.
Сушените плодове съдържат голямо количество витамини от група В
Те помагат на тялото при стрес, безсъние или, обратно - прекомерна сънливост. Когато имунната система е отслабена, е важно да се поддържа нервната система. В сушените кайсии се съдържат витамини В1 и В2 в количество от 0,2 милиграма, а също така има много витамин С - 4 милиграма. Между другото, най-често, когато се говори за защита на имунната система, това е хранителното вещество, което се споменава. И с основателна причина: витамин С ви помага да се справите с настинките дори и при отслабена имунна система. Той укрепва имунитета и насърчава производството на антивирусни интерферони и антитела. Аскорбиновата киселина намалява и вероятността от остри респираторни инфекции с 50%.
Когато избирате сушени плодове, трябва да обърнете внимание на мъничкото, но изключително полезно годжи бери: в 100 грама съдържа 48 mcg аскорбинова киселина: това е повече от 50% от дневната нужда. Голямо количество витамин С се намира и в сушеното киви: консумацията му стимулира образуването на имунни клетки-левкоцити.
Няма да е възможно да защитите и подобрите функционирането на имунната система без магнезий
Той участва в голям брой процеси в човешкото тяло. Без него е невъзможен синтезът на витамини от група В и витамин С. Тоест, без достатъчно количество магнезий тези елементи не могат да донесат никаква полза на тялото. Магнезиевите соли стимулират отделянето на жлъчка, увеличавайки чревната подвижност, което е полезно за усвояването на този минерал и други хранителни вещества, които могат да подсилят имунната система.
Ретинолът също е важна противовирусна съставка. Наричат го още и витамин А
Освен че подпомага зрителната система и се грижи за кожата, витамин А подобрява и работата на лимфоцитите – имунните клетки. Ретинолът защитава лигавиците, през които вирусите и инфекциите проникват в тялото. Освен това предотвратява възникването на окислителен процес, който уврежда естествените защитни функции на човешкото тяло. Трябва да търсите ретинол в шипките и сушените кайсии, съдържанието му е малко по-ниско в сините сливи. А сушената шипка, между другото, е универсална при настинки: съчетава рекордно количество витамин А и витамин С. Ето защо, отварата от шипка често се използва при отслабена имунна система.
Сушени плодове с ядки: двойно подсилено противовирусно действие
Подобно на сушените плодове, ядките с право могат да се считат за помощник за имунната система, тъй като имат голяма хранителна стойност, съдържат витамини, микроелементи и ценни мастни киселини. Но не забравяйте, че количеството, в което ги консумирате, трябва да бъде умерено, в противен случай ползите могат лесно да се превърнат във вреда.
Какви са ползите от ядките за имунната система?
Ядките съдържат много хранителни и полезни за организма вещества. Витамините A, E и D са известни антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания. Фосфорът, магнезият, калият и калцият, съдържащи се в ядките, са от съществено значение за здравето на костите. Само една шепа сурови ядки на ден редовно ще укрепи имунната система, ще подобри мозъчната функция и ще снабди тялото с основни хранителни вещества.
Добави Коментар