Защо черният хляб е по-вреден от белия за диабетици?
Американски диетолог обяснява, че на пациентите с диабет тип 2 не се препоръчва да ядат черен хляб. Производителите добавят различни добавки за подобряване на вкуса, което може да повиши нивата на кръвната захар.Много лекари препоръчват на пациентите с диабет тип 2 да заменят белия хляб с черен, но именно консумацията на черен хляб според американския диетолог Майкъл Мозли може да е опасна за пациентите с диабет.
Диетологът препоръчва черният хляб да се замени с пълнозърнест (киноа, булгур, ръж, ечемик, кафяв ориз, елда), както и с варива. Тези продукти съдържат сложни въглехидрати, които възпрепятстват внезапните колебания в захарта, а също и фибри, които поддържат чревната микрофлора.
Друго важно нещо е пациентите с диабет да консумират минимум сладкиши и газирани напитки.Друга препоръка на диетолога – добре е диабетиците да закусват с яйца. Изследванията показват, че редовното ядене на яйца на празен стомах може да подобри нивата на кръвната захар при хора с преддиабет или диабет тип 2.
Какъв хляб може да ядете, когато отслабвате?
Желаещите да отслабнат могат да ядат хляб с квас, както и ръжен и пълнозърнест, без да изпитват угризения на съвестта.В повечето диети първата храна, която се елиминира, е хлябът. Но не всички диетолози са съгласни с това. Те препоръчват на тези, които искат да се отърват от излишните килограми, да включат в диетата си хляб с квас - гликемичният му индекс е по-нисък от този на хлебните изделия с мая. Можете също така спокойно да ядете ръжен и пълнозърнест хляб.Чудесна алтернатива е и хлябът от овесени ядки - съдържа малко глутен, но и е пълен със здравословни протеини и фибри, желязо, магнезий и витамин В1.
Автор: Лора Костова, happy-woman.bg
Добави Коментар