Рецепта за свински гърди с гарнитура от картофи и моркови
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
свински гърди - 850 - 900 г цяло парче с кост
вино - 1 и 1/2 ч.ч. розе
кетчуп - 6 - 7 с.л. пикантен
доматен сос - 3 - 4 с.л.
соев сос - 1 - 2 с.л.
сос барбекю - 2 - 3 с.л.
мед - 1 с.л.
черен пипер - на вкус
сол - на вкус
олио
картофи - 4 бр. големи
моркови - 2 бр. големи
мащерка - 1 ч.л.
розмарин - 1/2 ч.л.
червен пипер - 1 ч.л.
зелен лук - 1 стрък
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измийте и подсушете свинското с кост. В купичка разбъркайте меда с кетчупа, доматения сос, соса Барбекю, половин лъжичка червен пипер, соев сос, черен пипер и малко сол. Намажете свинските гърди със част от сместа, останалото заделете за намазване по-нататък. Оставете месото така за около 2 часа. После сложете в обилно намазнена тавичка, сипете виното отстрани, покрийте с фолио и пъхнете във фурна загрята на 200-210 градуса за 20 минути.
Повдигнете фолиото, сипете малко водичка и тук може да намажете с още от маринатата за свинското. Завийте отново и пъхнете във фурната, като намалите градусите на 140. Печете свинските гърди в продължение на час, след това обърнете месото, намажете с още от ароматната смес и увеличете до 170 градуса. Печете още около час и половина, в зависимост от това колко е дебело месото, наглеждайте си го и си доливате вода ако е нужно, колкото да не загаря по дъното.
На половината от това време сложете и зеленчуците - картофки и моркови, разбъркани с олио, мащерка, розмарин, сол и останалата половина лъжичка червен пипер. Не режете зеленчуците за гарнитурата на много дебели парчета, за да не останат сурови, а месото вече да се е изпекло. Налейте и водичка при картофите и морковите, но без да прекалявате. Накрая махнете фолиото и финално намажете месото със гъстата марината. Трябва да се получи хубава карамелена коричка. Когато всичко е готово, извадете от фурната и оставете да почине месото поне 10 минути, без да го режете. Поръсете с перца накълцан зелен лук и сервирайте с чаша червено вино свински гърди с кост и гарнитура от картофи и моркови.
Добър апетит!
Забележка: При мен печенето продължи малко повече от 3 часа, тъй като след 140 градуса увеличавах поетапно на 150, после 160 и накрая 170-180. Идеята ми беше да се готви бавно свинското, за да стане сочно (такова и стана). Но за да не стоите до печката толкова време, директно си го направете на 170 след първите час и 20 минути.
Източник: Gotvach.bg
Добави Коментар