Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

С тази заливка баницата става уникална - хрупкава отвън и сочна отвътре

Ключови думи: сочна баница, флагман, рецепта баница

Баницата е традиционно българско ястие, любимо на малки и големи. Приготвена от пластове тестени кори с различна плънка, в миналото тя е присъствала на всяка празнична трапеза.

В днешно време баницата постепенно е загубила връзката с празничната обредност и се е превърнала в ястие от ежедневието ни и в един от символите на българската национална кухня.

Предлагаме ви да си я приготвите по малко по-различен начин. На рецептата попаднахме в сайта gotvq.eu.

Бърза, хрупкава отвън и сочна отвътре, с наситен вкус... И всичко това - благодарение на божествената заливка!

Ето от какво се нуждаете, за да си приготвите тази уникална вкусотия: 
12 готови кори за баница
250 гр. фино натрошено сирене
250 мл. течна заквасена сметана

100 гр. масло
20 мл. олио
сол на вкус 

За половин килограм кори, ако искате баницата да е малко по-сочна, може да използвате двойна доза от продуктите, тоест 250 гр. масло и 500 мл. заквасена сметана

Начин на приготвяне: 
Първо разтопете маслото на слаб огън. Добавете 2 супени лъжици олио към маслото и накрая добавете заквасената сметана. Разбъркайте добре, за да се смесят всички съставки в млечнобяла течна смес – това е заливката за корите.

Започнете да редите корите. За всяко руло ще ви трябват 3 кори. Намажете всяка кора със заливката, а върху третата сложете сирене. Сложете сиренето или изварата в изобилие, не пестете, баницата ще бъде още по-вкусна. Сгънете леко краищата, за да не се разлее плънката, след което навийте на руло.

Така опакованото руло нарежете на по-малки парчета. След това се подреждат върху намазнена тава, застлана с хартия за печене (по-лесно се измива тавата за печене).

Намажете рулцата хубаво с останалата заливка – направо ги залейте с нея. Оставете няколко минути да попие течността, след което поставете баницата в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 25-30 минути.

Извадете изпечената баница и я оставете да изстине малко, след което я сервирайте с чаша кисело мляко, айран или напитка по избор. Да ви е сладко!

1
Коментара по темата
1.
*********
12.02.2024 19:30:00
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
  Добави Коментар
Германското разузнаване твърди: Русия подготвя нападение срещу НАТО Кои държави са най-застрашени? Премиера на 2 български късометражни филма в Бургас Любителите на седмото изкуство ще може да се наслаждават на безплатни кинопрожекции в Регионална Библиотека „Пейо Яворов“
65% от парите ни отиват за сметки, храна и здраве За страните от ЕС този показател е 53% Заподозреният за нападението с нож в Амстердам е украинец Мотивите му остават неясни
Путин се стремял към доктрината „Брежнев” В моите очи последните два месеца САЩ загубиха Студената война, заяви Петко Георгиев Цветлин Йовчев: Европрокурорката ни да подаде оставка, ако е участвала в разпространения видеозапис! Скандалът с Теодора Георгиева уронва престижа на България, каза бившият шеф на ДАНС
Времето се захлажда, очакват се бури и сняг Атмосферното налягане ще се задържи почти без промяна, значително по-ниско от средното за месеца Българин вади по 3000 евро в Германия, а живее като клошар 43-годишният мъж живее сред отпадъците на собственото битие
Котка стана световен рекордьор на „Гинес” Собственичката признава че е кръстила двегодишният си Мейн Кун на култовия герой от „Семейство Адамс” Кристиан Вигенин: Трябва съдействие от нашите институции, за да може европрокуратурата да стигне докрай за „Чирен“ Вместо да изчистваме постепенно нашата среда, ние замърсяваме европейската, констатира евродепутатът 
Кой печели "Живот на кантар" В теб виждам потенциален победител, каза той на таксиметровия шофьор Славко Внукът на Симеон II отива в манастир В Шаолин младият княз ще усъвършенства своите кунг-фу умения