Цял живот подреждаме яйцата в хладилника погрешно
Всяка домакиня ходи на пазар, за да напълни хладилника със зеленчуци, плодове и, разбира се, яйца. Въпреки това много малко жени се замислят как правилно да ги съхраняват у дома.
Ако смятате да съхранявате яйцата по-дълго време, трябва да им осигурите подходящите условия. Уникалните им структурирани съставки са много взискателни към околната среда - нещо, което много домакини не знаят.
Един изключително важен аспект от процеса на съхранение е да поставяте яйцата с острата страна надолу в хладилника. Това има огромно значение, защото се отразява на свежестта на продукта.
Колко дълго могат да се съхраняват яйцата?
Веднага след закупуването яйцата се поставят в хладилника, където могат да се съхраняват до 60 дни при температури от 0°C до +8°C. Това значително удължава периода им на свежест в сравнение със съхранението им извън хладилник, където могат да стоят само седем дни.
Много домакини допускат една и съща грешка и съхраняват яйцата на вратата на хладилника, където температурата може да се повиши до +10°C-15°C. Такива условия могат значително да намалят свежестта на продукта.
Защо яйцата трябва да се съхраняват с острата страна надолу?
Положението на яйцата в хладилника също е много важен момент, особено ако решите да ги преместите в друг съд. Оказва се, че страната, на която ги поставяте, има огромно значение. Те винаги трябва да се слагат с острата страна надолу.
Питате се защо? За да държите жълтъка центриран, като не му позволявате да докосва въздушната камера, разположена в тъпата част.
В това положение яйцата "дишат“, т.е. обменят се газове, което спомага за запазване на свежестта на продукта за по-дълго време. Тъпият край, заради по-големия брой пори, осигурява достъп на кислород вътре в яйцето.
Този подход има практическа страна: намалява се вероятността опасни микроорганизми да попаднат в жълтъка и белтъка. Така яйцата запазват своята свежест и вкус за по-дълго време, което е изключително важен аспект за грижовните домакини. /jenata.blitz.bg
Добави Коментар