Всички имаме тези продукти вкъщи, но дори не подозираме какви чудеса вършат
Миналия уикенд цял ден гледах внуците си, та за обяд приготвих бутчета с печени картофи , според тяхното желание. Случайно, докато гледах телевизия миналия месец, попаднах на рецепта за вкусна марината за бутчета , която става и за други видове месо и реших да я пробвам.
Перфектната марината за бутчета
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
20 пилешки бутчета (количеството определете по желание)
2 супени лъжици сол (приблизително 16 гр.)
1 голяма лъжица червен пипер (мек)
щипка черен пипер
3 супени лъжици черен соев сос
1 супена лъжица мед (или захар)
2-3 супени лъжици зехтин или друго олио
1 супена лъжица сусамово масло
5-6 скилидки чесън
И ОЩЕ ЩЕ ВИ ТРЯБВА:
1-2 глави лук (около 170 г)
1 супена лъжица зехтин
30 г масло
2 скилидки чесън
1/3 чаена чаша захар
2 супени лъжици брашно
500 мл прясно мляко
сол
черен пипер
750 гр. картофи (6-7 бр.)
ПРОЦЕДУРА:
Заделете толкова бутчета, колкото планирате да приготвите. Направих 20 бутчета, бяха по-малки и всичките се изядоха. Поставете няколко бутчета върху дървена дъска и направете по 2-3 разреза на всяко бутче (както е показано на снимката), където е месото, по-голямата част от бутчето.
Приберете бутчетата настрани в по-дълбок съд и като ги разрежете по дължина ги посолете с 2 чаени лъжички сол в купата, добавете 1 супена лъжица лют червен пипер, пълна догоре, 1/2 чаена лъжичка черен пипер, 3 супени лъжици тъмен соев сос, 1 чаена лъжичка мед или захар, 2-3 супени лъжици зехтин и 1 супена лъжица сусамово масло или ако добавяте един вид мазнина, добавете още една чаена лъжица.
Счукайте 5-6 скилидки чесън през преса и ги добавете към бутчетата. Разбъркайте, докато подправките, олиото и чесъна се разпределят по бутчетата, покрийте с фолио и оставете маринатата да подейства поне 30 минути, до час. Може да приготвите маринатата и предната вечер и да съхранявате бутчетата в хладилник.
През това време нарежете 1-2 глави лук на полумесеци и смачкайте или нарежете на ситно 2 скилидки чесън. В тиган сложете 30 г масло да се разтопи, след което на ниска температура запържете наситнения лук и го задушете няколко минути, като разбърквате, докато омекне. Добавете малко захар към лука, а след няколко минути добавете скилидките чесън и запържете още 1-2 минути, преди да добавите брашното.
Започнете постепенно да добавяте 500 мл прясно мляко, на няколко порции, като бъркате непрекъснато, докато се получи гъст сос като бешамел. Вари се за кратко, след което се сваля от огъня и се добавя сол и черен пипер на вкус. Картофите се обелват и нарязват на тънки листове, след което се нареждат в намазнена с масло огнеупорна тава.
Картофите се заливат с бешамела, разпределят се и се пекат в предварително загрята на 250 градуса фурна за около 45-50 минути. Подредете бутчетата с маринатата в тава, застлана с хартия за печене, така че да не се застъпват.
Бутчетата се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30 минути, след което се изваждат от фурната и се заливат с останалата марината и се връщат във фурната за още 5-7 минути, за да хванат коричка.
Поднесете печените бутчета с картофите в бешамел.
Добави Коментар