Рецепта за меланзана - италианска запеканка с патладжани
Необходими продукти:
-
2 патладжана;
-
700 г домати;
-
1 глава лук;
-
1/2 връзка босилек;
-
250 г моцарела;
-
70 г пармезан;
-
1/2 с.л. зехтин;
-
черен пипер;
-
сол.
Начин на приготвяне:
Патладжаните се нарязват на тънки парчета и се слагат в гевгир. Поръсват се със сол и се оставят така за един час. След това се отцеждат от горчивия сок, изплакват се и отново се оставят да се отцедят.
Лукът се нарязва на ситно и се задушава в загрята мазнина, докато омекне. Добавя се доматеното пюре и се поръсва с босилек. Сосът се подправя със сол и черен пипер и се оставя да къкри за около 10 минути.
Резенчетата патладжан се подсушават с кухненска хартия и се поръсват с брашно. Запържват се в загрято олио за няколко секунди от всички страни. След това се оставят да се отцедят от излишната мазнина.
Фурната се загрява на 180 градуса. На дъното на тавата се слага малко от доматения сос. След това се нареждат един слой патладжани и се поръсват с пармезан, парчета моцарела и черен пипер.
Добавят се още няколко лъжици от доматеният сос и отново се слагат патладжан и моцарела и по този начин се нарежда цялото ястие, като накрая завършва с доматен сос, пармезан и моцарела. Покрива се с алуминиево фолио и се пече за 20 минути. След това фолиото се маха ястието се запича за още 20 минути до апетитен златист загар, пише 1001recepti.com
Добави Коментар