В очакване на Бъдни вечер, ястията на трапезата да бъдат нечетен брой и постни
На Бъдни вечер важна роля играят бъдникът, трапезата, каденето и обредните хлябове. Обредните хлябове са три вида. Първите са хлябове, посветени на Коледа. Вторият вид хлябове са посветени на селските занаяти - земеделие, скотовъдство, на къщата и покъщнината. Третият хляб е приготвен за коледарите, които ще дойдат да коледуват. Всички видове хлябове се месят придружени с ритуали и песни.
Трапезата на Бъдни вечер трябва да бъде изобилна, а храните на нея - нечетен брой и постни. По традиция се приготвя варено жито, варен фасул, сарми с ориз или булгур, ошав. Слагат се също така чесън, орехи, мед, кромид лук, запазени от лятото пресни плодове, вино, ракия - всичко, което е произведено през годината в суров или обработен вид.
При разчупване на обредния хляб първото парче се оставя за Богородица и починалите, после за къщата, а следващите се раздават на всеки член от семейството според възрастта, както и на домашните животни. След приключване на вечерята трапезата се оставя неприбрана, за да може Бог да дойде и да вечеря.
В Патриаршеско и Синодално Послание на Светия Синод на Българската православна църква по този повод се казва: „Раждането на Спасителя е началото на нашето спасение, кулминационна точка в Божието домостроителство. Ние сме изкупени, скъпо платени чеда на Небесния Отец. Но ние имаме и свое участие в подареното ни свише спасение. Заявявайки желанието да сме Христови и следвайки в земните си дни тази заява, ние действително ставаме "светлина на света", както Сам Христос нарича следовниците Си. Нека, прочее, никога не отпадаме от висотата на тази божествена светлина на познанието, с която гори и грее днешният празник и която ние, верните на обещанието, сме призвани да разгаряме през всички векове, докле чакаме Господа за Неговото Второ славно пришествие. Нека не позволяваме на мрака и тъмата в този свят да гасят светилниците ни, но да ги държим винаги запалени, защото към това ни е призовал Сам Господ”. Добави Коментар