Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Правилният начин да пиете ракия

Ключови думи: Новини, Флагман, ракия, мезе

Начинът, по който възприемаме различните алкохолни напитки, зависи силно от храната, която ги съпровожда. Има алкохоли, които задължително изискват „закуска“, „мезе“ или „петишку“ - дори често разнообразни и комбинирани. Например, в миналото преди 1917 г. едрите московски търговци, „купците“, посрещали Коледа с тридневна трапеза – която започвала с водка и 64 вида мезета. А има и такива питиета, които не са особено капризни в това отношение – например, какво му трябва на уискито: няколко бадема и фъстъка, или пък на коняка: два-три шоколадови бонбона.

Ракията е някъде по средата на тези изисквания. Например, тя може да се пие с леки мезета: зеленчукова салата, маслини, сирене, суджук. Или пък за десерт с плодове, орехи. Също и с кафето след хранене: в западните региони на Испания и в Португалия е обичайно обядът или вечерята да се приключи с няколко капки ракия в кафето (при това, да не звучи пренебрежително, но относно качеството на иберийската ракия има доста какво да се желае, с извинение).

А в България пък има едно неправилно схващане: че ракията непременно трябва да се пие студена, едва ли не ледена. Но в такъв случай доста от качествата и спецификата на ароматите ѝ просто се губят. Всъщност, отдавна е забелязано, че ледът само прикрива някои от недостатъците на конкретната ракия. Най-удачната температура за сервиране на ракията е по принцип между 15 и 20 градуса. Специално по-дълго отлежалата се случва да бъде сервирана и при 27-28 градуса, особено сливовата – когато на тази температура се разгръща целият ѝ специфичен ароматен и уханен букет.

Безспорно, най-популярното мезе за ракия в България е шопската салата – както се носи мълвата, изобретена като съчетание в някое от заведенията на „Балкантурист“ през 1960-те години. Но „най-популярно мезе“ не означава задължително, непременно или единствено мезе. Ракията е широкообхватна напитка с цял комплекс аромати, ухания и вкусове – което означава, че може, съответно, да бъде съчетавана с най-различни придружаващи закуски.

По-известните съчетания са следните:

Твърде важно е и кога точно ракията ще бъде директно включена в самия процес на консумирането. Някои видове ракия са удачно решение като начален, така да се каже, стартиращ аперитив на трапезата: крушова, кайсиева, малинова; твърде често за аперитив се сервира класическата гроздова „каменарка“ с шопска салата. Мнозина познавачи пък обикновено оставят сливовата като главна ракия-придружител на основното ястие чак до десерта.

Обикновено се смята, че отлежалата ракия е по-добра от свежата, неотлежала. Разбира се, за определени концентрати като коняк, арманяк или уиски това е валидно. Но се случва и свежата ракия да се издигне до висотите на неповторимите ухания и аромати – особено това се отнася за крушовата (т. нар. „вилямовка“, т е. от круша сорт „Уилямс“), при която се акцентира на пресния и свеж дъх на напитката, а не толкова на отлежаването.

Кога и в кой сезон се пие ракията?

За много хора, волно или неволно, е останала представата, че ракията е зимно питие – може би, защото често отлежава в дъбови бъчви, в подземия, свързани с хлад, а от самото питие се получава усещане за топлина и съгряване, пише actualno.com. За други пък е тъкмо обратното: за тях пък това си е чисто лятна напитка, защото е свързана със зеленчукови салати, спускане на бутилката за изстудяване в хладен и студен кладенец, изстудена бъклица и прочее традиционни реквизити и аксесоари.

Изводът е повече от ясен: ракията е универсално-сезонна напитка, която може да се пие по всяко време на годината.

7
Коментара по темата
7.
Бате Съби
29.12.2023 04:59:13
От СУТРИНТА до ВЕЧЕРТА
6.
Само Локо Сф.
28.12.2023 16:17:49
Е кво разбрахме за правилното пиене на ракия? Как да се държи бутилката - четири пръста отгоре и палецът от долу да придържа! Тъпотия пълна!
5.
Герчо
26.12.2023 23:54:11
Чукнах на Гугъла за есенции и хиляда продавачи предлагаха есенции за какво ли не! За ракии, за уискита, за различни марки вино и т. н. Вода, спирт, есенция и бутилка и си на пазара. Това е България.
4.
Ракия ли ? МЕНТЕ !
26.12.2023 23:00:06
Ракията която се продава в магазините в БГ , много отдавна всъщност изобщо НЕ Е ракия !
Щото е спирт с боя и есенция !
3.
Шарлатанин
26.12.2023 22:10:00
Ха, ха,ха
2.
Бай Иван
26.12.2023 17:39:37
На АВАНТА!!!
1.
В трепетно
26.12.2023 17:05:39
очакване съм на препоръки на "експерти" как да си забърсваме най-ефективно задните части съгласно партийната линия, по възможност с най-малко тоалетна хартия, а най-добре с рециклирани стари вестници или, в идеалния случай, с кочан, с цел устойчивото развитие и спасение на планетата! Моля да не бъде пропуснато и каква "нечувана трагедия" ще настъпи ако продължим да ги бършем по собствения си аборигенски начин.
  Добави Коментар
Кои се разболяват от менингит? Доц. Мангъров каза как микробите "подивяват" Не е нужно менингококова ваксина да бъде задължителна, не е нужно да бъде за всички, но би трябвало най-малкото да я има, категоричен е той Арестуваха един от най-големите наркобарони Съоснователят на "Меделин" получил доживотна присъда
Гола жена, обляна в кръв, вилня на летище Очевидци разказват, че инцидентът се е разиграл в Тексас Заключен мъж почина в болница в Стара Загора Работата по изясняване на всички факти и обстоятелства по случая продължава
Над 100 души се разболяха от мистериозна пяна на плаж Заразените имат странни симптоми: замъглено зрение, сърбящи очи, кашлица и затруднено дишане Forbes: Русия удари по-една от най-силните страни на Украйна в битката Започна да заглушава украинските прецизни бомби със системи за радиоелектронна борба
Лоша новина за 13-годишното дете с менингит в София В тежко състояние е ISW: Защо Путин поставя нови искания в мирните преговори Кремъл продължава да "държи преговорите като заложник“ и се опитва да ''изнудва'' Запада за допълнителни отстъпки
Огнен ад в Царацово, но предотвратиха голяма трагедия На място са изпратени 7 пожарни екипа от няколко пловдивски служби, включително и автомеханична стълба „Вкусът на България“ се завърна в ефира Приключенията и срещите с Мария Жекова ще бъдат всяка събота от 11:00 часа
Шефът на „Пирогов“ с добра новина, всички пострадали при пожара в Кочани са екстубирани Един от най-тежко пострадалите вече е изписан, каза той Бременна ли е Натали Трифонова Мартин Чой бил щастливецът