Вашият сигнал Връзка с Флагман

Шеф готвач разкри какво месо ядем по ресторантите, ще се изненадате от истината

Шеф готвач разкри какво месо ядем по ресторантите, ще се изненадате от истината
Ключови думи: Николай Немигенчев, шех, новини, Флагман, свинско месо

„Повечето масови доставчици на свинско, които работят с хотели и ресторанти, продават чуждо свинско. Най-евтино е испанското. След това идва белгийското, което не е лошо качество, но е доста по-безвкусно месо. Това е от прасета, гледани в клетки, отглеждани бързо“, обясни пред bTV шеф Николай Немигенчев.

„На времето всички са гледали прасета – то си е занаятчийство. Това е дълъг процес. То е като част от семейството“, допълни шеф Немигенчев.

„Различните части имат различен цвят. По вратлето е по-наситено червен цвят. Контрафилето е по-бледо“, допълни той.

А в момента пазара отчита и голямо търсене на родно свинско, но се оказва, че достатъчно българско свинско месо няма.

„Българско е 35% от месото, което се консумира в страната. 65% ще са внос“, обясни Венцеслав Славов, председател на Асоциацията на промишленото свиневъдство.

„ЕС е общ пазар, който балансира добре продукцията си“, добави той и уточни, че няма да има недостиг.

„За момента има леко покачване на цената на свинското с около 15%. В момента цената догонва нивата от август. Достигнали са тавана и не мисля, че ще има бъдещи увеличения“, посочи още Славов.

В навечерието на коледно-новогодишните празници търсенето на родно свинско месо в търговската мрежа се повишава, с това обаче има и ръст на цените.

Производството на свинско в България не бележи ръст след проблемите с разпространението на Африканска чума по свинете.

„Тази година в сравнение с предходната е по-добра икономически от гледна точка на по-ниските цени на зърната, което е много по-добре, за съпоставка с 2022 г. Тогава цените на зърната бяха точно два пъти по-високи в сравнение с тази година, тогава пък учудващо цената на свинското беше по-ниска в сравнение с тази календарна година“, посочи Полина Хаджистоева, председател на Асоциацията на свиневъдите в България.

Проблемите на животновъдите тази година са свързани с  по-малкия брой на животните. В същото време цената на месото в търговската мрежа бележи двоен и троен ръст докато стигне до купувача.

„В момента, декември, цената на живо е около 4,80 – 5 лева крайна цена на живи прасета за клане. До крайния потребител си има технологично време - клане, разфасовки, пренос, може би цената би трябвало да е между 11 и 15,16 лева за разфасовано българско свинско прясно месо“, допълни Хаджистоева.

1
Коментара по темата
1.
70 годишно замразено
18.12.2023 06:50:37
Абе кой яде по ресторанти, вие луди ли сте?
  Добави Коментар
Възможно е търговци да вдигнат цените, след като влезем в еврозоната, но конкуренцията ще елиминира бързо тези практики Икономистът от Пловдив Георги Стоев е поел лична инициатива в социалните мрежи, в която си е поставил за цел да отговаря на въпроси на граждани за важните промени, които ще настъпят, след като България влезе в Еврозоната Деца, учители и родители засадиха дръвчета в Бургас в инициативата „Горичка на децата“ Основната цел на събитието беше да покаже на децата колко е важно да се грижим за природата
Голям завод затвори, остави стотици без работа в беден град Мъчно ми е за завода по простата причина, че това са почти десет години, каза една от жените Почина принцът на Люксембург Издъхна едва на 22 години
Тази подправка не само подобрява вкуса на храната, но и носи множество ползи за здравето Лютият червен пипер е добре позната подправка в кулинарията, известна със своя пикантен вкус и яркочервен цвят  Изненада с кино, вечеря и огромен плакат – жестът, който разплака учителка в Руен Г-жо Мария Чанева, твоите деца те обичат", написаха учениците от 12а клас 
Свариха я като жаба Вижте интересния разговор с Ани Цолова  Треньорът на ФК "Черноморец 1919": Никакво отпускане, продължаваме! Вървим по график, каза Ангел Стойков
Цените на имотите в тази страна удариха невиждан ръст Aнaлизът, бaзиpaн нa oфициaлни дaнни, cъбpaни oт Haциoнaлния cтaтиcтичecĸи инcтитyт, пoĸaзвa, чe 2024 г. e билa нaй-cĸъпaтa гoдинa в иcтopиятa зa пaзapa нa нeдвижими имoти Ад на пътя! Катастрофа в Айтоския проход парализира движението, въведен е обходен маршрут На място цари хаос, а трафикът е пренасочен по обходен маршрут през Ришкия проход
Каузата „Бургас – Европейска столица на културата“ печели все повече съмишленици Вярваме, че Бургас може достойно да представи страната ни и да посрещне гости и изпълнители от цял свят, заявиха от TEDxBurgas Ето как да разпознаем истинското кисело мляко Когато пише "Българско кисело мляко" на етикета, сме сигурни, че то е от сурово мляко, добито от български крави, произведено в българско предприятие