Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Балканските калмари са хита на сезона в Бургас тази Коледа

Порцията свински уши в масло се продава на цени между 7 и 10 лв., но си заслужава
Ключови думи: бургас, коледа, балкански калмари, свински уши с масло, хита на сезона, зима 2023

Балкански калмари, познати понародному просто като печени свински уши, са хита на сезона на къщичките в центъра на Бургас тази Коледа. Деликатесът, който е един от най-търсените този сезон, се сервира с масло и няма обект на пл. „Тройката” и пл. „Св.св. Кирил и Методий”, който да не го предлага на гладните си клиенти. Популярността е нарастнала толкова, че се състезава дори с греяното вино, което на практика се е превърнало в традиция през декември.

С ръста на търсенето съответно обаче расте и цената. Докато миналата година, когато балканските калмари не бяха чак толкова популярни, порцията струваше между 6 и 9 лв., тази Коледа същото количество „върви” между 7 и 10 лв. Макар да има осезаемо повишаване на цената, тъй като на практика всички купуват, самите търговци са спретнали нещо като неформална кулинарна надпревара.

Конкуренцията пък повишава качеството на крайния продукт и някои от къщичките в центъра на Бургас предлагат ушички, които могат да накарат дори и вегетарианец да се изкуши само от мириса на деликатеса.

Най-вкусните балкански калмари можете да намерите на пл. "Тройката" - потърсете ги, цената си заслужава

И тъй като свинското е на мода тази година, някои от майсторите на кулинарията тази година започват да вкарват на пазара нови продукти, които не се срещат обичайно дори и по ресторантите. Другият хит на традиционната българска коледна кухня през настоящия сезон е осолена свинска кожа. Не е дори необходимо да казваме колко добре си пасва този деликатес с греяното вино. Засега обаче само някои от обектите на пл. „Тройката” предлагат тази вкусотия, тъй като е много трудна за намиране. Но цената определено си заслужава.

Коледните къщички през последното десетилетие се превърнаха в истински хит сред бургазлии. През декември стана обичайна гледка площада, където се намира елхата, да бъде по-оживен през зимата, отколкото дори през лятото. А атмосферата е наистина приятна.

 

39
Коментара по темата
39.
Лорда
17.12.2023 10:53:48
Много са вкусни, изискано поднесено в тарелка
38.
Хм
16.12.2023 17:34:32
Какво толкова ви пречи? Да питам : Там какво имаше - кебапчийница, на Кирил и Методий , преди да стане паркинг какво имаше, по Нова година пред Стоматологията, на асфалта имаше , какво? За Капаните по Ленин да казвам ли? Айде, холан! На зюмбюли и ванилия миришеше
37.
Бургазлия
16.12.2023 17:06:39
Само селяндурите от флагман могат да измислят такава простотия като балкански калмари!
Преди Бургас миришеле на вино и риба , сега от кък се напълни със селяни от Странджа, Айтос, Сливен, Ямбол и Руен стана типичен привинциален град ..свине,уши,пачи,кюфтета и кебапи
36.
До Барон фон Странджански III-ти
16.12.2023 17:03:26
Хахафахахахахахаха, ФЕНОМЕНАЛНО
35.
Мм
16.12.2023 14:02:21
Лайно в тарелка за 10 лева
34.
Само
16.12.2023 11:51:33
Не яжте ,Родопски калмари..
33.
Ще пребъдем.
16.12.2023 11:41:05
Свикване му е майката. По Никулден ей такива табели "чистен шаран на котлети, демек на шайби" , подават ти торбата - едно от средата, три откъм главата и три откъм опашката. Кръгова икономика се казва: всеки иска бонфилето, а улшяците какво да ги правим? Еко сме отвсякъде.
32.
Турчин
16.12.2023 11:39:15
“И тъй като свинското е на мода тази година.”

Алоооууу сватеее!!!Още от турско робство “свинското е на мода”.
31.
Барон фон Странджански III-ти
16.12.2023 11:16:56
Амчи кво да му е-гурме кат гурме!!!??
На аз ей ся събахлян кат станах, прислугата веднага ми сервира закуската-попара от кротони със скариди обилно заляти със сос" Керкенез",на обяд апнах фасул с емпанада от туршия по Бургундски и за десерт ...естествено......Вие знаете.....любимия ми........свинска пача с шоколадов дресинг!!!
Висш пилотаж в кулинарното изкуство!!
Ама класата си е класа!!
Пък Вий си плющете туй треторазрядно гурмe...свински ушляги!!!??
Само кат го чуя и ми звучи тъй прусташки!!
Пфу!!!
30.
TT
16.12.2023 10:56:49
Мизерия, мръсотия и висок холестерол, точно като за алкохолизирани бедняци, които се тъпчат с боклуци и получават инфаркт на 45.
29.
До бургазлийката
16.12.2023 10:51:01
Не просто не сме затлъстели гевреци с високо кръвно дя ядем толковя нездравословна храна приличаща на отпадък.Ако ми го сервираш това вкъщи моме, ще ти дам червен картон..
28.
Бургазлийка
16.12.2023 10:48:19
Всички,които се възмущавате,сигурно със"сребърна лъжичка в устата"сте родени?
Българите открай време си похапват подобни"деликатеси".Е,не ядем миди Сен жак или октоподи,скакалци и т.н.,ама това ли е най-вяжното? В добра компания и простичките храни са вкусни.Стига да са пресни и добре приготвени,разбира се.
27.
Калина
16.12.2023 10:46:32
Те на някои и говно в чиния да им сложат ще ги вземат стига да е на аванта.
26.
Янкова
16.12.2023 10:33:42
Излъгах се да си взема преди три дена, още не съм излязла от тоалетната.
25.
ГДБОББ
16.12.2023 10:31:51
Меденруднишки миди няма ли? Ямболски скумрии? Сливенски сливи?
24.
Брус ли
16.12.2023 10:17:44
Аз и Сали бахме едно прасе
23.
Кафа
16.12.2023 10:09:40
Голям кич е да надуеш гръцка музика на Коледен базар.
22.
Голяма
16.12.2023 10:04:43
снобария , не ядяли, било селско, ми не яжте! Английските лордове да се засрамят, че класата им издиша. Кой ви кара насила?
Безмоторни тролове . Градът изглежда по-спретнат и по-европейски, откогато и да било. Специално за 17 ти, виж си обувките, че със сигурност там калта е повече от моите!
21.
alkaida
16.12.2023 09:47:49
Брутална мизерия е на тия къщички, всеки път като минеш и мирише неприятно. В същото време винаги има хора там, мноо ниски стандарти имат някои, а не е като да е евтино. Аре да беше 3 лв пържолата ясно. Дай му на българина разредено вино Мераклийско и старо размразено месо и му гледай сеира.
20.
Герчо
16.12.2023 09:28:29
Свински уши и кожичка - страхотни деликатеси. Но да се наричат калмари е голяма простотия и чалгаризация! Калмарите също са голям деликатес. Панирани или пълнени.
19.
До 17
16.12.2023 09:18:19
И затова тези , които ядяха мас и бахур живеят до 90 и нагоре години,а сега на по 40 години са с инсулти и инфаркти!!!
18.
*********
16.12.2023 09:03:19
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
17.
Градски
16.12.2023 08:40:34
Я да докарат натовците от Ново село, да им кажат им, че са Черноморски калмари и да видим кво ще стане. Ще ги качваш ли на самолета? Не ме разсмивай!
Не знам колко ще живея. Захарта ти е базикана, олиото ти го извличат с бензин, хибридни домати, дето светят в тъмното, да продължавам ли? Всички ядем боклуци.
16.
Странджанска паста
16.12.2023 08:26:49
Великденският аналог на тоя деликатес по нашенски се казва "цурцулди" и би трябвало са е доста по-скъп от свинските уши на скара. Направо гурме-експириънс
15.
До 16
16.12.2023 08:26:31
Ми отивай на автогара запад и хващай рейса за там от където са корените ти.
Нагъвай мек селски леб със свинска мас отгоре с нарязано бахурче или шкембе чорба за закуска и свински ушички в мас или 5 месечни буркани със свинско месо за вечеря после се чуди защо като станеш на 60 си взел дал ...
14.
Въпрос на вкус, казало кучето
16.12.2023 08:04:01
Какво се правите на такива , дето не сте? В която, къща има дядо, луканки или сушен бут има и това. Да не сте се родили под Триумфалната арка?
Друг е въпросът, че много внимавам какво ям и предпочитам аз да си приготвям храната. Гуакамоле, Чили кон карне, салата Цезар и стек Уелингтън реър , ми не е моето.
13.
Резко Резаков
16.12.2023 04:25:28
Родопски калмари от айтоските и руенските села след обход на сюнетчията. Яжте вожите за деликатес може да ви ухае и на сирене мирене
12.
Деян Тончев Камбаната
16.12.2023 02:04:24
Majka vi da eba seliani. Burgazlii SA nai - golemite neshtasnici
11.
Ха
16.12.2023 01:24:56
Порция свинско УХО :) даже няма и едно ухо .
10.
Сюнетчия
16.12.2023 00:10:56
Щото не сте опитали Родопски калмари
9.
Виктория
15.12.2023 23:39:08
Родопски калмари!
8.
Диваци оод
15.12.2023 22:41:29
Този "деликатес" различава селяни от гражданите.
За това е хит сред бургаското простолюдие.
Те диваците от Странджата с тоя деликатес са закърмени и умират за него.
Тая гняс и на куче не бих я дал а селяка ми мляска сладко и вика мм мазничку много обичам ...
7.
Митьо Лентата
15.12.2023 22:35:58
Аз съм грозен наркоман и много обичам ,Родопски калмари.
6.
Дааааа
15.12.2023 22:33:58
Аз си ги хапвам в къщи. Оборот на кръчмари спрях да правя от както взеха да си присвояват и ДДСто което им намалиха тези нагляри. Излиза ми 200 пъти по евтино. Особено на тези пък точно, където ден година храни, на къщичките
5.
Hhh
15.12.2023 22:33:43
Тарелката ми се вижда почти празна :))
4.
до 4
15.12.2023 22:32:22
Каква опашка има като пред голямата депресия. Елхите и те. Града е сив като врабче.
3.
аааа
15.12.2023 22:29:01
Те без пари бе нямам търпение да отида на опашката 7 лв чашка греяно нещо
2.
Морски
15.12.2023 22:16:40
А родопски калмари не предлагат ли?
1.
Венци от Кауфланд
15.12.2023 22:12:41
Тази тарелка и на бездомно куче няма да я дам,кво остава аз да ги ям тия "калмари".
  Добави Коментар
Хеликоптер се включи в издирването на 13-годишния Николай На място са доброволци и екипи на полицията и жандармерията Тръмп заплаши да върне Панамския канал под контрола на САЩ Той обвини местните власти, че събират прекомерни такси за използване на съоръжението
Топ синоптик предупреди! Нещо ще се случи на 28 декември Той прогнозира още сняг, но предупреди скиорите да внимават Екшън: Маскиран с качулка мъж нахлу в бензиностанция, задигна целия оборот Той е подал празна чанта на служителя и го е заплашил
Всички жени са луди по него, а той е яростен противник на брака Турският актьор е машинен инженер, който мечтае за кариера в Холивуд Упоени и изнасилени жени: Защо в Телеграм се хвалят с това Изнасилванията се предизвестявали, след което се разпространявали и съответните записи
Внимание! "Светлинно петно" за пет зодии, до края на годината ги очаква... Според астролозите това е страхотен, успешен и щастлив период от време Забравете за шоколада! Дубайска баклава за 15 минути е абсолютния хит на коледната трапеза тази година! Тази рецепта е лесна и с прости съставки
Трагедия! На 34 г. почина бивш футболист на ЦСКА (СНИМКА) Издъхнал на терена Ако не спите с чорапи, ето защо трябва да започнете още тази вечер Ползите са големи
Днес на трапезата задължително трябва да има тези ястия заради възкръснали имена Празникът на Света Анастасия се свързва с персонифицирана представа за смъртта – Нашташа или света Чьорна Какво женско облекло най-често възбужда мъжете Cтoйĸaтa нa eднa жeнa e oт дocтa вaжнo знaчeниe зa цялocтнaтa визия и игpae oгpoмнa poля зa ceĸcaпилa ѝ