Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Балканските калмари са хита на сезона в Бургас тази Коледа

Порцията свински уши в масло се продава на цени между 7 и 10 лв., но си заслужава
Ключови думи: бургас, коледа, балкански калмари, свински уши с масло, хита на сезона, зима 2023

Балкански калмари, познати понародному просто като печени свински уши, са хита на сезона на къщичките в центъра на Бургас тази Коледа. Деликатесът, който е един от най-търсените този сезон, се сервира с масло и няма обект на пл. „Тройката” и пл. „Св.св. Кирил и Методий”, който да не го предлага на гладните си клиенти. Популярността е нарастнала толкова, че се състезава дори с греяното вино, което на практика се е превърнало в традиция през декември.

С ръста на търсенето съответно обаче расте и цената. Докато миналата година, когато балканските калмари не бяха чак толкова популярни, порцията струваше между 6 и 9 лв., тази Коледа същото количество „върви” между 7 и 10 лв. Макар да има осезаемо повишаване на цената, тъй като на практика всички купуват, самите търговци са спретнали нещо като неформална кулинарна надпревара.

Конкуренцията пък повишава качеството на крайния продукт и някои от къщичките в центъра на Бургас предлагат ушички, които могат да накарат дори и вегетарианец да се изкуши само от мириса на деликатеса.

Най-вкусните балкански калмари можете да намерите на пл. "Тройката" - потърсете ги, цената си заслужава

И тъй като свинското е на мода тази година, някои от майсторите на кулинарията тази година започват да вкарват на пазара нови продукти, които не се срещат обичайно дори и по ресторантите. Другият хит на традиционната българска коледна кухня през настоящия сезон е осолена свинска кожа. Не е дори необходимо да казваме колко добре си пасва този деликатес с греяното вино. Засега обаче само някои от обектите на пл. „Тройката” предлагат тази вкусотия, тъй като е много трудна за намиране. Но цената определено си заслужава.

Коледните къщички през последното десетилетие се превърнаха в истински хит сред бургазлии. През декември стана обичайна гледка площада, където се намира елхата, да бъде по-оживен през зимата, отколкото дори през лятото. А атмосферата е наистина приятна.

 

39
Коментара по темата
39.
Лорда
17.12.2023 10:53:48
Много са вкусни, изискано поднесено в тарелка
38.
Хм
16.12.2023 17:34:32
Какво толкова ви пречи? Да питам : Там какво имаше - кебапчийница, на Кирил и Методий , преди да стане паркинг какво имаше, по Нова година пред Стоматологията, на асфалта имаше , какво? За Капаните по Ленин да казвам ли? Айде, холан! На зюмбюли и ванилия миришеше
37.
Бургазлия
16.12.2023 17:06:39
Само селяндурите от флагман могат да измислят такава простотия като балкански калмари!
Преди Бургас миришеле на вино и риба , сега от кък се напълни със селяни от Странджа, Айтос, Сливен, Ямбол и Руен стана типичен привинциален град ..свине,уши,пачи,кюфтета и кебапи
36.
До Барон фон Странджански III-ти
16.12.2023 17:03:26
Хахафахахахахахаха, ФЕНОМЕНАЛНО
35.
Мм
16.12.2023 14:02:21
Лайно в тарелка за 10 лева
34.
Само
16.12.2023 11:51:33
Не яжте ,Родопски калмари..
33.
Ще пребъдем.
16.12.2023 11:41:05
Свикване му е майката. По Никулден ей такива табели "чистен шаран на котлети, демек на шайби" , подават ти торбата - едно от средата, три откъм главата и три откъм опашката. Кръгова икономика се казва: всеки иска бонфилето, а улшяците какво да ги правим? Еко сме отвсякъде.
32.
Турчин
16.12.2023 11:39:15
“И тъй като свинското е на мода тази година.”

Алоооууу сватеее!!!Още от турско робство “свинското е на мода”.
31.
Барон фон Странджански III-ти
16.12.2023 11:16:56
Амчи кво да му е-гурме кат гурме!!!??
На аз ей ся събахлян кат станах, прислугата веднага ми сервира закуската-попара от кротони със скариди обилно заляти със сос" Керкенез",на обяд апнах фасул с емпанада от туршия по Бургундски и за десерт ...естествено......Вие знаете.....любимия ми........свинска пача с шоколадов дресинг!!!
Висш пилотаж в кулинарното изкуство!!
Ама класата си е класа!!
Пък Вий си плющете туй треторазрядно гурмe...свински ушляги!!!??
Само кат го чуя и ми звучи тъй прусташки!!
Пфу!!!
30.
TT
16.12.2023 10:56:49
Мизерия, мръсотия и висок холестерол, точно като за алкохолизирани бедняци, които се тъпчат с боклуци и получават инфаркт на 45.
29.
До бургазлийката
16.12.2023 10:51:01
Не просто не сме затлъстели гевреци с високо кръвно дя ядем толковя нездравословна храна приличаща на отпадък.Ако ми го сервираш това вкъщи моме, ще ти дам червен картон..
28.
Бургазлийка
16.12.2023 10:48:19
Всички,които се възмущавате,сигурно със"сребърна лъжичка в устата"сте родени?
Българите открай време си похапват подобни"деликатеси".Е,не ядем миди Сен жак или октоподи,скакалци и т.н.,ама това ли е най-вяжното? В добра компания и простичките храни са вкусни.Стига да са пресни и добре приготвени,разбира се.
27.
Калина
16.12.2023 10:46:32
Те на някои и говно в чиния да им сложат ще ги вземат стига да е на аванта.
26.
Янкова
16.12.2023 10:33:42
Излъгах се да си взема преди три дена, още не съм излязла от тоалетната.
25.
ГДБОББ
16.12.2023 10:31:51
Меденруднишки миди няма ли? Ямболски скумрии? Сливенски сливи?
24.
Брус ли
16.12.2023 10:17:44
Аз и Сали бахме едно прасе
23.
Кафа
16.12.2023 10:09:40
Голям кич е да надуеш гръцка музика на Коледен базар.
22.
Голяма
16.12.2023 10:04:43
снобария , не ядяли, било селско, ми не яжте! Английските лордове да се засрамят, че класата им издиша. Кой ви кара насила?
Безмоторни тролове . Градът изглежда по-спретнат и по-европейски, откогато и да било. Специално за 17 ти, виж си обувките, че със сигурност там калта е повече от моите!
21.
alkaida
16.12.2023 09:47:49
Брутална мизерия е на тия къщички, всеки път като минеш и мирише неприятно. В същото време винаги има хора там, мноо ниски стандарти имат някои, а не е като да е евтино. Аре да беше 3 лв пържолата ясно. Дай му на българина разредено вино Мераклийско и старо размразено месо и му гледай сеира.
20.
Герчо
16.12.2023 09:28:29
Свински уши и кожичка - страхотни деликатеси. Но да се наричат калмари е голяма простотия и чалгаризация! Калмарите също са голям деликатес. Панирани или пълнени.
19.
До 17
16.12.2023 09:18:19
И затова тези , които ядяха мас и бахур живеят до 90 и нагоре години,а сега на по 40 години са с инсулти и инфаркти!!!
18.
*********
16.12.2023 09:03:19
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
17.
Градски
16.12.2023 08:40:34
Я да докарат натовците от Ново село, да им кажат им, че са Черноморски калмари и да видим кво ще стане. Ще ги качваш ли на самолета? Не ме разсмивай!
Не знам колко ще живея. Захарта ти е базикана, олиото ти го извличат с бензин, хибридни домати, дето светят в тъмното, да продължавам ли? Всички ядем боклуци.
16.
Странджанска паста
16.12.2023 08:26:49
Великденският аналог на тоя деликатес по нашенски се казва "цурцулди" и би трябвало са е доста по-скъп от свинските уши на скара. Направо гурме-експириънс
15.
До 16
16.12.2023 08:26:31
Ми отивай на автогара запад и хващай рейса за там от където са корените ти.
Нагъвай мек селски леб със свинска мас отгоре с нарязано бахурче или шкембе чорба за закуска и свински ушички в мас или 5 месечни буркани със свинско месо за вечеря после се чуди защо като станеш на 60 си взел дал ...
14.
Въпрос на вкус, казало кучето
16.12.2023 08:04:01
Какво се правите на такива , дето не сте? В която, къща има дядо, луканки или сушен бут има и това. Да не сте се родили под Триумфалната арка?
Друг е въпросът, че много внимавам какво ям и предпочитам аз да си приготвям храната. Гуакамоле, Чили кон карне, салата Цезар и стек Уелингтън реър , ми не е моето.
13.
Резко Резаков
16.12.2023 04:25:28
Родопски калмари от айтоските и руенските села след обход на сюнетчията. Яжте вожите за деликатес може да ви ухае и на сирене мирене
12.
Деян Тончев Камбаната
16.12.2023 02:04:24
Majka vi da eba seliani. Burgazlii SA nai - golemite neshtasnici
11.
Ха
16.12.2023 01:24:56
Порция свинско УХО :) даже няма и едно ухо .
10.
Сюнетчия
16.12.2023 00:10:56
Щото не сте опитали Родопски калмари
9.
Виктория
15.12.2023 23:39:08
Родопски калмари!
8.
Диваци оод
15.12.2023 22:41:29
Този "деликатес" различава селяни от гражданите.
За това е хит сред бургаското простолюдие.
Те диваците от Странджата с тоя деликатес са закърмени и умират за него.
Тая гняс и на куче не бих я дал а селяка ми мляска сладко и вика мм мазничку много обичам ...
7.
Митьо Лентата
15.12.2023 22:35:58
Аз съм грозен наркоман и много обичам ,Родопски калмари.
6.
Дааааа
15.12.2023 22:33:58
Аз си ги хапвам в къщи. Оборот на кръчмари спрях да правя от както взеха да си присвояват и ДДСто което им намалиха тези нагляри. Излиза ми 200 пъти по евтино. Особено на тези пък точно, където ден година храни, на къщичките
5.
Hhh
15.12.2023 22:33:43
Тарелката ми се вижда почти празна :))
4.
до 4
15.12.2023 22:32:22
Каква опашка има като пред голямата депресия. Елхите и те. Града е сив като врабче.
3.
аааа
15.12.2023 22:29:01
Те без пари бе нямам търпение да отида на опашката 7 лв чашка греяно нещо
2.
Морски
15.12.2023 22:16:40
А родопски калмари не предлагат ли?
1.
Венци от Кауфланд
15.12.2023 22:12:41
Тази тарелка и на бездомно куче няма да я дам,кво остава аз да ги ям тия "калмари".
  Добави Коментар
Пети опит за избор на парламентарен шеф Това ще е рекордният 12 ден на първото заседание на 51-ото Народно събрание Разбиха престъпна мрежа с български просяци в Гърция Арестувани са четирима, издирват още двама замесени
За по-качествен секс: Мастурбирайте поне веднъж седмично Редовните физически упражнения също  подобрят качеството на интимния живот 5 техники за флирт, с които да накарате мъжа да ви хареса Ето кои са те 
Могат ли двама души с една и съща зодия да имат успешен брак? Дали астрологичните прилики са рецепта за вечна любов или вещаят катастрофа Леля ми прави този вкусен свинско-славянски гювеч, уникален е Ето я нейната рецепта
Владимир Путин с извънредно обръщение Говори към руския народ, но и не само Как можем да отслабнем и да избегнем увисналата кожа Пластичен хирург съветва да си набавяме много вода, докато отслабваме
Ще се шокирате какво се твърди за него Животът му е като от филм След 14 г. издирване: Намериха убиеца на камериерката Роза Мачокова Бездомникът Генчо ръгал 30 пъти с нож жената и я изнасилвал
Вдигане на акциза за алкохола е сред мерките за "саниране" на бюджета МФ иска да принуди и по-малките фирми да се регистрират по ДДС "Нефтохимик" се бори здраво в Турция, но... Грандът "Анкара" продължава напред в Чалъндж къп