Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Няма да повярвате колко лесно и бързо става този неустоим коледен щолен

Ключови думи: рецепта за коледен щолен, щолен, рецепта

Аромат на канела! Коледна музика! Блещукащи светлинки на прозореца! Уютна атмосфера и домашен уют! 

Това усещам всеки път, когато се прибера у дома за Коледа. Картинката винаги е една и съща – майка ми е сложила коледната престилка и се върти в кухнята с усмивка на уста, припявайки на коледните песни, които баща ми е пуснал в хола. Той, от своя страна, разпъва елхата, за да я подготви за тежкото украсяване, което следва само след няколко минути. В началото никога не харесваме начина, по който поставяме топките и фигурките по зелените клони, но само след няколко минути всичко добива завършен вид и не можем да му се нарадваме. 

Мама никога не е изпитвала тежест от готвенето за Коледа. У дома може да видите кутии със сладки – някои украсени, други напукани, а трети са с орехи. Всички те се борят за най-вкусните празнични сладкиши и бързо се разпределят както за добавка към подаръците, така и за домашна употреба. Но това, което всеки чака с нетърпение, определено е коледният щолен. 

Коледният щолен у дома се започва още от края на ноември, защото трябва всеки един в семейството да получи по един. Един се разрязва в коледната сутрин, а още няколко се оставят за дните между Коледа и Нова година. В добавка към баницата, това е задължителното ястие на масата на 1 януари. 

Щоленът е нещото, което винаги е присъствало в моята Коледа и затова реших да ви споделя рецептата, която стои зад това любимо нещо. Гарантирам ви, че ще създадете още повече празнична и вкусна атмосфера у дома, с която да посрещнете близките си хора. 

Коледен щолен – как да го приготвитеНеобходими продукти:
1 1/2 пакетче масло

1 1/2 ч. ч. пудра захар

4 яйца

1 ч. л. бакпулвер

Прясно мляко, ако е необходимо за по-меко тесто. Може да използвате около 1/2 кафена чаша. 

2 ч. ч. стафиди

1 ч. ч. сушени плодове

2 ч. ч. брашно

Настъргани кори на 1 портокал и 1 лимон

Приготвяне:
Едно пакетче масло и 1 ч. ч. пудра захар се смесват и разбъркват с дървена лъжица или миксер до получаване на гладка смес. Отделно се разбиват яйцата и се добавят към сместа. Прибавят се брашното и бакпулвера. Тук може да добавите и прясното мляко, ако има нужда. Накрая се добавят стафидите, сушените плодове и настърганите кори на лимона и портокала. 

Продълговата тавичка се застила с намаслена хартия за печене. Изсипете сместа и я загладете добре. Отгоре може да наредите цели бадеми. Пече се на 170 градуса за около между два и два часа и половина. 

След като извадите коледния щолен, оставете го да изстине. През това време разтопете останалото масло, с което да залеете сладкиша. След това го поръсете с останалата пудра захар. Това се повтаря, докато маслото и захарта свършат. После щоленът се увива плътно в оризова хартия или хартия за печене и се оставя за поне 24 часа. Колкото повече стои увит, толкова по-добре. 

Източник: Tialoto.bg

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Любимите животни, които носят късмет в игрите Предложение за събота Отправете се към остров "Света Анастасия"
Изрод направи бебе на 11-годишната си дъщеря, обвини я, че сама си е виновна Извергът не само не признава вината си, но дори представя абсурдно оправдание – че момичето само било „вкарало сперматозоид в себе си“ Истината за тяхната връзка 40-годишният бизнесмен остана шокиран при вида на младото момиче, с което до скоро е имал интимни отношения
След три брака и два развода – Джейда Дювенджи пак мечтае за сватба В твоето лице открих истинската любов. Ако решиш да продължим заедно като семейство, няма да откажа“, написа Дювенджи в социалните мрежи, обръщайки се към своя любим Тази българка стана популярна от турските сериали, а сега е на път да покори света Гюлсим Али триумфира в Париж – носи тоалети на топ дизайнерка
Опита се да прелъсти звезда от турско кино Тя е страхотна жена, но аз съм необвързан само по документи. Обичам годеницата си и нямам намерение да я предавам с авантюри, споделил Улусой Мартениците стават все по-популярни в Турция Цената на една мартеничка за ръка в турската столица Анкара варира между 10 и 25 турски лири
Демонтират паметника на Христо Ботев във Враца Бронзова статуя ще бъде разделена на три части Тревожни данни: До 2050 г. болестта на Паркинсон ще засегне 25 милиона души И при двата пола се наблюдава възрастово зависимо нарастване на разпространението, което достига своя връх между 85 и 89 години
Енергийният министър Жечо Станков: Зеленият водород е в центъра на енергийната трансформация Чрез плановете за преход на въглищните региони правителството ще подкрепя финансово центрове за върхови технологии като този, каза още министър Станков Командир на „Ахмат“ каза какво се случва в Курска област По думите на генерал-лейтенант Апти Алаудинов остават да бъдат освободени пет селища