Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Няма да повярвате колко лесно и бързо става този неустоим коледен щолен

Ключови думи: рецепта за коледен щолен, щолен, рецепта

Аромат на канела! Коледна музика! Блещукащи светлинки на прозореца! Уютна атмосфера и домашен уют! 

Това усещам всеки път, когато се прибера у дома за Коледа. Картинката винаги е една и съща – майка ми е сложила коледната престилка и се върти в кухнята с усмивка на уста, припявайки на коледните песни, които баща ми е пуснал в хола. Той, от своя страна, разпъва елхата, за да я подготви за тежкото украсяване, което следва само след няколко минути. В началото никога не харесваме начина, по който поставяме топките и фигурките по зелените клони, но само след няколко минути всичко добива завършен вид и не можем да му се нарадваме. 

Мама никога не е изпитвала тежест от готвенето за Коледа. У дома може да видите кутии със сладки – някои украсени, други напукани, а трети са с орехи. Всички те се борят за най-вкусните празнични сладкиши и бързо се разпределят както за добавка към подаръците, така и за домашна употреба. Но това, което всеки чака с нетърпение, определено е коледният щолен. 

Коледният щолен у дома се започва още от края на ноември, защото трябва всеки един в семейството да получи по един. Един се разрязва в коледната сутрин, а още няколко се оставят за дните между Коледа и Нова година. В добавка към баницата, това е задължителното ястие на масата на 1 януари. 

Щоленът е нещото, което винаги е присъствало в моята Коледа и затова реших да ви споделя рецептата, която стои зад това любимо нещо. Гарантирам ви, че ще създадете още повече празнична и вкусна атмосфера у дома, с която да посрещнете близките си хора. 

Коледен щолен – как да го приготвитеНеобходими продукти:
1 1/2 пакетче масло

1 1/2 ч. ч. пудра захар

4 яйца

1 ч. л. бакпулвер

Прясно мляко, ако е необходимо за по-меко тесто. Може да използвате около 1/2 кафена чаша. 

2 ч. ч. стафиди

1 ч. ч. сушени плодове

2 ч. ч. брашно

Настъргани кори на 1 портокал и 1 лимон

Приготвяне:
Едно пакетче масло и 1 ч. ч. пудра захар се смесват и разбъркват с дървена лъжица или миксер до получаване на гладка смес. Отделно се разбиват яйцата и се добавят към сместа. Прибавят се брашното и бакпулвера. Тук може да добавите и прясното мляко, ако има нужда. Накрая се добавят стафидите, сушените плодове и настърганите кори на лимона и портокала. 

Продълговата тавичка се застила с намаслена хартия за печене. Изсипете сместа и я загладете добре. Отгоре може да наредите цели бадеми. Пече се на 170 градуса за около между два и два часа и половина. 

След като извадите коледния щолен, оставете го да изстине. През това време разтопете останалото масло, с което да залеете сладкиша. След това го поръсете с останалата пудра захар. Това се повтаря, докато маслото и захарта свършат. После щоленът се увива плътно в оризова хартия или хартия за печене и се оставя за поне 24 часа. Колкото повече стои увит, толкова по-добре. 

Източник: Tialoto.bg

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Пожар пламна в сунгурларско село Трима огнеборци потушиха огъня Младеж от Несебър със сериозно провинение зад волана Шофира дрогиран
Запали се къща в "Меден рудник" Няма пострадали хора Украинец вилня в Несебър Става въпрос за млад човек
Много българи празнуват днес Могат да почерпят... Почина колос на съвременната литература Отиде си перуанецът Марио Варгас Льоса
Мащабен протест в София Недоволстват служители в градския транспорт на столицата, Варна и Русе Направи голям фурор Милов с категорична победа във финала на Европейското
Какви температури ни очакват? Ето прогнозата за времето днес Мика Зайкова: Храните ще поскъпват, а рафтовете ще са празни Храните ще продължават да се покачват, защото инфлацията расте, предрича икономистът
„Дейли Мейл“: Ванга предсказала ужасяващия трус в Мианмар! Какви други страховити прогнози е направила за 2025-а Едва април е, което означава, че още много неща могат да се случат през 2025 Скъп ток за бизнеса от утре В пазарен сегмент “Ден напред” на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), електроенергията за доставка на понеделник, 15 април, е търгувана на средна цена от 216,60