Най-хрупкавите и лесни рибни пръчици
Тази рецепта за домашно приготвени рибни пръчици – хрупкави отвън, а нежни и сочни отвътре, е наситена с вкус през цялото време. Тези пръчици са 1000 пъти по-вкусни от готовите – замразени и купени от магазина, а и освен това съдържат много повече полезни вещества, така че си заслужава да ги пробвате! Рецептата е не само вкусна, но и много забавна, и е подходяща за приготвяне с деца.
Ивиците риба треска са покрити с хрупкава панировка, след което са изпечени на фурна или изпържени във еърфрайър (може и в обикновен фритюрник) до златисто хрупкаво съвършенство!
Тази рецепта за рибни пръчици ще направи вечерята ви през седмицата лесна. Добре е да си приготвите и сос тартар или друг ваш любим сос за потапяне на пръчиците, разбира се ястието върви и с хубава порция салата. Можете също така да приготвите рибните пръчици предварително или да замразите за по-късно.
А ето и как да приготвите рецептата:
Тази рецепта е пълна със здравословни постни протеини, витамини, минерали и омега-3 мастни киселини, което значи, че можете да ѝ се отдадете без чувство за вина.
Всичко от което се нуждаете, е филе от треска, яйца, брашно, галета, зехтин и подправки (може да използвате и готова, хрупкава панировка, ако предпочитате). Да не забравяме, че замразените рибени пръчици от магазина са пълни с неизвестни обработени съставки и консерванти за удължаване на срока им на годност, а и често са пълни с твърде много натрий (сол). Приготвяйки рибени пръчици у дома, ще можете да контролирате какво точно ще сложите в ястието.
Тази рецепта за рибни пръчици може да е печена или пържена (за препоръчване на въздух).
Освен това тази рецепта е много по-лесна и бърза. От началото до края на приготвянето ѝ ще ви отнеме около 35 минути. Просто нарежете рибата, потопете я в брашно, добре разбърканите яйца и галетата, а след това подправете със сол, червен пипер или друга любима ваша подправка и наредете филенцата върху хартия за печене. Сложете ги във фурната на 180 градуса и печете около 20 минути – това е!
Сервирайте пръчиците с подходящ сос и не забравяйте – тези рибни пръчици могат да бъдат приготвени от вас и предварително и да ги съхранявате във фризер до момента, в който решите да ги сготвите.
Необходими съставки:
За тази скромна рецепта ви трябват само няколко прости съставки, а те са : твърда бяла риба, използвайте месеста мека бяла риба като треска. За тази рецепта ще ви трябват около 2 килограма риба. Можете да закупите рибата от щанда за морски дарове на вашия магазин за хранителни стоки или дори от секцията за замразени продукти. Само имайте предвид, че замразената риба задържа повече влага, така че ще трябва да сложите вече размразената риба върху хартия, за да се изцеди излишната вода от нея и да стане по-суха.
Галета традиционно се продава във всеки магазин за хранителни стоки. Може да използвате и готова хрупкава панировка с корнфлейкс или пък да заложите на царевично брашно. Не забравяйте да използвате фино смляно царевично брашно, то придава допълнителна хрупкавост и вкус на панировката. Ще са ви нужни около 2 чаши панировка.
Брашно: рибата първо се овалва леко в брашно, за да има лепкава повърхност, за която да се залепят яйцата. Използвайте универсално брашно, може и такова без глутен, бадемовото брашно също ще ви свърши работа.
Яйца: те действат като лепило, за което ще се залепва галетата (или другата панировка). Когато белтъците се сварят и стегнат, галетата се закрепва върху рибните пръчици.
Лимонов сок: може да се добави към яйчената смес за аромат и за омекване на рибата.
Дижонска горчица: добавя още една дълбочина на вкуса!
Подправки: може да използвате сух магданоз, сушен риган, чесън на прах, лук на прах, червен пипер, семена от целина, сол и щипка лют червен пипер. Всичко това ще придаде на вашите рибни пръчици страхотен вкус и може накрая дори да нямате нужда от какъвто и да е сос.
Зехтин: рибните филенца се поръсват със зехтин, преди да бъдат сложени за печене.
Как да приготвите хрупкавите рибни филенца на фурна:
Стъпка 1: Подгответе фурната и рибата. Започнете с предварително загряване на фурната до 180 градуса. Горещата фурна ще превърне вашите филенца в такива с изключително хрупкава външност и сочна вътрешност. След това поставете лист за печене върху тава или метална решетка, подходяща за фурна, и не забравяйте да я напръскате със зехтин! Подсушете филетата от треска от двете страни с хартия, след което ги нарежете напречно на пръчици от 5-8 см дължина.
Стъпка 2: Направете сместа от подправки. Разбийте заедно червения пипер, лука на прах, чесъна на прах, магданоза, ригана, мащерката, солта, черния пипер. Добавете малко в купата с панировка и малко в купата с брашно.
Стъпка 3: Добавете яйцата в плитка чиния, като в тази смес разбийте 1 супена лъжица дижонска горчица и 1 супена лъжица лимонов сок.
Стъпка 4: Панирайте рибата. Работете с няколко рибни пръчици наведнъж, потопете ги в брашнената смес, последвана от яйчената смес, след това сместа от галета. Прехвърлете рибните пръчици върху подготвената хартия.
Стъпка 5: Изпечете до златисто и сервирайте. Пече се около 15-20 минути (в зависимост от дебелината) или до готовност на рибата. Сервирайте със сос тартар или с друг любим сос за потапяне.
Ако правите рибните пръчици на фритюрник или еърфрайър, единственият недостатък е, че ще трябва да работите на няколко партиди, така че е малко по-досадно. Методът на печене във фурната е за предпочитане. Ако ще ги пържите – на въздух за 8 минути, а в обикновен фритюрник или на тиган – 2-4 минути. или докато станат хрупкави. Ако ги правите на тиган, внимавайте да не се допират, а мазнината трябва да е поне 5-6 см. След това ги отцедете от мазнината върху хартиени кърпи.
Моля, имайте предвид, че моделите на въздушни и обикновени фритюрници могат да варират, така че наблюдавайте внимателно първата партида и коригирайте съответно времето.
Източник: Tialoto.bg
Добави Коментар