Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

3 апетитни рецепти за Никулден

Ключови думи: шаран, никулден, рецепта

Никулден е! Един от най-хубавите и светли празници през декември. Традицията повелява на празничната трапеза да има вино, ястия приготвени с риба, постни ястия, ядки, сушени плодове, празнична пита.

Една от най-често приготвяните риби е шаранът. Някои дори запазват люспи от рибата и ги носят в портмонето си за късмет. Други предпочитат да сготвят морски дарове, скумрия, пъстърва.

Ето ви и 3 апетитни рецепти за Никулден:

1. Печен шаран на фурна

Необходими продукти:

шаран - около 1. 5 кг
сол
червен пипер
черен пипер
зехтин
лимони - 1 бр.
бяло вино - 100 мл
чери домати - 3 бр.
магданоз
зелен лук

Начин на приготвяне:

Почистете добре шарана от вътрешностите и люспите и разпорете през гърба. Оставете в студена вода да се изкисне. Отцедете и подсушете. Посолете със сол и оставете на хладно рибата да поеме солта.

В подходяща тава постелете хартия за печене, намазнете и сложете рибата с кожата надолу. Изцедете лимона и полейте рибата. Посолете с червения и черния пипер, полейте и с малко зехтин.

Около рибата налейте виното и сложете да се пече във фурната до готовност.

Поднесете печената риба цяла, като украсите с резенчета лимони, зелени подправки, чери домати и маслини и задължително с бяло вино! Вкусно да ви е!

2.Бабина рибена яхния

Необходими продукти:

риба - около 1 кг глави, опашки и изрезки от поне 2 вида риба
лук - 1 купичка нарязан на дребно
моркови - 1 купичка нарязани на дребно
чушки - към общата купичка с морковите
домати - 1 купичка настъргани или от консерва
картофи - 1 купичка нарязани на дребни кубчета
универсална подправка - 1 с.л. зеленчукова
олио
девесил - 1 голяма връзка пресен
магданоз - 1 голяма връзка пресен
черен пипер - прясно смлян
мащерка - 2 - 3 клончета суха
естрагон - няколко листенца тарос;
бульон - около 3 л. вода + рибен
люти чушки - смляна суха
лимонов сок - и/или оцет
сол

Начин на приготвяне: 

Рибата сварете в подсолена вряща вода, като преди да я сложите във водата, сте я посолили малко и сте я наръсили с лимонов сок. Лимоновият сок ще запази месото стегнато. Варите около 5 мин.

Обезкостете рибата и запазете част от бульона. Във вряща вода, смесена с част от рибения бульон (само с рибен бульон ми е твърде силен вкуса, затова разреждам с вода), сложете зеленчуковата подправка, лука, морковите, чушките, картофите и олиото. Като се посварят, добавете и доматите.

Готвите до пълна готовност на зеленчуците. В края добавяте парченцата риба.

Нарязаните на ситно магданоз, девесил, тарос, мащерка и черен пипер добавяте, като изключите котлона. Подправете с 1-2 лъжици оцет или лимонов сок и поръсете със суха люта чушка.

3.Традиционен пълнен шаран

Необходими продукти:

шаран - около 2 кг пресен
лимонов сок - от 1 лимон
сол
олио - 5 - 6 с.л.
лук - 4 - 5 глави кромид
моркови - 1 - 2 бр.
орехи - 1 ч.ч. почистени, нарязани на едро
червен пипер - 1 с.л.
магданоз - 1 връзка
девесил
чубрица - на вкус
захар - 1 к.л.
чесън - 1 скилидка
сол
черен пипер - на вкус
домати - 800 г от консерва

Начин на приготвяне: 

Шаранът се почиства много добре от вътрешностите и от люспите. Измива се внимателно със студена вода отвътре и отвън.

Подсушава се и хубаво се полива със сока от един лимон. Посолява се хубаво отвътре и отвън и оставя в хладилник или на студено за една нощ. На следващия ден се измива под течаща студена вода и се подсушава. Прехвърля се в добра намаслена тава с подходящ размер спрямо рибата.

За плънката:

Лукът се нарязва на едро, морковите се нарязват на кубчета и заедно се слагат да се запържат в загрято олио. Разбъркват се, за да не загорят.
Щом зеленчуците поомекнат, се добавя и червен пипер и 5-6 супени лъжици от доматите от консерва.

Добавя се една кафена лъжичка захар, за да убие киселината на домата, и се посолява със сол, черен пипер на вкус, 2-3 щипки чубрица и девесил и почистените и нарязани на едро орехови ядки. След няколко минутки плънката се дърпа от котлона и се оставя да поизстине.

Щом плънката се поохлади, шарана се напълва и се зашива.

Шаранът за Никулден се полива отгоре със малко олио.

Ако е останала плънка се разпределя в тавата. Добавят се доматите от консерва (обелени и наситнени), нарязания на ситно магданоз, наситнената скилидка чесън, малко вода и леко се разбърква.

Пълненият шаран се пече се в загрята на 180 градуса фурна за около час, час и малко или докато рибата придобие апетитна златиста коричка.

Ако е необходимо, по време на готвенето доливайте от ъгъла на тавичката по малко вода ако е необходимо, за да не загори доматеният сос.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Бой между непълнолетни, майка се включи в сбиването (ВИДЕО) От МВР съобщиха, че е започнала проверка и случаят вече е докладван и до прокуратурата Едва оцеляла по време на първото си раждане Синоптичката разказа за най-тежкия си момент
Тези зодии са ужасни приятели Интересни поверия за днес Църквата почита Свети йеромонах Тит Чудотворец
Поредна катастрофа на фатална отсечка По информация от полицията, за щастие, този път няма пострадали Мъж от село Оризаре кара мъртво пиян За щастие не се стигна до инцидент
Отличник е в... Масажите Млада жена от Бургаско реши да краде, полицията я сгащи Престъплението стана в Поморие
Депутатите обсъждат вота на недоверие Гласуването ще е към края на традиционната работна седмица Ето какво ще е времето Дъжд почти в цяла България
Авиобаза Граф Игнатиево очаква ценни придобивки за българската армия В ход е модернизиране на родните ВВС Стрелецът да се пази от измамници, а Овенът да внимава с кого флиртува Хороскоп за деня – 2 април 2025, сряда