Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

5 причини да хапвате по-често лук

Ключови думи: храна, здраве, лук, имунна система, диабет, косопад

Лукът е не просто прекрасна добавка към всяко ястие и салата. Той придава чудесен вкус и прави изживяването от храната още по-вълнуващо. Но той е и много полезен. Лукът притежава невероятни хранителни вещества, заради които подобрява здравословното състояние в много аспекти.

Защо лукът трябва да присъства всеки ден на трапезата ви?

Лукът съдържа много минерали, сред които безценните калий, манган, магнезий, както и витамините С, В6 (фолиева киселина). Освен това лукът е изключително богат на фибри и вода, което го прави прекрасен за метаболизма, хидратирането, осигуряването на енергия и баланс на кръвната захар, инсулина, холестерола.

Лукът редуцира риска от диабет

Тъй като лукът е беден на захари и богат на фибри, той е прекрасно природно средство за естествен баланс и контрол на кръвната захар. Когато тя е в контролирани стойности и без резки скокове и спадове в организма, това не предизвиква скокове и в инсулина. Този баланс е от съществено значение за превенцията и контрола на диабета и свързаните с него метаболитни проблеми.

Лукът контролира холестерола

Лукът трябва да присъства ежедневно на трапезата ви под някаква форма, защото ще ви помогне да се справите с високия холестерол. Той е богат на фибри и вода, които допринасят за намаляването на лошия холестерол и превенцията на запушване на кръвоносни съдове.

Лукът прави имунната система по-здрава

През есенния и зимния сезон добрият имунитет е ключов, защото това е моментът, в който организмът е атакуван от безброй вируси и патогени. Имунната система трябва да е в добро състояние, за да се справя с тези предизвикателства, а лукът е тук, за да помага. Включвайте го редовно в храненето всеки ден под някаква форма за силен имунитет.

Лукът подобрява храносмилането

Отново заради богатото наличие на фибри и вода, лукът е така полезен за храносмилателния тракт. Той има свойството да балансира чревната флора, да ускорява извеждането на токсините от червата, да стимулира синтеза на храносмилателни ензими.

Лукът е полезен при косопад

Както консумацията на лук, така и външното му прилагане върху скалпа помагат против косопад, особено през есента. Не забравяйте да го хапвате всеки ден, но и да си правите маски с него. Косата ви ще ви е благодарна.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Ракетата "Орешник" прелетяла до Днипро за 15 минути Тя е била оборудвана с шест бойни глави: всяка от тях оборудвана с шест суббоеприпаса Важно за шофьорите: Предлагат промени в регистрацията на коли Има нужда от облекчаване на режима по отношение на предоставяните документи
Русия превзе още територия в Източна Украйна Селото е разположено на 12 км северно от Курахово  "Пия вино от 4 бона и не знам къде се намирам" Това сподели холивудска звезда, разказвайки перипетиите си
Авариен ремонт затваря пътя Царево - Резово Движението ще бъде ограничено за 3 часа Над 1000 бегачи ще мерят сили в първия Полумаратон Бургас 2024 Надпреварата се провежда за първи път
Бъдещето на автоматизацията в индустриалните работни пространства Модерната суперхрана Просото се превърна в последен писък на модата по здравословното хранене
Затварят два участъка от ул. „Св. Патриарх Евтимий“ в Бургас Спазвайте временната организация, която ще бъде въведена в района и използвайте обходни маршрути Филм за героизма и успеха на Цанко Цанков във водите на Тихия океан може да гледате на 8 декември Зрителите ще видят всичко запомнящо се от самия маратон и трудностите, през които премина Цанков
Лоша новина за пушачите – цигарите поскъпват сериозно Министерството на финансите изтегли напред графика за увеличаване на акциза Ето кои са първите проститутки в България Мара Мерака и Любо Лагоска са сред емблематичните жрици през онова време