Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

5 причини да хапвате по-често лук

Ключови думи: храна, здраве, лук, имунна система, диабет, косопад

Лукът е не просто прекрасна добавка към всяко ястие и салата. Той придава чудесен вкус и прави изживяването от храната още по-вълнуващо. Но той е и много полезен. Лукът притежава невероятни хранителни вещества, заради които подобрява здравословното състояние в много аспекти.

Защо лукът трябва да присъства всеки ден на трапезата ви?

Лукът съдържа много минерали, сред които безценните калий, манган, магнезий, както и витамините С, В6 (фолиева киселина). Освен това лукът е изключително богат на фибри и вода, което го прави прекрасен за метаболизма, хидратирането, осигуряването на енергия и баланс на кръвната захар, инсулина, холестерола.

Лукът редуцира риска от диабет

Тъй като лукът е беден на захари и богат на фибри, той е прекрасно природно средство за естествен баланс и контрол на кръвната захар. Когато тя е в контролирани стойности и без резки скокове и спадове в организма, това не предизвиква скокове и в инсулина. Този баланс е от съществено значение за превенцията и контрола на диабета и свързаните с него метаболитни проблеми.

Лукът контролира холестерола

Лукът трябва да присъства ежедневно на трапезата ви под някаква форма, защото ще ви помогне да се справите с високия холестерол. Той е богат на фибри и вода, които допринасят за намаляването на лошия холестерол и превенцията на запушване на кръвоносни съдове.

Лукът прави имунната система по-здрава

През есенния и зимния сезон добрият имунитет е ключов, защото това е моментът, в който организмът е атакуван от безброй вируси и патогени. Имунната система трябва да е в добро състояние, за да се справя с тези предизвикателства, а лукът е тук, за да помага. Включвайте го редовно в храненето всеки ден под някаква форма за силен имунитет.

Лукът подобрява храносмилането

Отново заради богатото наличие на фибри и вода, лукът е така полезен за храносмилателния тракт. Той има свойството да балансира чревната флора, да ускорява извеждането на токсините от червата, да стимулира синтеза на храносмилателни ензими.

Лукът е полезен при косопад

Както консумацията на лук, така и външното му прилагане върху скалпа помагат против косопад, особено през есента. Не забравяйте да го хапвате всеки ден, но и да си правите маски с него. Косата ви ще ви е благодарна.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Сянката на коронавируса изплува в "Стани богат" Леко стряскащ въпрос предвид ситуацията в България ЛГБТ ще си веят знамената само в ЕС? Тръмп с нов ритник в задника на Европа Най-известната треньорка в Русия във възторг от 47-мия президент на САЩ заради решението му да бие шута на трансджендърите от спорта
Отиде на гости и веднага извади... Аръков е ексцентричен човек Махат тирето От ЦСКА с любопитно обръщение
Те не могат да пият Алкохол Земетресение в съседна страна Трус люшна румънци
Отиде си твърде млад Леджър остава легенда на киното Коментира визията на Мелания Тръмп Илиана Раева със суперлативи
Професор го "уби" Тим Коулсън с тежки думи за Неси ЕС се превърна в генератор на свръхбюрокрация и регулации за бизнеса АОБР представи приоритетите си за 2025 година
Ще закрият ли Комисията за досиетата? Няма ДС, а 10 млн. лева потъват в нищото Председател на АБВ от коалиция „БСП-Обединена левица“ Румен Петков настоява да се махне и КПКОНПИ, но не само защото се използвала като бухлака Правителственият "Еърбъс" лети за Оман да прибере освободените моряци Сред заложниците бяха капитан Любомир Чанев и старши помощникът му Данаил Веселинов