Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

5 причини да хапвате по-често лук

Ключови думи: храна, здраве, лук, имунна система, диабет, косопад

Лукът е не просто прекрасна добавка към всяко ястие и салата. Той придава чудесен вкус и прави изживяването от храната още по-вълнуващо. Но той е и много полезен. Лукът притежава невероятни хранителни вещества, заради които подобрява здравословното състояние в много аспекти.

Защо лукът трябва да присъства всеки ден на трапезата ви?

Лукът съдържа много минерали, сред които безценните калий, манган, магнезий, както и витамините С, В6 (фолиева киселина). Освен това лукът е изключително богат на фибри и вода, което го прави прекрасен за метаболизма, хидратирането, осигуряването на енергия и баланс на кръвната захар, инсулина, холестерола.

Лукът редуцира риска от диабет

Тъй като лукът е беден на захари и богат на фибри, той е прекрасно природно средство за естествен баланс и контрол на кръвната захар. Когато тя е в контролирани стойности и без резки скокове и спадове в организма, това не предизвиква скокове и в инсулина. Този баланс е от съществено значение за превенцията и контрола на диабета и свързаните с него метаболитни проблеми.

Лукът контролира холестерола

Лукът трябва да присъства ежедневно на трапезата ви под някаква форма, защото ще ви помогне да се справите с високия холестерол. Той е богат на фибри и вода, които допринасят за намаляването на лошия холестерол и превенцията на запушване на кръвоносни съдове.

Лукът прави имунната система по-здрава

През есенния и зимния сезон добрият имунитет е ключов, защото това е моментът, в който организмът е атакуван от безброй вируси и патогени. Имунната система трябва да е в добро състояние, за да се справя с тези предизвикателства, а лукът е тук, за да помага. Включвайте го редовно в храненето всеки ден под някаква форма за силен имунитет.

Лукът подобрява храносмилането

Отново заради богатото наличие на фибри и вода, лукът е така полезен за храносмилателния тракт. Той има свойството да балансира чревната флора, да ускорява извеждането на токсините от червата, да стимулира синтеза на храносмилателни ензими.

Лукът е полезен при косопад

Както консумацията на лук, така и външното му прилагане върху скалпа помагат против косопад, особено през есента. Не забравяйте да го хапвате всеки ден, но и да си правите маски с него. Косата ви ще ви е благодарна.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Пие специфична спе*ма, защото... Вокалният педагог казва, че е полезно Кънчев с двойна грешка... За Роналдо
Пияницата, който отне два живота, съжалявал, но го оставиха в ареста Обвиняемият Тодор Нейков е без книжка от катастрофата на "Тракия", но често се качвал зад волана Бой в метрото в София Младежи са с наранявания
Отиде си известен режисьор Този свят напусна Ив Боасе Пребиха 20-годишен в София след катастрофа Агресивен шофьор слязъл от колата си и нападнал младият мъж, счупил и стъклото на колата му
Протестиращи затвориха път в България, има задържан Граждани са недоволни от битови условия Откриха мъртви трима американски войници Автомобилът на военните потъна във воден басейн 
Ад край Луковит, тежкотоварен автомобил уби дете  Водачът на камиона, разбира се, е освободен, защо да го задържат, пита Диана Русинова Мъж отиде на гости на 42-годишна пловдивчанка, тя го... Нападна с нож
Човек бере душа след нападение от мечка До България Дете падна от тераса В България