Съхраняване, варене и готвене: Тези разкрития за яйцата са супер важни!
Безспорно яйцата са едни от най-любимите хранителни продукти на много хора. С тях може да приготвим какви ли не вкусотии, а плюсът е, че стават бързо.
Но не само това – яйцата са неизменна част от всеки хранителен режим.Друго нещо, което е (почти) неоспоримо е, че всеки от нас държи в хладилника си по няколко яйца и често пъти те биват сварявани след това.
Но как ще реагирате, ако научите, че цял живот сте държали яйцата на неправилното място в хладилника и сте ги варили погрешно! Да, точно така.
И така - най-доброто място за съхранение на яйца в хладилника е рафтът в средата.
Продуктът трябва да се постави по-близо до задната стена и далеч от продукти със силна миризма - черупката абсорбира добре неприятните миризми.
Не трябва да поставяте яйца в специални клетки на вратата - там температурата не е постоянна поради периодичното отваряне на хладилника.
Как да не варите яйца?
Идеално е яйцата да се съхраняват в хладилник в „оригиналната” картонена (или пластмасова) кутия. Това дава допълнителна защита на крехките яйца, както и увереност, че продуктът е свеж - срокът на годност винаги е посочен на опаковката.
Важно е първо да използвате т. нар. „ранните яйца“, за да не се развалят в хладилника. Ако не знаете датата на производство или срока на годност, по-добре е да изхвърлите яйцата, които са престояли в хладилника повече от 30 дни, тъй като едва след месец съхранение на хладно място бактериите салмонела започват да проникват в белтъка и жълтъка през черупката на яйцето.
Как да готвим яйцата?
Когато използвате белтъците и жълтъците за готвене, оставете яйцата да достигнат стайна температура преди готвене. Черупката може лесно да се спука поради резки промени в температурата, а студените белтъци не се разбиват добре. Но не оставяйте яйцата извън хладилника за дълго време, за да не се развали продуктът. / jenata.blitz.bg