Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Морето на Ахтопол завря от туруци

Ключови думи: Ахтопол, новини, Флагман, туруци, рибари

Морето на Ахтопол буквално завря от едри паламуди - туруци. Средно един екземпляр е три кила. В замяна на това нормалния паламуд го няма. за сравнение, той тежи килограм. Старите рибари в Ахтопол разказват, че такова чудо не помнят. Хващали са по един- два екземпляра на сезон. А сега е истинско нашествие. Кило турук върви по 25 лева килограма, преди две седмици цената бе по- висока- 30 лева. Толкова в момента се харчи леферът. От него също има много. Въпреки гигантите- туруци, рибарите си тъгуват за обикновения паламуд. Засега обаче пасажи няма, пише Труд.

"Не губим надежда. Да не забравяме, че предстои Никулден - на 6 декември. После на 19-ти декември, честваме Свети Николай по стар стил. Така, че има време. Може пък да се появи", утешават се морските вълци, насядали в култовата кръчма "Морски сговор" на рибарското селище Ченгене скеле. При тях засега няма ни паламуд, ни гигантски паламуд - турук.

Туруците в Ахтопол са истинска сензация. Купувачи са насядали на кея и чакат лодките за излязат. Купуват го, въпреки че гигантите излизат солено. Една трикилограмова риба е... 75 лева. Сред желаещите да се сдобият с туруци са предимно ресторантьори. Идват Никулденските празници и всички ще питат за паламуд. Скъп- не скъп, гигантът също е паламуд, вкусен става особено на скара и даже е по- сочен от по - дребния, коментират най- опитните сред тях.

Каквото остане и не продадат, рибарите си го замразяват във фризерите, за да не останат без никакъв улов тази есен. Много от тях смятат да го солят, тъй като солената риба също ще е кът и ще се продава прескъпо по Никулден. 

Според морските вълци, тази година туруците ще изместят шарана на трапезата за празника. Деликатес са, а и са много хората, които досега не са опитвали турук, така че е време да го сефтосат, смятат те. Приготвянето му е малко по- трудоемко, заради размера, но става също като на малкия паламуд- освен на скара с лимон, вкусен е и плакия с домати.

1
Коментара по темата
1.
лъжливото овчарче
14.11.2023 11:51:24
Много поздрави на ония от БАН
  Добави Коментар
Провал за България В старт на биатлона Още израелски заложници бяха освободени от Ивицата Газа Докато Израел трябва да пусне от затвора стотици палестинци
Украйна с удар по Русия Украински дронове удариха ключова руска петролна помпена станция  Алекс Сърчаджиева скочи на Разград: Безумие! Хората там бедстваха, купете един снегорин за града - призова актрисата, която е и водеща на "Аз обичам България"
Бежанец е заподозрян за атаката в Берлин Ето подробности Тръмп си промени мнението: този път каза, че Русия е започнала войната срещу Украйна Във вторник Тръмп обвини Украйна за започването на войната, но сега промени позицията си по въпроса
Гореща новина за 26 млрд. за пенсиите на българите Средният размер на изплатените пенсии през  2024 г. е 230,18 лв., а средният размер на разсроченото плащане е 471,07 лв., сочат данните Министерският съвет с реакция след драмата в София Ето какво написаха от властите
Води селски живот И е много щастлив Поредна среща на президентското движение в Бургас – гражданите с активна роля в дискусията Тракийско дружество „Екзарх Антим I“ стана център на поредна среща за политическа промяна
България има нова надежда в спорта В тениса на корт при жените Тежка катастрофа в София Колите са изпотрошени