Рибата в Черно море изчезва, алармира учен от БАН
Сезонът за улов на всички видове риба много закъснява заради сравнително високата температура на морската вода. Това каза за Радио Варна Емил Милев от рибарското сдружение "Черноморски изгрев“ и допълни, че сафрид почти няма, а чернокопът все още не се е появил в големи количества. "Сезонът закъсня с повече от месец, надяваме се времето да се захлади и температурите да се понижат, за да се появи рибата", каза още рибарят.
След информациите, че рибарите на юг вече вадят паламуд, Емил Милев съобщи, че на север паламуд все още няма, а и по Южното Черноморие се ловят отделни екземпляри. На север риболовът в момента е на барбуня, малко сафрид и лефер.
По-високата температура на водата води до по-ранно полово съзряване на рибата, което е сериозен проблем, защото забраните за улов не са съобразени с това, съобщи д-р Радослава Бекова от Института по океанология към БАН.
"Наблюдаваме и друго притеснително явление - рибата става все по-дребна. Това важи най-вече за цацата и калкана", каза още д-р Бекова. Тя допълни, че в Черно море има три водни слоя. Първият е горният слой, който е наситен с кислород.
Третият се характеризира с това, че е богат на сероводород и в него няма живот. Между тези два слоя има един, който може да бъде наречен "буферен" и който все повече изтънява. "Ако това изтъняване продължи и първият и третият слой се смесят, не знам какво ще се случи с Черно море", коментира Радослава Бекова.