Как да си направим тази енергийна бомба за силен имунитет
Сигурно вече сте пробвали джинджифилови шотове в някой бар, ресторант или магазин за здравословни хранителни продукти. Тази напитка с изключително наситен вкус ни дава моментално усещане за освежаване и прилив на енергия. Ако я консумираме навън, цената ѝ не е никак ниска. Затова днес ще ви покажем как да си приготвяте тези полезни шотове у дома.
Ще отбележим още тук за любителите на алкохолните шотове, че не става въпрос за напитка със спиртно съдържание. Тези шотове, както подсказва и името им, съдържат основно концентриран сок от джинджифил. Те станаха много популярни заради техните мощни противовъзпалителни, имуностимулиращи и антиоксидантни свойства. Могат да се окажат изключително полезни през есенните и зимните месеци, когато имаме нужда повече от всякога от подсилване на имунната ни система.
Шотовете с джинджифил се приготвят невероятно лесно в домашни условия. Можете да персонализирате интензитета на сока от джинджифил според вашия вкус, както и да добавите различни съставки като куркума, моркови или ябълки. Всичко, от което се нуждаете, за да направите тези здравословни шотове у дома, е блендер и цедка.
Защо са толкова полезни?
Ако тези шотове са нови за вас, позволете ни да ви разкажем най-важните неща за ползите за здравето от джинджифила.
Джинджифилът е цъфтящо растение с произход от Китай и е свързано с куркумата, кардамона и галангала. Подземната част на стъблото на джинджифила има дълга история както в традиционната, така и в алтернативната медицина. Лечебният корен получава своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства от естествено високи нива на гингерол.
Джинджифилът се използва за лечение на гадене, лошо храносмилане, мускулни болки и симптоми на остеоартрит. Също така може да помогне за понижаване на кръвната захар, подобряване на мозъчната функция и предотвратяване на сърдечни заболявания. Той е истински супергерой в света на суперхраните и е едно от най-надеждните противовъзпалителни средства.
Как да си направим джинджифилови шотове за имунитет
Кои са нужните съставки?
Тази рецепта има само 4 съставки:
Джинджифил: За най-силен вкус препоръчваме да използвате пресен корен от джинджифил. Но ако искате, може да използвате и сушен джинджифил.
Лимонов сок: Прясно изцеденият лимонов сок винаги ще осигури по-ярък вкус и ще донесе още повече здравословни ползи.
Кокосова вода: За малко естествена сладост и балансиране на пикантния вкус на джинджифила и киселостта на лимона.
Кайенски червен пипер: За да придадете на шотовете малко "топлина". Този вид червен пипер също може да подобри кръвообращението и храносмилането.
Какво трябва да знаем за приготвянето им
Нямате нужда от най-добрата сокоизстисквачка, за да направите джинджифилови шотове. Просто извадете своя мощен блендер и цедка с фина мрежа и започнете да изцеждате сок.
- Измийте и нарежете корена на джинджифила. Няма нужда да го белите, тъй като ще прецедите сока, преди да го изпиете. Просто го нарежете на по-едри парчета, за да улесните пасирането.
- Изстискайте сок от пресни лимони. Яркият цитрусов аромат на лимоновия сок се съчетава добре с джинджифила. Освен това ви дава здравословна доза витамин С.
- Блендирайте всичко до гладка смес. Смесете парчетата джинджифил и лимоновия сок. Прецедете добре. Прецеждането на сместа от джинджифил и лимон помага да се премахнат парченцата кора от джинджифил и онези досадни влакна от джинджифил!
- За да извлечете много сок, натиснете твърдите частици с гърба на лъжица, когато пасирате.
- Сервирайте в чашка за шот. Джинджифиловите шотове са предназначени да се изпият на екс. Внимавайте да не пиете повече от една доза на ден, тъй като твърде много джинджифил може да причини киселини.
Съвети за най-добрите шотове
Използвайте пресен или смлян джинджифил. Коренът от джинджифил има почти пикантен вкус, когато се яде суров, докато джинджифилът на прах има по-земен вкус, подобен на сушена куркума.
Ако нямате високоскоростен блендер, можете бързо да направите джинджифилови шотове, като разбъркате млян джинджифил с останалите съставки. Тъй като и той е здравословен, не се колебайте да използвате джинджифил на прах във вашите шотове в зависимост от вашия вкус и това, което имате под ръка.
Мощните ароматни съединения в пресния джинджифил могат да създадат огнено усещане в устата ви, когато пиете. Това е нормално, но винаги можете да пийнете малко вода след това, ако ви дойде в повече.
Натрупвайте ползите за здравето. За да направите вашите шотове с джинджифил още по-здравословни, винаги можете да промените рецептата и да добавите мед, куркума, сок от алое вера, сок от ананас или ябълков оцет.
Каква е точната рецепта?
За един джинджифилов шот ще са ви нужни:
- ¼ чаша корен от джинджифил (измит, нарязан на едро)
- ⅓ чаша лимонов сок
- ¼ чаша кокосова вода
- щипка или две Кайенски червен пипер
Приготвяне:
Сложете всички съставки в блендера. Поставете капака и блендирайте, докато сместа от джинджифил и лимонов сок стане гладка. Прецедете течността през цедка. Натиснете твърдите частици с гърба на лъжица, за да извлечете възможно най-много сок. Изсипете получената течност в чаша за шот и изпийте веднага.
Винаги можете да удвоите или утроите количеството на съставките в тази рецепта за повече шотове и да запазите останалите джинджифилови шотове до една седмица в затворен съд в хладилника.
Добави Коментар