Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Сирене без крави и омлети без кокошки - това ли е храната на бъдещето

Ключови думи: храна на бъдещето, ферментация

Специалисти търсят начини как с прецизна ферментация да получат млечните или яйчени протеини, без да използват животни, и да възпроизведат текстурата, вкуса и хранителните качества на сирена и омлети без въглеродния отпечатък на животновъдството, съобщи АФП.

В лабраториите Standing Ovation (Стендинг овейшън) концепцията започва, като гени на крава за производство на казеин - основния протеин в млякото, се вкарват в микроорганизми (от дрожи, гъбички, бактерии). Тези микроорганизми се "отглеждат" в стъкленици, след което се прехвърлят във ферментатори, където се размножават, смесени с вода, сол, азот и захар.

От 30-милилитрова колба компанията може да произведе един литър за 24 часа.

След като са филтрирани, центрофугирани и обеззаразени от началните генномодифицираните микроорганизми, те се превръщат в бял прах, който стартъпът планира да доставя на производителите в 25-килограмови торби. От тях зависи да го превърнат в еквивалент на камамбер, кашкавал, сирене за мазане или сладолед и да възстановят неговата твърдост, текстура или масленост.

Продуктите са по-близки до еквивалентите си от животински произход, отколкото веганските заместители, направени от кокосово масло или кашу например, казва Ромен Шайо, съосновател на Standing Ovation.

Продуктите няма да са предназначени за алергичните към млечни протеини, но са добра новина за хората с непоносимост към лактозата.
За начален материал може да се използва също ДНК на коза, овца, биволица, дори на кит.

Ферментацията е метод, който се използва от векове за производството на храни и напитки - например за превръщането на житото в хляб или на гроздето във вино. Напоследък към нея се прибавят техники, с които могат да бъдат накарани микроорганизми да дават специфични протеини или ензими.

За разлика от месото, получено от клетъчни култури, прецизната ферментация не използва животински клетки.

Секторът се развива от 2020 г. В САЩ, Германия, Израел също има такива компании. Френските стъртъпи се надяват там да разпространяват продукцията си, защото в Европейския съюз процедурата за "нови храни" е по-продължителна.

2
Коментара по темата
2.
ХХ
15.10.2023 10:01:46
Да.
И уя на урсулата.
1.
*********
14.10.2023 18:58:22
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
  Добави Коментар
Отиваш на хотел, крадат ти парите 250 евро изчезнаха мистериозно от хотелска стая Кървав екшън на футболен мач В края на мача е възникнал скандал между феновете и страничния съдия
Сериозен недостиг на противогрипни ваксини в аптеките у нас Зловеща статистика: На всеки 10 минути по света е убивана по една жена През изминалата 2023 г. най-малко 85 000 жени и момичета са били убити умишлено по света
Роден бизнесмен си отиде едва на 57 години Росен Христов почина през нощта на събота срещу неделя Жестока трагедия! Мъж уби баща си и нападна майка си Убиецът страда от психично заболяване
Измама в „Пееш или лъжеш“? Прекръсти се, че не я познава, а са били на една сцена /видео/ Беатрис Халваджиян и Орлин Горанов пяха в Коледно матине 2023 година един след друг Протести срещу насилието над жени Феминистки тръгват на шествие в София под надслов „Нито една повече“
Най-проблемните деца са от тези 5 зодии Ако имаше състезание за тежък характер, Овенът би заел първо място в него, смятат астролозите Тормоз в детска градина! Още я удряй, крещи помощник възпитателка Майка на дете със специални образователни потребности разказа, че започнало да се напикава заради лошото отношение към него
Това е класическа рецепта за свинско с кисело зеле Рецептата е елементарна, а задължително трябва да присъства на трапезата Какво време ще донесе новата седмица Прогноза за времето - 25 ноември, понеделник