Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Това е тайната на вкусния тиквеник

Ключови думи: тиквеник, рецепта, тайната на вкусния тиквеник

Има неща в живота, които никога не се забравят. Има вкусове, които се помнят дълго, защото са неповторими. Такъв е вкусът на баницата с тиква, или казано разговорно, на тиквеника. Уханието на този десерт най-често свързваме със спомени от детството, асоциираме с топлина и уют, с празнично настроение.

Тиквеникът е вид сладка баница, която се прави с кори, настъргана тиква, орехи и сладкарски подправки - ванилия и канела. Сладкият вкус се постига с бяла или кафява захар.

Вариациите на тиквеника са много, но най-вкусна става баницата с домашно разточени кори. Изисква се да са тънко разточени, но за да се постигне съвършенство е необходимо майсторство и дълъг опит, както и достатъчно свободно време. Алтернатива на тънкокората домашна баница с тиква е тази, приготвена с фабрични кори. Ето една рецепта за по-бързия вариант с готови кори.

Необходими продукти:

1 килограм тиква

1 пакет готови кори за баница Фамилия

250 грама орехи

250 милилитра олио

250 грама захар

1 канела

2 ванилии

Пудра захар

Начин на приготвяне:

Тиквата, обелена и почистена, се настъргва на ренде. По възможност трябва да бъде ситно настъргана.

В касерола или друг дълбок съд се задушава тиквата с олио, докато омекне. Ако е необходимо се добавя кафена чашка вода.

Снема се от котлона и се прибавят захарта, канелата и ореховите ядки, смлени или счукани на ситно.

Поставят се две кори една върху друга и горната се намазва добре с олио. Слага се по цялата повърхност на кората от сместа с тиквата и се завива на руло.

В намаслена тава се свива кората като охлюв и се поставя с центъра. После се реди втори ред около нея и така до запълване на тавата.

Тайната на вкусния тиквеник е в печенето. Слага се във фурна на 180 градуса за около 45 минути, като се проверява дали е изпечен в дълбочина с клечка за зъби. Трябва добре да се зачерви. След като се извади от фурната се пръска с малко вода и се завива с кърпа да омекне. При поднасяне може да се поръси с пудра захар.

2
Коментара по темата
2.
Това
15.10.2023 15:34:53
Не е най - апетитният тиквеник според описанието. Като смесиш задушената тиква с канелата и орехите се получава една черна каша, която прозира под листата и има отблъскващ вид.
Тиквата, настъргана на едро ренде, се запържва много малко , за да не се кашне, като се подслажда с много малко захар. А в отделен съд се смесват орехите, натрошени с мелачка колкото оризено зърно, 1/2 пакетче канела, ванилия, захар около 200 гр. Налагат се по три лиса, намазани с олио. Последният лист се намазва с тиквата и се поръсва с орехите и другите смески. Навива се на руло и се изпича добре. След изваждането се сиропира леко ( вода и захар, ванилия) . Тиквата остава пухкава и светла , листата са сочни и апетитни
1.
Бойко
14.10.2023 14:09:10
Ногу бичам тиквеник
  Добави Коментар
Кънчев с двойна грешка... За Роналдо Пияницата, който отне два живота, съжалявал, но го оставиха в ареста Обвиняемият Тодор Нейков е без книжка от катастрофата на "Тракия", но често се качвал зад волана
Бой в метрото в София Младежи са с наранявания Отиде си известен режисьор Този свят напусна Ив Боасе
Пребиха 20-годишен в София след катастрофа Агресивен шофьор слязъл от колата си и нападнал младият мъж, счупил и стъклото на колата му Протестиращи затвориха път в България, има задържан Граждани са недоволни от битови условия
Откриха мъртви трима американски войници Автомобилът на военните потъна във воден басейн  Ад край Луковит, тежкотоварен автомобил уби дете  Водачът на камиона, разбира се, е освободен, защо да го задържат, пита Диана Русинова
Мъж отиде на гости на 42-годишна пловдивчанка, тя го... Нападна с нож Човек бере душа след нападение от мечка До България
Дете падна от тераса В България Икономист: С приемането на еврото България ще влезе в сърцето на ЕС Благосъстоянието на хората в България се подобрява, уверява Румен Гълъбинов