7 хранителни стоки, които не трябва да купувате никога
Пазаруването на хранителни стоки обикновено е нещо, което правим почти всеки ден. Именно затова понякога не се замисляме какво слагаме в количката си.
Виждаме подозрителна селекция от деликатеси или повредена консерва в продажба на твърде добра цена, за да я пропуснем или пък нямаме достатъчно време да се развихрим в кухнята и избираме най-бързия и удобен вариант за вечеря. Рано или късно обаче ще се уверите, че е по-добре да не спестявате допълнителни пари и време за сметка на здравето си.
Има няколко често срещани в супермаркетите хранителни прокукти, които могат да бъдат потенциално опасни за вас, затова специалистите по безопасност на храните препоръчват да ги избягвате.
Вижте 7-те хранителни стоки, които не трябва да купувате. Защото винаги е по-добре да сте в безопасност, отколкото да съжалявате по-късно.
Продукти с разкъсани и увредени опаковки
Опакованата храна е опакована по определен начин с причина и ако тази опаковка е повредена, не купувайте. Хранителните магазини приемат храна, транспортирана от цялата страна и от чужбина. Ако торбата за чипс има дупка в нея, млякото изтича или кутията е много вдлъбната, изберете друг артикул от рафта. Не се изкушавайте от намалени повредени стоки, които може да са застояли и развалени.
Съмнителна храна от топлата или студената витрина
В добре поддържаните магазини храните от топлата и студената витрина обикновено са безопасни за консумация. Въпреки това, когато не се поддържат правилно, тези витрини могат да бъдат рискови. Храната, която не се съхранява при подходяща температура, е най-често срещаният източник на болести и хранителни натравяния.
Ако температурата на храната е съмнителна (например салатата от студената витрина е със стайна температура), не купувайте и не консумирайте. Ако планирате да си вземете храна от топла витрина, специалистите по безопасност на храната препоръчват да отидете в супермаркета по-рано, което ви помага да сте сигурни, че получавате най-прясната храна, а не продукти, които са престояли известно време.
Непастьоризирани млечни продукти
В супермаркета трябва да купувате само пастьоризирани млечни продукти. Суровото мляко в момента е популяризирано от социалните медии и сега може да се намери в определени магазини. То обаче може да съдържа вредни бактерии, които могат да причинят сериозни хранителни заболявания. Пастьоризацията е прост процес на топлинна обработка, който гарантира, че млякото, което купувате от магазина, е безопасно за пиене, като елиминира вредните микроби в него. Пастьоризацията също така значително намалява риска от заболявания като салмонела, листерия и други, без да намалява нито едно от хранителните вещества - всъщност дори подобрява качеството и вкуса на продукта.
Продукти със съмнителен цвят
Ако месото, рибата или хлябът имат необичаен цвят, не ги купувайте. Проверете за физически признаци за разваляне, като плесен върху плодовете или хляба, побеляване на месото. Както за пакетираното, така и за прясното месо, купувайте само такова, което изглежда ярко оцветено, няма сиви участъци и е без неприятна миризма. Уверете се, че опаковката на месото е непокътната, без мехурчета или течове, тъй като това може да означава повреда. Обърнете внимание и на работещия в супермаркета персонал. Служителите, работещи с прясно месо или деликатеси, задължително трябва да носят ръкавици за еднократна употреба, за да предотвратят замърсяване.
Консерви с вдлъбнатини
Консервна кутия в идеално състояние е най-добрият ви залог, въпреки че и някоя и друга лека вдлъбнатина няма да навреди. Избягвайте да купувате обаче консервирани хранителни продукти с много големи вдлъбнатини по кутията, особено ако вдлъбнатината има остри ръбове или се е появила по шева на консервата. Това може да компрометира безопасността на храната.
Заскрежени продукти от фризера
Ако кутията със сладолед или рибни пръчици, на която сте хвърлили око, е покрита със скреж, пропуснете я (и като цяло всички продукти от този фризер). Натрупването на скреж от вътрешната страна на студените витрини показва, че вратата не е добре уплътнена и температурата може да не се поддържа правилно. Претоварените фризери и хладилници също могат да бъдат признак за напрегнати охлаждащи модули, което възпрепятства циркулацията и прави храната недостатъчно студена.
Много магазини вече имат видими термометри на студените си витрини. Проверете температурата. Охладените продукти трябва да сe съхраняват на около 4 °C , докато замразените трябва да са на около 0 °C
Предварително нарязани плодове и зеленчуци
Разбира се, парченцата ананас или диня на кубчета в магазина за хранителни стоки може да са привлекателни, защото това означава, че няма да се занимавате да белите и режете плодовете вкъщи, но предварително нарязаните продукти могат да бъдат среда за размножаване на вредни бактерии, носещи заболявания. Това е особено вярно, ако човекът, който реже продукта, не използва чисти прибори при рязането. Много по-добре е да си вземете цели плодове и зеленчуци вкъщи, да ги измиете сами и да си ги нарежете, когато сте готови да ги ядете или да готвите с тях.
Добави Коментар