Рецепта за най-вкусната турска разядка
Продукти:
5 средно големи домата
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 люта чушка
1 червена печена чушка
1 зелена печена чушка
½ връзка магданоз
2 супени лъжици лимонов сок
2 супени лъжици доматено пюре
2 супени лъжици меласа от нар
3 супени лъжици зехтин
сол на вкус
червен пипер люспи – на вкус
1 чаена лъжичка сумак
смлени орехи за поръсване – по желание и на вкус
Приготвяне:
Доматите се обелват и нарязват на едро, заедно с лука и чесъна. Премахнете семките на печените (люспите също) и на лютата чушки. Тези зеленчуци заедно с магданоза се слагат в блендер или кухненски робот. Всичко се смила на ситно. Разядката не бива да е като пюре, а да е на много ситни парченца, за да се усещат хубаво съставките. Прехвърлете сместа в голяма купа. Следва да добавите лимоновия сок, доматеното пюре, меласата от нар, зехтина и подправките. Разбъркайте добре и сервирайте