Как да отгледаме богата реколта от грах?
Грахът е култура, позната още от древността. Той е нискокалоричен, богат на ненаситени киселини и диетични фибри. Консумирането на грах носи много ползи за организма: подсилва имунната система, ускорява метаболизма, подобрява храносмилането, поддържа стабилни нивата на кръвната захар, предпазва от анемия и още, и още...
Затова е задължително да включваме зелените топчета в менюто си под всякаква форма. За да консумиране граха пресен, трябва да си го отгледаме сами, защото в търговската мрежа можем да го намерим само консервиран или замразен.
Характеристика
Грахът е едногодишно, самоопрашващо се тревисто растение от семейство Бобови. Произхожда от Азия. Катерещите се стебла на растението могат да достигнат до 250 см. Грахът е отличен сидерат и обогатява почвата с азот.
Отглеждане
Най-добрите предшественици за граха са краставици, тикви, картофи и зеле, а самият грах се счита за най-добрия предшественик за всички култури без изключение.
Грахът вирее добре в лека плодородна почва и на слънчево място. Той не е капризен и се отглежда лесно. Важни моменти са плевенето, поливането и защитата от вредители и болести.
В сухо и топло време грахът се нуждае от обилно поливане - средно 9-10 л на кв.м. Задължително трябва да му осигурите и опора. Грахът цъфти 28-60 дни след сеитбата. Около месец след масовия цъфтеж започва прибирането на реколтата, което идеално стимулира растежа на граха. Тъй като принадлежи към многореколтните култури, периодът на плододаване е доста дълъг: около 33-42 дни.
След прибирането на реколтата специалистите съветват да отрежете върховете и ги поставите в компоста. Корените можете да заровите директно в почвата. Те са отличен тор. Растителните грахови остатъци могат не само идеално да заменят оборския тор, но и значително да увеличат плодородието на почвата, като същевременно подобряват нейната структура. Грахът може да се засява на едно и също място не по-рано от 5 години.