Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Тайната подправка за мусака, с която ястието става вълшебно вкусно

Източник: Една.бг
Ключови думи: мусака, флагман, тайна подправка

Мусаката е традиционно българско ястие. То може да бъде срещнато и в кухнята на съседните ни страни като Гърция или Турция. Там вариациите на мусаката са много - има гръцка мусака с тиквички, с патладжани...

В България традиционно мусаката се готви от кайма и картофи. Но как да ви се получи идеалната мусака? И защо у нас често казват, че ако една жена не може да прави поне мусака, няма да се ожени?

Може би защото мусаката е едно изключително простичко, но много вкусно и питателно ястие.

Всички добре знаем, че за да стане една мусака хубава, ѝ трябва страхотна заливка. Това е и една от най-трудните части от рецептата за мусака. Именно там се крие и тайната на идеалната мусака - в заливката!

Ето и какви продукти са ни нужни за перфектната пухкава заливка за мусака:

 - 4 яйца

- 250 гр. кисело мляко

- 1/2 ч.л. сода

- 1 супена лъжица брашно

- щипка сол

Често забравяме да сложим сода за хляб в заливката, а именно тя е тази тайна съставка, която я прави толкова богата и пухкава.

Как се приготвя заливка за мусака?

Първо се разбиват яйцата. Отделно в киселото мляко се слага содата и се разбърква, докато содата шупне. След това млечната смес се прибавя към яйцата и отново се разбива. Накрая се добавят брашното и солта. Разбърква се, докато се получи хомогенна смес.

Много е важно всички продукти, които използвате, да са на стайна температура. Повечето домакини използват само яйца и кисело мляко за направата на заливката за мусака. Но в този случай тя не става пухкава.

Нещото, което прави заливката за мусака пухкава, е содата. Има рецепти, в които заливката се прави и с прясно мляко. Но е най-добре да се използва кисело мляко, защото прави заливката за мусака по-плътна и това си личи, когато режете мусаката.

Важно е също да знаете кога да залеете мусаката. След като картофите са запечени (ако правите мусаката на фурна) или когато са сварени (ако правите варена мусака), тогава се слага заливката. След като тя се сложи, мусаката се пече не повече от 15-20 минути.

1
Коментара по темата
1.
дебили бургас
18.09.2023 18:42:26
Картофи, кайма, ситно накълцан лук, настърган морков, чубрица, черно пиперче, сол, може и малко червен пипер. заливката я пише.
  Добави Коментар
Сподели, че е унижавана В младежките години  Папата получи два пристъпа на остра дихателна недостатъчност Ето какво съобщават от Ватикана
Администрацията на Тръмп с показателен ход Ето какво съобщи ББС Те са най-добрите в "Ергенът"... Относно готвенето
Сигнал до Флагман.бг: Голяма опасност ни дебне на пътя Бургас-Малко Търново Изсъхнали дървета може да паднат върху коли Свлече се като прострелян Виктор Русинов се превива от смях в "Ергенът", падна дори на земята
Зловеща катастрофа в страната Един човек загина, има и ранени Тя даде страхотен пример Млада българка със заявка да се превърне в световна хегемонка
Зеленски с тревожен коментар за войната Президентът на Украйна: Краят й е много далеч Шампион от Бургас се качи на Шипка и каза ярка фраза "Шипченската епопея е най-славната страница от нашата история", смята Цанко Цанков
Българин с разтърсващи думи за кървавата атака в Германия "Хората вече започват да се притесняват като излизат на разходка", сподели Яво Божилов Ад на "Тракия" Верижна катастрофа и 10-километрово задръстване