Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Регионалният бургаски музей се готви за 100-годишнината си

Ключови думи: археологически резерват, Деултум, Средец, Дебелт, Бургаски музей, Несебър, Средец, Царево, Поморие, Малко Търново, бургаски регионален музей, Цоня Дражева

Регионалният бургаски музей се готви да отбележи 100 години от основаването си. Музеят е основан през 1912 година малко преди началото на балканската война. "Създаден е от ентусиасти, между които учители, интелектуалци, доктори, ученици в горен гимназиален клас. Тогава в България се проявява интересът към наследството и по-точно към археологическото, и за това той е създаден като археологическо дружество с музей и се нарича Деултум - Дебелт", каза директорът на регионалния музей Цоня Дражева за Фокус.

За това до 2002 година археологическия резерват Деултум е бил към бургаския музей, но след създаването на общинския музей в Средец преминава към него. За празничната юбилейна година са планирани няколко изложби, на една от които ще бъдат представени и най- новите и реставрирани археологически находки от Дебелт, предстоят и две научни конференции, едната която ще е посветена на музейното дело на бургаски регион. За сега програмата не окончателно направена, тъй като все още не е ясно дали държавата ще отпусни допълнително средства на музея по повод годишната, ще се чака и общинско финансиране, което зависи от решението на бургаските общински съветници. Ще се търсят и дарители, но годината е трудна, каза Дражева.

Честванията на 100-годишнината на музея ще са в края на другата година. Бургаският музей всъщност поставя началото на много от музеите които съществуват сега в региона - Несебър, Средец, Царево, Поморие, Малко Търново, които са започнали отначало като градски сбирки и филиали на бургаския регионален музей. "То е ясно - всички заедно ще празнуваме", каза Цоня Дражева.
0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Направих това с банята у дома, а всички си мислят, че е след основен ремонт Как да обновите и освежите банята у дома, но без да правите основен ремонт Валя ми даде рецептата за най-вкусния тутманик, вече не купуваме нито хляб, нито питка Разчупвате зачервената коричка, а вътре пласт след пласт пухкаво тесто, сред което се крие вкусно краве сиренце, да не говорим как само ухае божествено на масло
Италианско село предлага къщи за 1 евро на американци, разочаровани от преизбирането на Тръмп Село Ололай отдавна се опитва да привлече външни хора С тези таблетки орхидеята постоянно ще цъфти Достатъчно е да се тори само веднъж месечно, така че цветето да има достатъчно хранителни вещества, необходими за развитие и цъфтеж
Тръмп предлага бивш финансов мениджър на Джордж Сорос за министър на финансите Бесънт ще донесе нова златна ера на САЩ, коментира новоизбраният президент на САЩ Зеленски: Украйна разработва средства за противовъздушна отбрана За да се противопостави на "новите рискове", възникнали, след като Русия използва нова ракета със среден обсег в 33-ия месец от войната
След като опитате тази сочна сиропирана ябълкова баница, ще забравите и за баклавата, и за щрудела Непременно трябва да опитате тази рецепта Кървав екшън в Макдоландс Нападателят е произвел четири изстрела
Числото 23 носи на 4 зодии успехи с парите От признaние и нoви възмoжнoсти дo дългooчaквaни нaгрaди – рaзберете кoи сa знaците, зa кoитo пaрите ще дoйдaт кaтo зaслуженa нaгрaдa зa техния труд и oтдaденoст Чукна 24 и разкри какво става с нея Рождения си ден Мирела посрещна в родната Варна с най-близките си приятели
Правителството одобри допълнителни 125 млн. лв. в подкрепа на земеделските производители Министерството на земеделието и храните нотифицира две схеми за държавна помощ за земеделските производители за второто полугодие Тази погача е за начинаещи – толкова е вкусна и лесна, че я пека всяка събота Всички ще си мислят, че сте истински професионалист в месенето и плетенето на тесто