Измислиха такса „Разрязване на сандвич“
Невероятна лятна балтия измислиха в заведение – такса разрязване на сандвич наполовина. „Варварство!“, така Италия реагира на скандална надценка на заведение при езерото Комо в Ломбардия. Общественото мнение бе взривено от снимка на сметката на двойка, която си поръчала сандвич, кока-кола, вода и еспресо. И когато платили сметката в бара, в касовата бележка била вписана безпрецедентна дори за Италия такса от 2 евро за разрязването наполовина на сандвича от 7,50 евро, съобщи la Repubblica.
Собственичката на бара Кристина Биаки дала обстойно обяснение пред шокираните влюбени защо се плащат тези 2 евро: „Разрязването наполовина отне известно време, а тази работа трябва да бъде платена – сандвичът не бе обикновен, а с картофки вътре. Освен това трябваше да използваме две чинии вместо една, а така и времето за измиването им се удвои. И след това и две отделни покривки”.
Тя добавила, че при представянето на сметката клиентите не са се оплакали от цената на разполовяването. Ако бяха го сторили, тогава надценката щяла да бъде извадена от тотала.
Начисляването на абсурдни такси в заведенията са познати и у нас. Още преди няколко години наша сладкарница изуми с такса разрязване на торта, а ресторант в Созопол въведе такса „Празен стол“.
Преди няколко стотин години е имало такса Диш-хакъ – зъбен данък, такса, плащана от домакина, загдето „правоверният“ си е хабил зъбите с неговата „гяурска“ (друговерска) храна.