Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете сирене всеки ден
Сиренето е една от храните, които задължително присъстват на всяка българска трапеза. И не е никак изненадващо, че е така, защото това е сред най-традиционните нашенски храни. То е вкусно и полезно и наистина е незаменим продукт.
Но се оказва, че ежедневната му консумация има своите плюсове и минуси.
Наскоро излезе проучване, което твърди, че сиренето предотвратява натрупването на мазнини в клетките на черния дроб. Само 50 грама на ден са достатъчни, пише „Уорлд Плъс“ Според диетолога Нурия Дижанова аминокиселината метионин, която се намира в този продукт, освобождава черния дроб от излишните мазнини.
„Домашното, особено младото сирене, има една от най-добрите комбинации от хранителни вещества, включително метионин. Тази аминокиселина действа много добре на черния дроб, помага при практически всички заболявания на този орган. Мисля, че метионинът помага за намаляване на количеството мазнини в черния дроб. От научна гледна точка можем да кажем, че прясното сирене подобрява метаболизма на чернодробните клетки“, обясни Дижанова.
„Минималното количество прясно сирене, което средностатистическият човек трябва да включи в менюто е 50 грама на ден. При мъжете тази цифра е малко по-висока, защото са "по-едри". Мисля, че сиренето може да се използва с всяко ястие, но има разлика в порциите. 50 грама са достатъчни за закуска, но ако го консумирате за обяд или вечеря, значи са достатъчни 100 грама“, посъветва Нурия Дижанова.
Ето какво още ще се случи с тялото ви, ако хапвате сирене всеки ден:
По-здрави кости и зъби - Съдържанието на калций, протеини, магнезий, цинк и витамини А, D и К допринася за здравословно развитие на костите при деца и младежи. При по-възрастните е полезно заради превенция на остеопороза. Сиренето е полезно и за зъбите, заради голямото съдържание на калций.
Регулира кръвното налягане - Статистиката показва, че хората, които ядат повече сирене, имат по-ниско кръвно налягане, въпреки че някои сирена са богати на мазнини и натрий.
Здрави клетки - Клетките се нуждаят от протеин за изграждане и регенерация. Количеството протеин, което се препоръчва за всеки човек, зависи от възрастта, теглото и нивото на активност, но с редовна и умерена консумация на сирене, ще си го набавите.
Има и някои неблагоприятни последици от консумирането на сирене...
Пъпки и обриви - Ако твърде често консумирате сирене, може да имате обриви (особено, ако страдате от лактозна непоносимост). Хората, които страдат от акне, най-добре да се въздържат от консумацията на млечния продукт.
Храносмилателни проблеми - Страдащите от проблеми с храносмилателната система, е препоръчително да сведат до минимум консумацията на сирене, тъй като то е сред най-големите дразнители. Виновник за това е лактозата, съдържаща се в него.
По-висок риск от сърдечни заболявания - Заради високото количество наситени мазнини, рискът от сърдечни заболявания се увеличава. Затова е препоръчително да не прекалявате с количествата сирене, които изяждате в рамките на деня.