Малко лед за левче, а двойно повече – за два
Клиенти се оплакаха в социалните мрежи, че ги таксували за малка и голяма порция лед. Действието се развива в предпочитано за организирането на мероприятия заведение отново във Варна, а това се случва само няколко дни след нашумелия случай с трите пържоли, за които клиент заплати 490 лв. в скъп ресторант. Започнаха и проверки, които все още не са доказали кой е крив и кой е прав и дали имат право от бранша да сложат в менюто си цени на суров грамаж месо – 100 грама за 35 лв.
След като млад мъж публикува касовия бон с малък лед за 1 лв. и голям – за 2 лв., заваляха шеговити коментари. В някои дори го предупреждаваха да внимава, че Пламен, който се похвали със скъпите пържоли, вече плашели да го съдят.
„Човече май искаш от ресторантьорският съюз да те скъсат от съдилища а? Ти не разбираш ли, че това не е лед от чешмяна вода, а е лед от светен хималайски ледник, пренесен на гърба на панди от 8000 метра височина и после монаси са го богославяли 3 дни и 2 нощи“, пише един от зевзеците под поста.
"Един айсберг за мен, моля ... Ще платя с бъбрек", отговаря млада жена.
"Това е специален гурмански лед от айсберга, потопил "Титаник", ама българинът хем нищо не разбира, хем вечно е недоволен...," добавя друг от коментиращите.
Според данъчни служители, с които разговаряхме, в това няма нищо нередно, защото по-голяма част от заведенията по морето нямат собствени ледогенератори, а закупуват на едро от Метро. Щом разполагат с фактура, те нямат проблем да го продават на дребно, ако е въведено като артикул във фискалното устройство или в програмния продукт. Дори сами да го произвеждат, те имат разход за вода, електроенергия и амортизация на ледогенератора, което пак дава основание ледът да бъде включен във Вашата сметка, затова си отваряйте очите или питайте, когато поръчвате замразена чешмяна вода на кубчета.
Същото се отнася и при таксуването при ползване на тоалетна. Много от нашите читатели реагират остро, когато в заведението им поискат да си платят левче, за да влязат да си измият ръцете и по малка нужда. Това също е услуга, категорични са от НАП, но изискването на Наредба Н-18 на министъра на финансите. Това е същото, както когато си заплащаш входа в дискотека или пиано бар – като цяло в нощно заведение. Но срещу този вход, който e заплатил, клиентът трябва да получи фискален бон.
АКО искаш повече - доплащаш :)
Плащаш и за люта чушка - 0.30лв :)