Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Ядеш селектиран Блек Ангъс, а после ревеш, че сметката ти е 600 лева

За да не стават отново грешки, ви показваме и още един вид висок клас месо от порода говеда Вагу. Това са стековете, които Instagram звездата Salt baе Нусрет продава в ресторанта си за по 5 хиляди долара
Ключови думи: блек ангъс, вагу, цена, говеждо месо

От няколко дни в социалните мрежи се върти клип, показваш как семейство плаща около 600 лева сметка в ресторант във Варна за телешки стекове. Случката отново вдигна на високи обороти рефренът, че родното ни Черноморие е пълно с кожодери, докато в Гърция е много евтино и българите трябва да почиват там.

Оказва се, че нещата не са точно така. Както в Созопол „рибената чорбичка“ за 20 лева се оказа квалитетен буябес, който в чужбина струва двойно и тройно, така и скъпите пържолки не са от обикновено телешко. Ето какво пише по темата познавачът Борис Петров.

Грях ли е да работиш с качествени продукти на място, пълно с глупаци?

Тъй като от известно време се върти един клип с едно ромско семейство, което яло пържоли за 350 лв. за килограм говеждо и с празните си глави ги правим известни и плюем по всичко мило и Родно, качвам тук две снимки от магазин на месо в София за такива, които са ходили на ресторант само на някоя сватба и други, дето наричат ресторант и обикновената столова.

Мили господа папуаси, за които и пържолите в Лидъл по 25 лв са скъпи,  на клипа ясно се чува, че семейството яде селектиран Ри Бай, вероятно Блек Ангъс Небраска USA.

Цената на това месо е 200 лв. за килограм в магазина както в България, така и е цяла Европа (Австралийското и Японското са още по-скъпи). Надценката от 75%, която го прави 350 лв. е дори ниска, ако сложите всички данъци и осигуровки на един ресторант. Така печалбата на тази маса реално е 70 – 80 лв.

И може би това е едно от най-евтините места в Европа за продажба на това месо. Защо не си го поръчате в Гърция, за да видите колко ще струва там. Само че там ядете Скариди-лайнарки по 5 лв. и викате, че е евтино. (поръчката от клипа в Гърция ще е около 1600 лв., а не 600 лв.)

Престанете вече да се правите на неандерталци, че ме хваща срам.

В търговската мрежа се продава и още по-скъпо месо - 440 лв. за килограм.

В МАГАЗИНА, НЕ В РЕСТОРАНТА!

Страшно е да живееш между глупаци, самотно е и много тъжно.....

Не искам да съм адвокат на измамите по Черноморието, но случая не е такъв, той просто показва, колко глупави и първосигнално мислещи хора живеят около нас. Те са готови да полеят с катран всеки...

Нищо чудно утре завършилите Харвард на Хот Дог и академиците на Русенско варено да назначат проверки в "Горкият" ресторант, защото да работиш с качествени продукти в тази страна е Грях!

Във фейсбук текат горещи дебати около историята със скъпите пържоли. Вижте как започна всико:

Отрязаха главата на това семейство, плати 650 лева за обяд във Варна

27
Коментара по темата
27.
Пламен
21.07.2023 13:30:19
Следващия сезон лично собственика на този ресторант ще плува в Черно море и ще вади стекове Блек Ангъс ,сйомга и миди от дъното с голи ръце и ще ги хапва сурови.Говедата разбира се ще са пасли само био водорасли и суши.
26.
Пламен
21.07.2023 13:20:41
Като са писали за 100 гр. В менюто,да са донесли 100гр.,аз стомаха ми да не е кантар,нито в джоба си нося такъв.Като са ми донесли 300 си е техен проблем,аз съм поръчал 100 , иначе за човека дето ги е платил , имал -дал,мене щяха да ме хванат за селектирания био Български к¥р.
25.
xgvh
21.07.2023 11:56:54
Цената трябва да е за порцията, както и грамажа. Иначе когато си поръчваш трябва да кажеш искам 300г. от това и 200г. от онова.
24.
Денис Жигулин
21.07.2023 11:35:00
Браво...
За съжаление са бай ганьовците са много ...и мен ме хваща срам като ги гледам...въпроса ми е че толкова е беше трудно да прочетеш менюто ?как се поръчват нашите ...дай ...донеси...и после защо...нямам думи ...гледайте хора...питайте...колегите ще ви обяснят...
Едно е хубаво ..по един или друг начин се облагорадяваме)))
23.
До Пламен
20.07.2023 21:51:49
Гърция, Италия, Франция и пр. ….А бе пич, как забрави за Турция и по спец, “Salt bay” по колко му са стековете, за които със сигурност не са “ кобе”или А5 marble12 качество……. В Гърция телешкото не е на почит , Италия е на почит, но, НО не е на почит вносното, те са една от малкото страни в света които си произвеждат всичко. Вителло и манзо са най предпочитани там. А Франция можеш да намериш всякакво качество телешко, всичко е според джоба.
22.
Со керез
20.07.2023 21:33:45
И в мангалия -Румъния не са по евтини. Поръчай в Мамая три стека, гаранция ще платиш тройно……
21.
Plamen
20.07.2023 21:25:13
"Скъпи ми" Петров, къде в Гърция си ял стек за 1600 лв.?? Дай ми адреса за да видя как е.
Този дето го показаха и по телевизията беше наистина Bleck ама толкова Bleck че не изглеждаше свеж, червн стек какъвто трябва да бъде. 350 лв. за килограм няма таква цена и в Италия, а и там цената е окло 60 - 70 евро за кг. (флорентински стек например). Рабира се има и по скъпи, внос от Япония, но тук едва ли става въпрос за подобен стек. Дълбоко се съмнявам че това което ял клиента е японски стек вагу, а цената на бклек ангъс не е 350 лв. за кг. в никакъв случай. Това е класическа измама и измамниците трябва да бъдат глобени. Ако предлагаш подобен продукт на такава цена трябва сервитьора да ти каже колко грама ти е "златният" стек и колко ще платиш на финала. Тъпо, много тъпо. Ето заради такива като тези измекяри БГ морето ще е празно. Гърция хем е по близо (от София) хем по ефтино, хем отношението и качеството на храната по добро. В The Mall една поция Гирос е 16 лв. За същите пари в Гърция порцията е 3х по голяма и там не я мерят на грамаж а да е пълна чинията (такъв беше отговорът на шефа на заведението). В Италия и Португалия, както и във Франция е същото. Хората имат отношение към храната. Защо нямаме нито един ресторант със звезда Мишлен? Ми ето заради такива идиотски кулинарни изцепки! Много трябва да се учи българският ресторантьор, ама то манталитета ни е такъв. Ден година храни, само, че не разбира, че тези дето биха похарчили такива пари, няма да ги похарчат в България. Затова не им остава нищо друго освен да измамят някой.
20.
До 8
20.07.2023 20:07:13
Има 12 степени на качество за телешкото. Най евтиното -USDA select, 12£-20£ средна цена. Най скъпото- А5 marble12-( в тази графа влиза “ KOBE”) е 600-800£( в спец. магазини или сайтове). В Tesco, Sainsbury и тям подобни, няма да намериш А5 качество, и А3 и А4 няма да намериш. В Costco се намира USDA choice и USDA prime.
19.
Истината боли
20.07.2023 17:18:39
Какво се случва в държавата. А ние се трепем за някакви пържоли, бай Ганьо!
18.
Валери
20.07.2023 08:11:38
Ей, познавача! Това теле да не е пасло на марс огнена трева, бе! Абе смотан прост готвач си ти, бе. Я в някоя казарма печи свинска наденица, бе, алооппо
17.
Онзи
20.07.2023 07:25:29
Ясно пише в менюто на ресторанта, че 100 грама са 36 лева. Вижте менюто им в Takeaway.
Кьорав карти не играе!
16.
Джон
20.07.2023 06:22:42
Измамата се състои в това че в менюто не присъства цена на ястие с говеждо за 635лв.
Няма нужда измисленият ,,майстор готвач"да ни обяснява, кое колко струва.
15.
Блек ангъс
20.07.2023 05:46:23
В софия има 1 месарница там беше 8п лв килото колкото до 300 евро кг тва са порода японски крави ама не съм пувал да ги има тука
14.
Моньо
20.07.2023 02:20:11
Дали в това плажно капанче сервират австралийско уагю или реално е телешко за 20 кинта килото?
13.
Йон Дупеско
19.07.2023 20:56:40
А дали в чинията е това телешко ,или нашенско от 15-20 лв кг ! И в менюто се слага цена за целия грамаж на пържолата ,не за 0.100 гр ,такъв стандарт в ресторанта има за алкохола!!!
12.
Папауаси
19.07.2023 18:08:45
Тоя папагал цитиран в статията,на къв са прай...ВИП шеф ли
11.
Ne do Da
19.07.2023 17:48:29
Така е измами има навсякъде- пирамиди,фараони.....,обаче тук говорим за това заведение и за българския манталитет.
10.
Маор ( Нова Зеландия)
19.07.2023 17:37:19
"Скъпи ми" Петров,направо ти повярвах,че печалбата за заведението от сметка на стойност 649.лв е 70-80 лв.Ама щом ти казваш така ще е.На тях не им доставят месото под магазинска цена,персоналът им е осигурен на заплатите който реално получава и прочее ...p.s.ако наистина това им е печалбата спрямо оборота отдавна да са минали основно на пържени картофи,цаца,супи,наливна бира и в общи линии" и ние пушим цигари Кент и ядем бонбонки тик-так".
9.
Da
19.07.2023 17:17:51
Навсякъде има измами, не е само тук
Като ходихме предишният път в Турция всеки път плащахме различна цена за едно и също нещо.Оказа се сервитьора както прецени така ни таксува и с една хвърчаща бележка нищо не можеш да разбереш.Един път на порция друг път на бройка после на грамаж.Оказа се че това е масова практика.
8.
Случаен
19.07.2023 15:14:27
Значи само като прочетох Ри Бай, и ми стана ясно "професионалното" ниво на писателя на статията, да не говорим за елементарното проучване, което е задължително да се направи, преди да се пише и публикува дадена статия. А истината е че този така наречен стек е със наименованието Rib Eye, и във Лондон, където живея от 8 години във масовите ресторанти е за цена от 35-42 паунда за около 350 грама стек, което както и да се смята - пак няма как да е на тези селско-тарикатски цени тука
7.
до 5
19.07.2023 14:29:11
Никой не може да прецака сезона, както това го правят самите хотелиери и ресторантьори, завършили с подкупи или не завършили нищо свързано с туризма! Алчни селяндури и си мислят, че баламите никога няма да свършат! Скоро ще разберат, че понякога имането е по-лошо от нямането!
6.
Щ
19.07.2023 12:50:46
"Нищо чудно утре завършилите Харвард на Хот Дог и академиците на Русенско варено"
- А вие от Флагман, какво точно завършихте, че забравих ?
Бургаския или ... ?
5.
Комплименти
19.07.2023 12:04:17
Браво на готвачка! Журналистите спрете да побликувате не проверени клюки! За съд сте! Вие с жаждата за се зации съсипахте сезона. Елементарно е проверете цената в Метро. На този тарикат му публикувайте касовата бележка така, че да цялата и да е четива. Всеки ден пускате непроверено статии колко е скъпо по Черноморието, какви болести можел си да хванеш, ама то можело и у дома да се разболееш/но е написано с дребен шрифт/. Всеки ден статия на някаква си лаборатория, ама тя била акредитиран. ВСИЧКИ ТЕЗИ ПУ ЛИКА-ЦИИ НАСАЖДАТ МНЕНИЕТО-НЕ ХОДЕТЕ НА БЪЛГАРСКОТО МОРЕ-ВОДАТА Е ОПАСНА, ХРАНАТА Е СКЪПА, ОБСЛУЖВАНЕТО Е ЛОШО. ПРЕЦАКАХ ТЕ СЕЗОНА СРАМОТА!
4.
до 122
19.07.2023 12:00:27
И в Германия и Хърватска мерят предварително или знаят приблизителни мерки и те предупреждават на масата, колко долу-горе ще излезе предварително общата сума на стейк или риба. Никой не те изненадва с такива огромни суми, на такава сума и германец ще му увисне ченето. А и какви са тези пържоли от по 400-500 грама на човек? Дори в стейк-хаус в Германия дават цена на приблизителна порция - около 50-70 евро на човек.
3.
Трол
19.07.2023 11:48:56
Ние разбрахме, че човекът има 600 лв да си плати, но не може да чете с разбиране. На много места цените за риба, пържоли и други са на грамаж по простата причина, че всеки стек тежи различно.
2.
Drug put da da
19.07.2023 11:38:20
Minalo pokrai ribai stek ot kauflanda kupeno na promociq 10lv kiloto ei taka se pecheli v Bulgariq bah mu evala leka i dohodna derachi ... Nqmate kapka jal za naroda .
1.
122
19.07.2023 11:33:15
Само дето не е баш така. Подлъгали са хората по селски. Сложили са цени за 100 грама, а никой не им е казал, колко ще е грамажа на пържолата. Типичен бг манталитет. И в обикновена закусвалня е така. Слагат цените на грамаж, пълнят ти чинията до горе и докато се усетиш обикновенно пиле ориз излиза златно. И на просто капанче е така. Казваш им че искаш 200 грама от нещо, а те ти слагат нарочно 400 и казват, че толкоз дошло. А що се отнася до Гърция, именно там, за да не стават такива недоразумения ти мерят предварително рибата, идват и ти казват колко грама ще излезе и те питат дали потвърждаваш. Останалото е бг простотия до шия.
  Добави Коментар
2025-та ще е с много ретроградни планети, Алена очаква бум на разводи в годината на Марс През годината на Дървената змия съветът е бързо да се взимат важни решения, каза астрологът Напук на МНС Орбан кани Нетаняху в Унгария
Близо 12 000 контрабандни „маркови“ стоки задържаха на МП Лесово По случая е образувано досъдебно производство по описа на ТД Митница Бургас Майка на нападнато момиче в София: Банди ходят в мола за грабежи и изнасилвания Има групи, които се бият, носят оръжия – боксове, ножове, каза тя
Британски генерал: Готови сме да се бием с Русия още сега И все пак британските сухопътни сили имат редица проблеми  Може ли доц. Киселова да оглави парламента и да се сложи край на политическата криза? Политолог предлага нов критерий за избор на председател - ситото да е по научни степени
Антисемитски акт ли е решението за арест на Бенямин Нетаняху? Международния наказателен съд в Хага издаде заповед и за ареста на бившият израелски военен министър заради военни престъпления Пети опит за избор на парламентарен шеф Това ще е рекордният 12 ден на първото заседание на 51-ото Народно събрание
Ражда ли се нова антиГЕРБ коалиция? Кирил Петков молил за подкрепа от „Възраждане“ Ако искат и ПП-ДБ могат да ни подкрепят, след като толкова пъти са искали нашата помощ, каза Костадин Костадинов Разбиха престъпна мрежа с български просяци в Гърция Арестувани са четирима, издирват още двама замесени
За по-качествен секс: Мастурбирайте поне веднъж седмично Редовните физически упражнения също  подобрят качеството на интимния живот 5 техники за флирт, с които да накарате мъжа да ви хареса Ето кои са те