Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Ще си оближите пръстите с тези рибни рецепти

Ключови думи: Рибни рецепти, новини, Флагман, Бургас, риба

Съвсем не трябва да си търсите повод, за да приготвите риба за вечеря – специалистите по хранене препоръчват поне два пъти седмично да включвате рибни ястия в менюто си. Няма нито един вид риба, която да не е богата на важни хранителни вещества – като протеини и разнообразие от витамини и минерали. Колкото по-мазна е една риба обаче, толкова по-добре, защото получавате високи дози от мастноразтворимия витамин D, чиято липса най-силно усещаме през мрачните и студени дни на зимата.
 
Скумрия в хартия
 

ПРОДУКТИ: 2 скумрии, 200 г едри печурки, 3 домата, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 100 г зелени маслини без костилки, 50 мл зехтин, 1 връзка магданоз, 1/4 ч. л. чили на прах, 1/2 ч. л. захар, сол и черен пипер.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Рибата се филетира и се отстраняват коремните костици. Доматите се цепват на кръстчета в долната част, пускат във вряща вода за 10 секунди и след това се потапят в студена вода с лед. Обелват се и се наситняват. Печурките се обелват и се нарязват на тънко заедно с пънчетата. Лукът се нарязва на жулиен. Пържат се заедно в загретия зехтин. Щом омекнат, се добавят чилито, наситненият чесън, маслините, нарязани на шайби, накълцаните без люспата домати. Овкусява се със сол, черен пипер и захарта. Сосът се оставя на огъня, докато се сгъсти. Накрая се поръсва наситненият магданоз. Сосът се разпределя върху два листа пергаментова хартия и отгоре се слагат филетата риба.
Завиват се стегнати пакетчета, които се поставят в тава. Пекат се за 10 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор.
  
Чеснови попчета
ПРОДУКТИ: 1 кг попчета, брашно, олио за пържене, 200 мл вода, 1 глава чесън, 2 с. л. брашно, 1 ч. л. оцет.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Рибата се почиства от перките, люспите и вътрешностите, овалва се в брашно и се изпържва. В същата мазнина се запържва счуканият чесън. Слага се брашно, разбърква се и се разрежда с вода. Вари се, докато се сгъсти. Подправя се със сол и оцет. Рибата се поднася в соса.
  
Сафрид със зеленчуци
ПРОДУКТИ: 20 бр. сафрид, 1 глава чесън, 4 стръка зелен лук, 2 моркова, 2 к. ч. олио, 1/2 к. ч. оцет, 4 стръка копър, 1 дафинов лист, черен пипер и сол на вкус, брашно за паниране.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Рибата се почиства, посолява се и се овалва в брашно. Запържва се леко в олиото, изважда се и се оставя настрана. Лукът се нарязва на колелца, морковът – на лентички. Скилидките чесън се почистват. Запържват се в мазнината от рибата, след 3 минути се наливат оцетът и 1 кафеена чашка олио. Прибавят се подправките. Върху сместа се подреждат рибките и се задушават 10 минути. Сервира се, като рибките се подреждат в голяма чиния и върху тях се сипва от соса.
 
 Барбун със сушени домати
ПРОДУКТИ: 1-2 щипки сол, 2 шепи сушени домати, 1 скилидка чесън, 10 връхчета розмарин, 6-7 с. л. олио, черен пипер и сол на вкус, 750 г едър барбун, 4-5 с. л. олио, сокът от 1/2 лимон, черен пипер и сол на вкус, 2 картофа, олио за намасляване, сокът от 1/4 лимон, 2-3 стръка магданоз, 6-7 с. л. олио.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Сушените домати се заливат с 2-3 с. л. гореща вода. Оставят се да набъбнат, след което се добавят наситнените връхчета розмарин и чесънът. Посолява се, поръсва се с черен пипер, налива се олиото и се разбърква добре. Картофите се нарязват на тънки филийки. Нареждат се в кръг върху намаслено алуминиево фолио, отгоре се поливат с олио и се посоляват, покриват се с още един лист фолио и добре се затварят. Така се оформят четири порции. Нареждат се в тава. Пекат се 10-15 минути в загрята до 180 градуса фурна. Лимоновата заливка се приготвя, като в купа се смесват наситненият магданоз, олиото, солта и лимоновият сок. Рибата се почиства от люспите, измива се, перките се отрязват. Филетира се, като се разделя на две, отстраняват се гръдната и останалите кости, главата и опашката. Филетата се подсушават. Запържват се в предварително загрято олио, посоляват се и след 1-2 минути се обръщат. Поръсват се със сол и черен пипер, поливат се с лимонов сок и след 1 минута се изваждат. В големи плитки чинии се поставя по една порция картофи, като горният лист алуминиево фолио се отстранява, а долният остава. Върху картофите се разпределя сосът със сушени домати, поставят се филетата риба. Полива се с лимоновата заливка и се сервира.
 

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Главчев за Шенген: Финалното решение ще бъде взето декември, нещата вървят по план Финалното решение ще бъде взето на 12 декември на Съвета на вътрешните министри С тази царска запеканка със зеле и кайма впечатлявам всички гости Ще останат изумени от вкуса
Европрокуратурата разследва финансова злоупотреба при реставрация на българска църква Извършени са претърсвания в Бургас, Петрич, Рила и София Световна сензация: Твърдят, че Ружа Игнатова е жива и се крие в... В момента САЩ са предложили награда до 5 милиона долара за информация, която ще доведе до ареста и осъждането й
Зловещо: Момче задига номера от изгорялата кола на Гунди, ето какво се случва с него За съжаление Здравко Енчев също си отива млад от този свят Разкриха тайната й Никол Кидман използва интересен трик, за да омайва
Археологически музей ще бъде издигнат в Обзор В последните няколко години община Несебър направи значителни инвестиции в инфраструктурата на Обзор Спортна България скърби Отиде си млада баскетболна надежда
Обесилият се полицай оставил предсмъртно писмо? Жената, с която живее, го заварила същата нощ да пише на бял лист Дари 20 милиона Железния получи хонорар от 20 милиона долара за боя с Пол и дари сумата до цент
Ето кой ще печели „Биг брадър" Зрителите три пъти спасяват от изгонване фризьорът с трудно детство Марио "Путин е Хитлер на този век" Легендарен журналист скочи словесно на Владимир Путин