Внимание! Плодовете и зеленчуците стават опасни при неправилна употреба
Идецата знаят, че за да сме здрави, трябва да приемаме витамини и минерали, които се съдържат в естествена форма основно в плодовете и зеленчуците. Но те могат да са опасни, ако не се внимава с тяхното отглеждане и консумация.
Да си припомним заразата с ешерихия коли, плъзнала от зеленчуци в Западна Европа преди десетина години. Засегна хиляди хора, дори имаше смъртни случаи. За какво да внимаваме, когато консумираме плодове и зеленчуци?
Инфекции от плодовете и зеленчуците
Като всеки замърсен предмет, и те могат да са източник на различни инфекции – вируси, бактерии (ешерихия коли, салмонела, дизентерия), гъбички. Неизмитите заразени плодове и зеленчуци причиняват повръщане, разстройство, температура от микробите по тях. Лошото е, че те са устойчиви на околната среда и дълго време се задържат по зеленчука. „Чревните” вируси, от които така често страдат децата, се разпространяват чрез ръцете, а докато стигне плодът и зеленчукът на трапезата ни, е преминал през десетки ръце със съмнителна хигиена.
Кучешка тения
Нискорастящите плодове и зеленчуци крият и друга опасност- ехинококоза (кучешка тения). Заразените кучета изхвърлят чрез изпражненията си яйца на кучешката тения и те полепват по ягодите, лука, репичките, марулите и всичко, което расте близо до земята. При недобро измиване, яйцата попадат в човешкия организъм през устата и се развиват кисти (с големина до детска главичка) в черния дроб, червата, белия дроб, мозъка, дори в сърцето. Болестта може да се развива с години без симптоматика и да уврежда съответния орган. Лечението е много трудно, най-често оперативно.
Нитрати и химикали
Те са опасни само в големи количества, като децата са по-чувствителни. Всички вносни плодове и зеленчуци са обработени с химикали, за да са трайни. Измивайте много добре преди употреба. Те могат да предизвикат алергии и храносмилателни разстройства.
Стомашни проблеми
Целулозата от плодовете и зеленчуците е идеална за червата. Чрез нея те се прочистват, засилвайки перисталтиката и са добра профилактика на запека. Фибрите спомагат да се изчистят токсините и холестерола и са добра среда за развитието на пробиотиците. Но на хората с язва, колит и други стомашни болести, могат да предизвикат проблеми – болки, подуване на корема. Ако детето ви има такива оплаквания, избягвайте твърде грубите храни като боб и зеле, а доматите и краставиците белете.
Алергии
Класически пример за алергизираща храна са ягодите. Компания им правят мъхестите плодове и цитрусите. Но на практика всеки плод или зеленчук може да е алерген, дори ябълките и доматите. Затова, ако детето ви е склонно към алергични реакции, наблюдавайте как реагира на храната. Ако след консумацията на даден плод или зеленчук, се появят обриви, сърбежи, отоци, болки в корема, гадене, разстройство, спрете тази храна.
Как да се предпазим?
Оглеждайте добре плодовете и зеленчуците, които купувате. Не се подлъгвайте по евтините, набити продукти. Има ли загниване, има бактерии! Купувайте само свежа, чиста растителна храна, по възможност био. При престояване плодовете и зеленчуците губят половината от витамините си. Предпочитайте родните продукти, те са значително по-пресни от вносните.
Измивайте идеално плодовете и зеленчуците. Използвайте течаща студена вода и мийте щателно плод по плод, колкото и дребни да са те. Обърнете внимание на гънките по листата на марулите и лука, там се крият замърсителите.
Белете корите! Вярно е, че най-много витамини има непосредствено под кората на плода и зеленчука, но при внимателно обелване те се запазват. Колкото и да се мият, по повърхността винаги може да има зарази, затова белете, особено за децата.
Източник: Edna.bg