Истинско или фалшиво сирене: Как да направим разликата?
На рафтовете на магазините можете да намерите голямо разнообразие от сирена и млечни продукти. Те не са едно и също нещо. И разликата не е само в цената. Как да разграничите истинското сирене от фалшивото.
Не е толкова трудно да се разбере кое е истинско сирене и кое не. Основното нещо е да знаете няколко важни критерия.
Истинско сирене - от какво се прави?
Сирената се правят от млякото на овце, крави, кози и др. Различните видове сирена се различават и по начина на обработка, използваните добавки (плесени, бактерии, ензими).
Консистенцията и вкусът на сиренето зависят от това какъв вид мляко се използва, колко време е отлежал продуктът и в кой регион е произведен.
Но основните съставки на всяко сирене са:
• Сол
• Мляко
• Бактерии
• Екстракт от сирище
Истинското сирене благоприятства здравето, защото е отличен източник на протеини, здравословни мазнини и витамини от група В. Съдържа и различни минерали, а именно цинк, фосфор, магнезий, калий, калций, с.
За разлика от истинското, фалшивото сирене е направено от евтини компоненти, които също често са с лошо качество. Следователно, ползата от него за тялото е съмнителна.
Как да различим истинското сирене - всичко е много просто?
Някои сортове истинско сирене са много скъпи. Това е така, защото за направата на 100 г такъв продукт са необходими около 10 литра качествено мляко. Ето защо, ако искате да направите разлика между сирене и продукт от сирене, трябва да запомните няколко правила:
Обърнете внимание на ценовия етикет – фалшивото сирене винаги е няколко пъти по-евтино от истинското сирене
Внимателно прочетете етикета - надписите казват какво точно е пред вас
Проучване на съставките - вижте списъка на съставките, той трябва да е кратък. При фалшивото сирене често можете да намерите различни нежелани добавки като консерванти, емулгатори, растителни масла, захар и др.
Лора Костова, Happy-woman.bg
Ахахаха като пишетемислете бре нали хората четат после