Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

3 безглутенови рецепти за плосък корем

Ключови думи: салати без глутен, здравословни салати, флагман

Все повече хора обръщат внимание на хранителните си навици и включват към режима си на хранене безглутенови рецепти. Според мнозина, глутенът е отговорен за неприятното чувство за тежест и подуване на стомаха. Непоносимостта към този протеин е всъщност възпалителна реакция на организма. Ако усещате дискомфорт при приема на продукти, съдържащи глутен, може би е добра идея да намалите употребата му.

В следващите редове ви предлагаме няколко идеи за ястия, които ще ви помогнат да намалите подуването на стомаха. Ето ги и тях: 

Грилована сьомга с нахут 

Необходими продукти:

2 филета от сьомга (185 г всяко);
1 консерва нахут (470 г);
4 с.л. зехтин;
½ глава червен лук; 
сол;
черен пипер;
кимион;
пушен червен пипер;
кориандър;
лют пипер;
1 с.л. лимонов сок;
пресен кориандър;
настъргана кора от 1 лимон.

Сложете сьомгата в чиния. Намажете я със зехтин, а след това поръсете със сол, черен пипер, лимонова кора и малко кимион. Загрейте фурната на висока температура (200 градуса) или подгответе за печене грил тиган. Междувременно в голям тиган на средно висока температура загрейте 2 с.л. зехтин. Добавете лука и задушете, докато стане прозрачен (за около 5 минути). Добавете черния пипер, 1 ч.л. кимион, кориандъра, лютия пипер, пушения пипер, лимоновия сок и задушете, докато подправките започнат да отделят аромата си (за около 30 секунди). Добавете нахута и 3 с.л. вода и оставете да къкри, докато нахутът омекне. Разбърквайте често. Поставете рибата с кожата надолу, покрийте (може и с фолио) и гответе без да обръщате, докато сьомгата стане непрозрачна в центъра (за около 8 минути). Разпределете сьомгата и нахута в две чинии, поръсете с кориандър и сервирайте веднага. 

Скариди с доматен сос и полента 

Ще ви трябват:

2 с.л. зехтин;
½ глава лук;
щипка черен пипер;
160 мл сухо бяло вино;
400 г нарязани домати от консерва;
350-400 г почистени големи скариди сол; 
черен пипер
40 г маслини Каламата (почистени и нарязани);
1 с.л. каперси;
2 ч.л. прясна мащерка.
За полентата: 

175 г царевичен грис;
 900 мл вода;
1 с.л. зехтин;
сол;
черен пипер;
2-4 с.л. пармезан или пекорино романо;
1 с.л. пресни билки по избор.
Загрейте мазнината в голям тиган на средновисока температура. Задушете лука, заедно с черния пипер. Добавете виното и задушете докато се редуцира наполовина (около 4 минути). Добавете доматите, заедно със сока им. Оставете да къкри за окло 10 минути, като през това време ги натрошавате леко с дървена лъжица. Поръсете скаридите със сол и черен пипер. Сложете ги в тигана, като ги обръщате, за да се покрият със соса. Оставете да къкрят, докато се сварят (около 4 минути). Добавете маслините, каперсите и мащерката и задушете за около минута. Ако е нужно, коригирайте вкуса с подправки.

За полентата: 

Загрейте водата до кипване. Сложете царевичния грис, заедно с мазнината и подправките. Варете докато се сгъсти – първо на по-силен огън, а след това на по-лек. След като е готово, добавете сиренето и свежите билки. В две чинии разпределете по равно полентата като оформите като кръг. Отгоре сложете скаридите със соса. 

Пикантна салата с пуешко и боб 

Необходими продукти:

500 г пуешко месо;
250 мл пилешки бульон;
80 мл течна сметана;
2 консерви бял боб (около 470 г всяка);
1 с.л. зехтин;
1 глава лу;
1 чушка;1 голяма скилидка;
чесън;
½ ч.л. червен пипер на люспи;
2 ч.л. смлян кимион;
сол;
черен пипер;
зелени люти чушки, нарязани (по избор);
1 ч.л. сушена майорана;
пресен кориадър.

Загрейте зехтина в голяма тенджера на средна температура. Добавете лука, чушката, чесъна и лютия пипер за около 8 минути, докато лукът стане прозрачен. Нарежете пуешкото на тънки филии и го добавете. Поръсете с малко сол и черен пипер, сложете и кимион. Добавете боба, както и около 160 мл от водата към него, заедно с бульона, ситно нарязаните люти чушки, сметаната и майораната. Оставете да заври и разбърквайте често. След това намалете котлона и оставете да къкри за около 15 минути, за да се смесят вкусовете. Разбърквайте често. Ако е нужно, коригирате вкуса с подправки. Сервирайте топло или студено, в купички. По желание, преди да поднесете, можете да гарнирате с люспи лют пипер, маринована чушка, ситно нарязан червен лук или пък парченца авокадо. 

Да ви е сладко!

Източник: Az-jenata.bg

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Шок край Барселона, откриха мъртво бебе в контейнер за боклук На място пристигна и екип на здравните служби, който потвърждава смъртта Биткойнът чупи рекордите Експерти отдават поскъпването на oптимизмa oĸoлo пoлитиĸитe нa нoвoизбpaния aмepиĸaнcĸи пpeзидeнт Дoнaлд Tpъмп
25-годишна сладурана вбесила Надал Вдигнала му нервите с топла вода Още един българин загина зловещо На 24 декември 2024 г., около 23:00 ч., тежка катастрофа между автомобил Audi с българска регистрация и линейка стана на провинциалния път SP30 в област Фоджа
Лавров посочи условието на Русия за мир в Украйна По думите му подобно примирие просто ще бъде използвано от Запада, за да превъоръжи Украйна Инженерно чудо в Пловдив Всички цъкат с език заради това "бижу"
Камелия си показа най-милото на Коледа Чалгаджиката развълнува пак феновете си Арест на луд купон на Софи Маринова Ромският славей изби рибата, коментира неин фен, иска я в киното
Спортист нахлу на трибуните и скочи на бой на зрителите Тайсън Бел започна да налага феновете със стика си Карен се върна при Златка Плеймейтката си върна наскоро моминското име, след като мъжът й бе изловен с друга, но това я разтопи
Външно с официална първа позиция за трагедията с разбилия се самолет Ведомството изрази сърдечни съболезнования на правителството и народа на Азербайджан Дъщерята на Брус Уилис се омъжва, за да го зарадва? Решила е да внесе промяна в последните му дни живот