Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

3 безглутенови рецепти за плосък корем

Ключови думи: салати без глутен, здравословни салати, флагман

Все повече хора обръщат внимание на хранителните си навици и включват към режима си на хранене безглутенови рецепти. Според мнозина, глутенът е отговорен за неприятното чувство за тежест и подуване на стомаха. Непоносимостта към този протеин е всъщност възпалителна реакция на организма. Ако усещате дискомфорт при приема на продукти, съдържащи глутен, може би е добра идея да намалите употребата му.

В следващите редове ви предлагаме няколко идеи за ястия, които ще ви помогнат да намалите подуването на стомаха. Ето ги и тях: 

Грилована сьомга с нахут 

Необходими продукти:

2 филета от сьомга (185 г всяко);
1 консерва нахут (470 г);
4 с.л. зехтин;
½ глава червен лук; 
сол;
черен пипер;
кимион;
пушен червен пипер;
кориандър;
лют пипер;
1 с.л. лимонов сок;
пресен кориандър;
настъргана кора от 1 лимон.

Сложете сьомгата в чиния. Намажете я със зехтин, а след това поръсете със сол, черен пипер, лимонова кора и малко кимион. Загрейте фурната на висока температура (200 градуса) или подгответе за печене грил тиган. Междувременно в голям тиган на средно висока температура загрейте 2 с.л. зехтин. Добавете лука и задушете, докато стане прозрачен (за около 5 минути). Добавете черния пипер, 1 ч.л. кимион, кориандъра, лютия пипер, пушения пипер, лимоновия сок и задушете, докато подправките започнат да отделят аромата си (за около 30 секунди). Добавете нахута и 3 с.л. вода и оставете да къкри, докато нахутът омекне. Разбърквайте често. Поставете рибата с кожата надолу, покрийте (може и с фолио) и гответе без да обръщате, докато сьомгата стане непрозрачна в центъра (за около 8 минути). Разпределете сьомгата и нахута в две чинии, поръсете с кориандър и сервирайте веднага. 

Скариди с доматен сос и полента 

Ще ви трябват:

2 с.л. зехтин;
½ глава лук;
щипка черен пипер;
160 мл сухо бяло вино;
400 г нарязани домати от консерва;
350-400 г почистени големи скариди сол; 
черен пипер
40 г маслини Каламата (почистени и нарязани);
1 с.л. каперси;
2 ч.л. прясна мащерка.
За полентата: 

175 г царевичен грис;
 900 мл вода;
1 с.л. зехтин;
сол;
черен пипер;
2-4 с.л. пармезан или пекорино романо;
1 с.л. пресни билки по избор.
Загрейте мазнината в голям тиган на средновисока температура. Задушете лука, заедно с черния пипер. Добавете виното и задушете докато се редуцира наполовина (около 4 минути). Добавете доматите, заедно със сока им. Оставете да къкри за окло 10 минути, като през това време ги натрошавате леко с дървена лъжица. Поръсете скаридите със сол и черен пипер. Сложете ги в тигана, като ги обръщате, за да се покрият със соса. Оставете да къкрят, докато се сварят (около 4 минути). Добавете маслините, каперсите и мащерката и задушете за около минута. Ако е нужно, коригирайте вкуса с подправки.

За полентата: 

Загрейте водата до кипване. Сложете царевичния грис, заедно с мазнината и подправките. Варете докато се сгъсти – първо на по-силен огън, а след това на по-лек. След като е готово, добавете сиренето и свежите билки. В две чинии разпределете по равно полентата като оформите като кръг. Отгоре сложете скаридите със соса. 

Пикантна салата с пуешко и боб 

Необходими продукти:

500 г пуешко месо;
250 мл пилешки бульон;
80 мл течна сметана;
2 консерви бял боб (около 470 г всяка);
1 с.л. зехтин;
1 глава лу;
1 чушка;1 голяма скилидка;
чесън;
½ ч.л. червен пипер на люспи;
2 ч.л. смлян кимион;
сол;
черен пипер;
зелени люти чушки, нарязани (по избор);
1 ч.л. сушена майорана;
пресен кориадър.

Загрейте зехтина в голяма тенджера на средна температура. Добавете лука, чушката, чесъна и лютия пипер за около 8 минути, докато лукът стане прозрачен. Нарежете пуешкото на тънки филии и го добавете. Поръсете с малко сол и черен пипер, сложете и кимион. Добавете боба, както и около 160 мл от водата към него, заедно с бульона, ситно нарязаните люти чушки, сметаната и майораната. Оставете да заври и разбърквайте често. След това намалете котлона и оставете да къкри за около 15 минути, за да се смесят вкусовете. Разбърквайте често. Ако е нужно, коригирате вкуса с подправки. Сервирайте топло или студено, в купички. По желание, преди да поднесете, можете да гарнирате с люспи лют пипер, маринована чушка, ситно нарязан червен лук или пък парченца авокадо. 

Да ви е сладко!

Източник: Az-jenata.bg

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Радва се на голяма любов Михаела Филева е в много романтична връзка Секретен документ разкрива планът на Путин за прекратяване на войната в Украйна Кремъл предлага Украйна да бъде разделена на три части, като целият изток на страната и Крим остават за Русия
Малкият креслив орел царува в Сакар планина Горски експерти и орнитолози са оптимисти за бъдещето на защитения вид Тръмп ще уволни 15 000 трансджендъри от US-армията Новоизбраният президент може да издаде указа още на първия си работен ден
Зонта клуб Бургас с куп инициативи днес 25-ти ноември е Международният ден за елиминиране на насилието срещу жените Пиех по три уискита преди 9 сутринта
Разцелуваха се Галена и Теа са първи дружки Прекръсти се, че не я познава, а са пяли на една сцена /видео/ Беатрис Халваджиян и Орлин Горанов пяха в Коледно матине 2023 година един след друг
Николай Димитров: Община Несебър изпълнява отговорна и целенасочена политика за опазване и съхраняване на Стария град Несебър прие важен доклад, ето неговите акценти Абсолютната класика "Железният светилник" отново изгрява на бургаска сцена Билетите ви очакват на каса НХК, като поради големия зрителски интерес е добре да не чакате до последния момент и да запазите своя навреме
Ядоса се много Емануела попита: Адекватни ли сте?  Преживя 4 куршума, за да дойде в София и... Съперникът на Кобрата има живот като на филм