Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Искат само българско месо в нашенските колбаси

Ключови думи: българско месо, български колбаси, месо, съставки, суджук

Само българско месо в българските колбаси - за това настояват родните животновъди. Горна Оряховица е мястото, където се произвежда Горнооряховски суджук. Първото защитено географско указание и все още единственият хранителен продукт, защитен пред Европейската комисия.

Новината, че българските месопроизводители искат да се влага само българско месо по държавен стандарт стресна колбасарите, защото се оказа, че в България няма толкова количество месо, което да отговаря на изисквания.

Румяна Добрева е близо три десетилетия в месопреработването. Има бутикова фабрика в Горна Оряховица, която е под защита на Европейската комисия за производство на Горнооряховски суджук. Още при защитата на рецептата пред Европа преди 15 години от Комисията посочили условие.

„Нямаме достатъчно суровина. Поради тази причина върнаха документите и трябваше да преработим цялата тази документация и да отбележим, че този продукт ще се произвежда и от европейско месо”, посочи Добрева. Допреди една година тя се е старала да влага предимно българско месо в Горнооряховския суджук, но сега ѝ е невъзможно. Затова и не разбира какво точно искат животновъдите у нас, след като не могат да предложат количество от суровината.

„Винаги е имало недостиг на говеждо месо. Още по времето на социализма внасяхме от Бразилия и Аржентина. Това не е нищо ново. Този отрасъл липсва. Никъде не пише месодайни говеда. Пише 30 000, но млекодайни”, казва производителката.

Затова Добрева използва месо от Румъния, както е записано в регламента. „От Румъния идва охладено, с транспорт, прекрасно. Най-вероятно догодина ще внасяме и гръцко. Това в никакъв случай не намалява и качеството на продукта”, допълва Добрева. Цената на Горнооряховския суджук е запазена от производителите му - само три фирми, дълго време непроменена.

3
Коментара по темата
3.
Да си ядат
01.07.2023 13:01:21
отвратителните луканки и суджуци и ако искат да ги правят от собственото си месо! Толкова ги обичах преди, а сега нито един не става за ядене, дори и най-скъпите! Когато ми се приядат, купувам някакъв подобен ЧУЖД продукт! Нищо не е изсушено като хората а някои вонят на развалено веднага след като ги купиш. Алчни безобразници!

Избива ме на смях когато някой търговец ми хвали стоката си като "българска", сякаш има някакви предимства. Аз лично бягам от нея като дявол от тамян!
2.
Хахахах
01.07.2023 12:06:15
Българско месо... Българите нямаме месо! Трябва да се уточни! Месо от български политици! Вижте ги как са се охранили на наш гръб!
Колкото до животновъдството-по заповед на великите евроизроди, нашите евролакеи го унищожиха!
1.
май прешъс
01.07.2023 11:58:40
Какво българско месо, то няма да стигне и за 50% от потреблението. Някакви виртуални животни им се въртят в главата, европроекти , соя, моя, подобрители и т.н.
  Добави Коментар
Не правете секс на дивана, защото... Лекар предупреди за сериозни рискове Пазете се от токсични приятели, които могат да съсипят връзката ви Неподходящи изказвания за връзката или партньора ви е първият червен флаг
4-те зодии, които имат ангелски души Ето кои са те  Тези вкусни лодки с месо ще ви станат любимо ястие Всеки знае рецептата
Банята изглежда мръсна и небрежна: премахнете тези неща от нея Вижте кои са те и подрете банята си  Иска да се върне при бившия си Русата Златка опитвала да затопли отношенията си с Благо Джизъса
Вместо 13 заплата у нас много работодатели са раздали за празниците бонуси, тематични подаръци и коледни партита Финaнсoвите кoледни бoнуси сa в гoлям диaпaзoн в зaвисимoст oт зaемaнaтa длъжнoст и видa нa кoмпaниятa - от 200 до 750 лв.  Смесете кисело мляко, брашно и захар на равни части и направете тази сочна торта с неустоим крем Вкусът е впечатляващ, презентацията - още повече
Методът 3-6-9 издава има и бъдеще връзката ви Три стъпки тестват колко здрави са любовните ви отношения... Закупуването на жилище става все по-трудно с тези промени в закона Строителите ще калкулират в цената на имота новия данък, обясни адвокат
Хвали се, че навремето е скъсвал Преслава от се*с Петя, както е истинско й име,  първо бе танцьорка във видеоклиповете на Милко Калайджиев, а след това той я превърна в Преслава, която познаваме днес  Започна скоростен ремонт на ГКПП "Кулата" заради Шенген Целта е с разширение да се направят по две пътни ленти във всяка посока преди пункта