Гостите ви ще си оближат пръстите от този кекс с ягоди, масло и рикота
Продукти:
3 яйца
250 г рикота
1 ч.л. ванилова есенция
сокът на 1 малък лимон
настърганата кора на 1 лимон
200 г захар
200 г брашно
2 ч.л. бакпулвер
щипка сол
110 г разтопено масло
250 г пресни ягоди
Приготвяне:
В купа разбийте яйцата с рикотата, ванилията, лимоновия сок и лимоновата кора до получаването на хомогенна смес. Добавете захарта, щипка сол и разбийте отново с миксера. Сипете брашното и бакпулвера и отново разбийте. Хубаво е тези две съставки да бъдат пресети, преди да ги сложите към яйчената смес.
Когато се получи гладка смес можете да добавите и разтопеното масло и да разбиете още веднъж, докато тестото стане идеално гладко. Следва да сложите нарязаните плодове и да разбъркате с шпатула. Тестото се изсипва в намазнена тава, в която сте сложили хартия за печене.
За финал украсете с още малко ягоди и печете в предварително загрята фурна на 175 градуса за около 50-60 минути или до готовност. След като кексът изстине ,може да го поръсите с пудра захар.
Източник: Az-jenata.bg