Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Плодове в диетата – кои са с най-малко въглехидрати

Ключови думи: въглехидрати, плодове

Пролетта е към своя край и е време да отстъпи място на лятото. С повечето слънчеви лъчи навън ще се появят не само череши, но и други страхотни сезонни плодове. Всички ги хапваме с удоволствие, но все пак трябва да внимаваме с въглехидратите в тях. Да не говорим за естествените захари.

Въпреки че са сладки, много плодове, които зреят през лятото, попадат в графата здравословни. Сред тях има такива, в които въглехидратите са в малко количество. Ето защо може да ги включите във вашия здравословен режим.

Ябълките например са едновременно сладки и освежаващи, от динята ще ви потекат лигите, докато прасковите направо се топят в устата. Ако обожавате плодовете, значи няма как да не консумирате по малко от любимите. И въпреки че някои имат естествени захари и нишесте, те са по-полезни, в сравнение с пакетираните десерти в магазина. Затова може да ги ползвате за закуска, както и между храненията.

Защо някои плодове са толкова полезни?
Данни от проучване на Advances in Nutrition сочат, че както плодовете, така и зеленчуците предлагат на тялото ви диетични фибри, които могат да намалят риска от сърдечносъдови заболявания и затлъстяване.

Много плодове с ниско съдържание на въглехидрати имат допълнителни ползи за здравето. Те намаляват риска от диабет тип 2 и сърдечни заболявания, като същевременно помагат при нивата на холестерола и загубата на тегло.

Кой плод се смята за такъв с ниско съдържание на въглехидрати?
„Според Американската диабетна асоциация, една порция плодове е само 15 грама въглехидрати“, казва д-р Ейми С. Маргулис. И добавя, че повечето плодове осигуряват около 15 грама въглехидрати за 1/2-чаша порция или около размера на топка за тенис.

Като цяло плодовете, които съдържат приблизително 5 грама или по-малко нетни въглехидрати на порция, се считат за нисковъглехидратни. Нетните въглехидрати се отнасят до общото съдържание на въглехидрати минус съдържанието на фибри. Това обяснява д-р Мери Сабат.

Специалистът обяснява пред Eathis, че има положителна връзка между плода с ниско съдържание на въглехидрати и съдържанието на фибри в него. Сабат отбелязва, че фибрите са вид въглехидрати, които не се усвояват напълно от тялото.

„Когато се консумират, те могат да помогнат за забавяне на усвояването на захарите и да насърчат усещането за ситост. Което ги прави полезни за поддържане на стабилни нива на кръвната захар и подпомагане на управлението на теглото“, посочва специалистът по здравословно хранене. И добавя, че много плодове с малко въглехидрати всъщност са пълни с фибри.

Ето защо, когато планувате менюто си, можете да вземете общия брой въглехидрати във всяка порция плодове и да извадите количеството фибри. Това ще покаже колко са нетните въглехидрати, което трябва да добавите към дневния си прием.

Ето 4 от най-добрите плодове с ниско съдържание на въглехидрати, които можете да ядете лятото
Малини, ягоди и къпини
Горските плодове са доста малки, но зареждат с мощно количество енергия. И са много полезни за здравето. Проучване, публикувано в списание Molecules през 2021 г., установява, че те могат да осигурят на тялото антиоксиданти. Те са полезни както за червата, така и за мозъка. Предпазват от възпалителни заболявания, метаболитни нарушения, също и от сърдечносъдови заболявания и рак.

Сабат добавя, че горските плодове са богати на фибри. Малините, ягодите и къпините поддържат нетния брой въглехидрати нисък. Ето защо тя ги препоръчва през лятото.

Хидратация през пролетта и лятото – храните, които да ядете
Междувременно д-р Маргулис обяснява, че къпините са „страхотен източник на фибри и с ниско съдържание на калории (62 калории на чашка)“. Освен това са чудесен източник на витамини и антиоксиданти. Така че може да ги смесите с кисело мляко и да ги консумирате с удоволствие сутрин или следобед.

От друга страна малините са с 64 калории на чаша, друг отличен източник на фибри. Те са с високо съдържание на витамин С, калий и фолиева киселина. Нямат мазнини, холестерол или натрий. Що се отнася до ягодите, те са пълни с витамини, фибри и особено високи нива на антиоксиданти, известни като полифеноли.

Кайсии

Един от популярните летни плодове. Има най-различни сортове – едни по-кисели, други по-сладки.

Кайсиите имат антихелминтно, антиастматично, антипиретично, антисептично, спазмолитично и успокояващо действие. Освен това помагат при повръщане, тонизират и действат седативно.

Този оранжев плод е с ниско съдържание на въглехидрати. Той също има добро количество фибри и е източник на витамини А и С, обяснява д-р Сабат.

Круши

Круши, нарязани на парченца за закуска – с кисело мляко или под формата на смути… Звучи страхотно!От векове източната медицина ги е използвала за намаляване на възпалението в тялото.

„Те са свързани с понижаване риска от диабет, заедно с подобряване на здравето на червата при запек“, казва още д-р Маргулис.

Крушите, особено някои сортове, са твърде сладки и сочни. Но са и богат източник на фибри, витамини и хранителни вещества. По думите на специалиста по хранене, можете да ги съчетаете с бадемово или фъстъчено масло и така да си приготвите здравословна протеинова закуска.

Диня

Независимо дали планирате да се съберете с приятели в двора или да отидете на плаж, басейн, динята задължително трябва да присъства в менюто ви. Изследване, публикувано от International Journal of Food Properties, установява, че червеният плод, пълен с вода, помага при кожни проблеми, астма, хипертония, диабет, сърдечносъдови заболявания и рак. Според ръководителите му динята се препоръчва при жени с наднормено тегло, бременни, пушачи или спортисти.

Д-р Маргулис обяснява, че заради високото съдържание на захар не всеки диетолог препоръчва диня. Тя е пълна с антиоксиданти, витамини, хранителни вещества и електролити, включително витамин С, ликопен, холин, калий, магнезий, фибри, желязо и дори малко калций. А всички тези хранителни вещества имат мощен хидратиращ капацитет за кожата.

„Въпреки че динята е с относително високо съдържание на захар в сравнение с други плодове, тя все още е опция за плод с ниско съдържание на въглехидрати, поради високото съдържание на вода, което разрежда общата концентрация на захар“, обяснява от своя страна д-р Сабат.

Този текст има информативен характер за плодовете с ниско съдържание на въглехидрати. Той не замества консултацията със специалист.

Източник: tialoto.bg

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Шашна мрежата, ето как изглежда сега (СНИМКИ) Младата певица Крисия има визия, за която много жени могат да завидят благородно... Голяма звезда каза "НЕ" на... Алкохола
"Не съм задн*к" Твърди Моу Взеха колата на 52-годишен бургазлия от жк. "Меден рудник", прибирал се пийнал след купона на Нова година Дрегерът му ударил 1,59 примила
Болничното настоятелство на МБАЛ-Поморие дари сума за софтуера на важен медицински апарат Обновеният софтуер на електромиографа ще разшири възможностите за функционално изследване на периферната нервна система на нуждаещите се пациенти Колко улици в Бургас се нуждаят от това съоръжение Красимир Младенов видя в Турция решение на проблема с еднопосочните улици у нас
Ще вдига сватба през 2025 г. или пък не Певицата развълнува феновете си след новогодишните празници ГЕРБ-СДС, ДБ, БСП и ИТН обсъдиха общо споразумение за управление Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ-СДС
Пастет от пилешки дробчета – нищо общо с купешкия Как да го приготвите Мъж преби с маса жена си Побойникът е арестуван в Горна Оряховица
Тя почина Беше известна като "жената котка" заради множеството си козметични операции Опитаха да отровят Башар Асад в Москва А той избяга в Русия, за да търси спасение