Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Ако ядем ябълки всеки ден...

Ключови думи: ябълка, храна, диета, витамини, кръвно

Всички знаем колко полезни са ябълките, защото го чуваме още от детство. Нашите баби и дядовци са ни инструктирали да хапваме пресни плодове, за да получим от тях необходимите витамини и минерали, за да растем здрави и силни. Въпреки това едва ли много от нас са се замисляли как точно ябълките ни влияят, как ги приема организма ни, може ли да ни навредят, ако ги консумираме неправилно, пише jenata.blitz.bg.

В следващите редове ще ви разкажем за предимствата и отрицателните свойства на червените, жълтите и зелени плодове и какво точно трябва да знаете за тях.

С какво са полезни ябълките?

Те съдържат много витамини и минерали

Ябълките съдържат витамини А.С.В1, В2, РР и Е, както и магнезий, фосфор, йод, желязо, селен, калий, калций, цинк. Те ни дават жизненост, помагат ни да се справим със стресови ситуации и подобряват мозъчната функция, както и сърдечно-съдовата система.

Независимо от това, невъзможно е да се допълни дневната норма на витамини и минерали само с консумацията на един единствен вид плод. Витамин Ц в този плод например е десет пъти по-малко отколкото в портокалите.

Една ябълка е с тегло 150 гр. и осигурява едва 8% от необходимия витамин С и 2% витамин А. По отношение на йод обаче ябълките са на второ място след морските дарове.

Предпазват от рак, сърдечни заболявания, стареене и проблеми с кръвоносните съдове

Това се дължи на антиоксидантите, които съдържат тези плодове. Освен това предпазват белите дробове от никотина.

Учени от САЩ са открили, че ябълките помагат за блокирането на раковите клетки. Конкуренция им е само червената боровинка. Не самите плодове борят болестите, а телата ни, с тяхна помощ се справят по-добре със заболяванията. Корите от ябълка притежават редица лечебни свойства.

Понижават кръвното налягане

Желязото, съдържащо се в ябълките, повишава нивата на хемоглобин. Това е много полезно при анемия. Плодовете се препоръчват и на пациенти с хипертония. Те могат да понижат кръвното налягане и да премахнат излишната сол и вода от тялото.

Подобряват храносмилането

Освен това стимулират производството на жлъчка и стомашен сок. В допълнение премахват и отровите от тялото.

Понижават холестерола

Разтворимите ябълкови влакна свързват мазнините в червата, което води до намаляване на холестерола в кръвта и предпазва от прекомерното му натрупване. . Диетолози са стигнали до извода, че след три седмици диета с ябълки, холестеролът може да спадне с до 30%.

Помагат за отслабване

Ябълките имат много ниско калорийно съдържание, ако се консумират в прясна и печена форма. В тях няма мазнини, но има въглехидрати, които могат да ви дадат усещане за ситост за известно време.

Червени, жълти или зелени? Кои са по-добри?

За да вземете максимума от полезни свойства, трябва да разберете кой вид ябълки е най-полезен за вас.

Цветът им се влияе от наличието на пигменти, хлорофил, антоцианини и каротеноиди в корите. Всеки има любими ябълки. Най-вероятно тялото интуитивно посяга към цвета, който отразява наличието точно на онези витамини, които са най-подходящи за него в момента.

Зелените ябълки съдържат най-малко захар и съответно имат най-малка калорийна стойност. Те премахват токсичните вещества от тялото. Киселите ябълки не причиняват алергии и влияят положително на здравето на зъбите и устната кухина. Добри са при затлъстяване и диабет.

Червените ябълки са сладки и се препоръчват на хора със сърдечни заболявания, бъбречни и чернодробни проблеми. Те са перфектни при проблемна кожа, но захарта им вреди на зъбния емайл. Не е препоръчително диабетици да ги консумират.

Жълтите ябълки имат по-малко желязо, но повече пектин, който помага на организма в борбата с токсичните вещества. Полезни са за черния дроб и жлъчката.

Отрицателни свойства на ябълките

Дори и най-полезният продукт може да е вреден, ако се консумира прекомерно. Това важи с пълна сила и за този плод.

Високо съдържание на киселини

Ако не знаете мярката, то този фактор може да ви изиграе лоша шефа. Хората с пептична язва, особено на дванадесетопръстника, трябва да бъдат по-бдителни, защото за тях са противопоказни плодовете, съдържащи киселини.

Все пак се смята, че една ябълка не вреди никому. Тези, които пък страдат от гастрит, е добре да хапват само от сладките сортове.

Отглеждане с пестициди

Става въпрос за онези лъскави ябълки, които неминуемо хващат окото ни на рафта в магазина. Трябва да сте наясно, че те не са отгледани по естествен начин. Пестицидите, химикалите и токсините се използват за по-бързо узряване на плодовете.

Американски учени установиха, че така отгледани ябълките влизат в класация на топ 5 плодове, които са склонни да натрупват и задържат вредните вещества.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
„Хлебарка“ налази ефира на БНТ и дори изпълзя на трето място в „Ново 10+2“ Песента на Диди и Мони от бургаския дует „Парадокс“ дебютира в класацията и едва не я оглави Не му върви срещу Джокович, защото... Изпълнява бекхенд с една ръка
Това са истинските причини жените да привличат емоционално недостъпни мъже Те се влюбват в партньори, които изглеждат чаровни, загадъчни и привлекателни, но с времето се оказва, че тези мъже не могат да предложат дълбока емоционална свързаност Вече не купувам хляб, от 2 кг брашно правя 45 броя от тези памук питки Лесни са, практични и толкова вкусни, че ще се чудите защо изобщо сте купили хляб
Макрон с призив към Нетаняху Френският президент иска спиране на огъня в Газа Ужасна вест от Мианмар Бременна жена издъхна след земетресението
Шокиращ финал Сбогуваме се с хитовия сериал "Златно момче" Кола се запали в движение в голям роден град За щастие няма пострадали
Най-злобните зодии Те могат за нула време да превърнат живота ви в истински ад Малък самолет падна върху къща Пожарна и полиция евакуираха района 
Подробности за важната дискусия с министър Боршош в Бургас Ето какво се случи на разговор за туризма Отиде си голямо име в киното Почина Денис Арнт