Ако ядем ябълки всеки ден...
Всички знаем колко полезни са ябълките, защото го чуваме още от детство. Нашите баби и дядовци са ни инструктирали да хапваме пресни плодове, за да получим от тях необходимите витамини и минерали, за да растем здрави и силни. Въпреки това едва ли много от нас са се замисляли как точно ябълките ни влияят, как ги приема организма ни, може ли да ни навредят, ако ги консумираме неправилно, пише jenata.blitz.bg.
В следващите редове ще ви разкажем за предимствата и отрицателните свойства на червените, жълтите и зелени плодове и какво точно трябва да знаете за тях.
С какво са полезни ябълките?
Те съдържат много витамини и минерали
Ябълките съдържат витамини А.С.В1, В2, РР и Е, както и магнезий, фосфор, йод, желязо, селен, калий, калций, цинк. Те ни дават жизненост, помагат ни да се справим със стресови ситуации и подобряват мозъчната функция, както и сърдечно-съдовата система.
Независимо от това, невъзможно е да се допълни дневната норма на витамини и минерали само с консумацията на един единствен вид плод. Витамин Ц в този плод например е десет пъти по-малко отколкото в портокалите.
Една ябълка е с тегло 150 гр. и осигурява едва 8% от необходимия витамин С и 2% витамин А. По отношение на йод обаче ябълките са на второ място след морските дарове.
Предпазват от рак, сърдечни заболявания, стареене и проблеми с кръвоносните съдове
Това се дължи на антиоксидантите, които съдържат тези плодове. Освен това предпазват белите дробове от никотина.
Учени от САЩ са открили, че ябълките помагат за блокирането на раковите клетки. Конкуренция им е само червената боровинка. Не самите плодове борят болестите, а телата ни, с тяхна помощ се справят по-добре със заболяванията. Корите от ябълка притежават редица лечебни свойства.
Понижават кръвното налягане
Желязото, съдържащо се в ябълките, повишава нивата на хемоглобин. Това е много полезно при анемия. Плодовете се препоръчват и на пациенти с хипертония. Те могат да понижат кръвното налягане и да премахнат излишната сол и вода от тялото.
Подобряват храносмилането
Освен това стимулират производството на жлъчка и стомашен сок. В допълнение премахват и отровите от тялото.
Понижават холестерола
Разтворимите ябълкови влакна свързват мазнините в червата, което води до намаляване на холестерола в кръвта и предпазва от прекомерното му натрупване. . Диетолози са стигнали до извода, че след три седмици диета с ябълки, холестеролът може да спадне с до 30%.
Помагат за отслабване
Ябълките имат много ниско калорийно съдържание, ако се консумират в прясна и печена форма. В тях няма мазнини, но има въглехидрати, които могат да ви дадат усещане за ситост за известно време.
Червени, жълти или зелени? Кои са по-добри?
За да вземете максимума от полезни свойства, трябва да разберете кой вид ябълки е най-полезен за вас.
Цветът им се влияе от наличието на пигменти, хлорофил, антоцианини и каротеноиди в корите. Всеки има любими ябълки. Най-вероятно тялото интуитивно посяга към цвета, който отразява наличието точно на онези витамини, които са най-подходящи за него в момента.
Зелените ябълки съдържат най-малко захар и съответно имат най-малка калорийна стойност. Те премахват токсичните вещества от тялото. Киселите ябълки не причиняват алергии и влияят положително на здравето на зъбите и устната кухина. Добри са при затлъстяване и диабет.
Червените ябълки са сладки и се препоръчват на хора със сърдечни заболявания, бъбречни и чернодробни проблеми. Те са перфектни при проблемна кожа, но захарта им вреди на зъбния емайл. Не е препоръчително диабетици да ги консумират.
Жълтите ябълки имат по-малко желязо, но повече пектин, който помага на организма в борбата с токсичните вещества. Полезни са за черния дроб и жлъчката.
Отрицателни свойства на ябълките
Дори и най-полезният продукт може да е вреден, ако се консумира прекомерно. Това важи с пълна сила и за този плод.
Високо съдържание на киселини
Ако не знаете мярката, то този фактор може да ви изиграе лоша шефа. Хората с пептична язва, особено на дванадесетопръстника, трябва да бъдат по-бдителни, защото за тях са противопоказни плодовете, съдържащи киселини.
Все пак се смята, че една ябълка не вреди никому. Тези, които пък страдат от гастрит, е добре да хапват само от сладките сортове.
Отглеждане с пестициди
Става въпрос за онези лъскави ябълки, които неминуемо хващат окото ни на рафта в магазина. Трябва да сте наясно, че те не са отгледани по естествен начин. Пестицидите, химикалите и токсините се използват за по-бързо узряване на плодовете.
Американски учени установиха, че така отгледани ябълките влизат в класация на топ 5 плодове, които са склонни да натрупват и задържат вредните вещества.