Флагман видя: В Испания вече пуснаха храни от щурци и червеи
Само три месеца след като Европейският съюз разреши официално предлагането на храни от буболечки и брашнени червеи, Испания стана една от първите страни в ЕС, където такова лакомство вече може да се купи масово. Втората по големина верига супермаркети в страната „Алкампо“ пусна в мрежата си няколко разновидности сушени гадинки в най-различни вкусове. Те засега са оформени пробно в отделна зона, но вероятно в един момент ще бъдат смесени с останалите храни.
Приятно изненадана клиентка на „Алкампо“ направи видео по този повод, което пусна в профила си в социалните мрежи.
На този етап на потребителите се предлагат сушени щурци в няколко вкусови варианта - с мащерка и пипер, с домати и риган и с морска сол. До тях са наредени и сушени ларви на брашнени червеи с лют червен пипер и също с морска сол. Продуктите са на един-единствен производител – заводът „Португал бъгс“, който се намира в португалския град Порто и от основаването си се занимава само със създаването на храни от насекоми и червеи. Фабриката е създадена през 2016 година, много преди ЕС да позволи свободната продажба на подобни деликатеси. „Преди 7 години един от нашите основатели, Гилерме Перейра, направи първите си стъпки в света на ентомофагията (храната на бъдещето – б.а.), като прие предизвикателството да разработи хранителен продукт с брашно от насекоми. Това не беше лесна задача, тъй като за първи път щеше да се докосне до концепцията за консумация на насекоми“, описва себе си фабриката в своята интернет страница. Разработеният продукт получил толкова положителна обратна връзка, че предизвикал г-н Перейра да превърне идеята в бизнес.
Производителят обаче признава, че не само „добрата обратна връзка“ била причината за това начинание. „Истината е, че след много загубени часове на проучване и анализ на документи ние открихме, че насекомите биха били ефективно решение за бъдещето, тъй като техните хранителни ползи и ползите за околната среда са очевидно вълнуващи.“ Първоначалното производство започнало в гараж, но продуктите изведнъж получили много топъл прием, били масово награждавани в няколко конкурса за предприемачество, което позволило на „Португал бъгс“ бързо да се измъкне от гаража и да се премести в нови фабрични помещения. „Ние сме посветени на разработването на нови продукти и устойчиви храни. Една от основните ни цели винаги ще бъде да впечатляваме потребителите с нови изненади, карайки ги да бъдат по-устойчиви в избора си ден след ден“, обещават от португалския завод за буболечки и червеи. Думата „устойчивост“, използвана в представянето им, се е превърнала в своеобразна идеологема за либерал-глобалистката идеология.
Засега българският потребител е отново пренебрегнат и изостава от тези европейски новости. Нито една верига, оперираща на нашия пазар не е предложила нито вкусни щурци с риган и домати, нито пък апетитни брашнени червеи с лют червен пипер.
Месо ама от дедовио
Следете нашите нови разклонения на "Работническо дело" - Дневник и Капитал и там ще видите модела. Ще ядеш бубоблечките,за да спасиш планетата,няма как,Ганя! Никакви меса и животински продукти.Само буби и синтетика.
Въй, въй, въй! Ами ко ши прайм ся??? Тия испанци били големи глупаци бяяяя!
Ама не знам защо тия консуматори на щурци и червеи не идват в България да ринат фъшкии, а гнусливите бай-ганьовци ходят в Испания да ринат техните фъшкии.
И защо всъщност е този СМЕШЕН ПЛАЧ заради тия щурци и червеи? Ами не ги яжте бе дрОгарЕ - кой ви кара насила. Има си етикети и там пише всичко. Но ганьовците са свикнали да ядат всякакви гадости в колбаси, сирена и още каквото ви дойде на ум, ама се правят на ударени зад врата с мокър парцал. И се хващат на въдицата на Копейкин и господарите му в Москва. Ами яжте тогава кренвирши и колбаси за 3 лева, при цена на месото за 8 лева. Там щурци и червеи няма, а черва, рога и копита. Ама вие си ги харесвате още от времето на скапания СОЦ. Гласувайте пак за Копейкин и ще ги проядете отново. И щурците и червеите ще ви се виждат деликатес.
Ne qdat 4ervei