Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Рецепта за румънски козунак Pasca

Ключови думи: рецепта, козунак, Pasca, румънски козунак

Продукти:

4 и 2/3 ч.ч. брашно
½ ч.ч. захар
200 мл прясно мляко
20 г мая
1 ч.л. ванилов екстракт
3 яйца
50 г масло
1 с.л. настъргана лимонова или портокалова кора
жълтък за намазване
За плънката:
200 г сирене рикота
2 яйца
1 ч.л. ванилов екстракт
¼ ч.ч. захар
½ ч.ч. стафиди

Приготвяне:

Затоплете млякото, но не твърде много. Пресипете го в подходяща купичка и сложете в нея маята, 1 супена лъжица захар и 2 супени лъжици брашно. Разбъркайте добре всичко и оставете маята да се активира, може да отнеме около 10 минути. Отделно разбийте захарта и яйцата в дълбока купа. Към тях добавете пресятото брашно, сместа с шупналата мая, лимоновата кора, ваниловата есенция и разтопеното, но не вряло масло. Оформя се хубаво гладко тесто, което се меси около 10 минути или малко повече.

Прехвърлете тестото в намазнена купа, леко намазнете и него, покрийте го с кърпа и сложете на топло, за да удвои обема си за около 1 час. След това го разделете на три части. Едната я оформете в кръгла форма и сложете в подходяща тава върху хартия за печене. От останалите две се оформят две плитки или два фитила, които се поставят върху кръглата част като венец. Плитките/фитилите трябва да се съединят добре и да са добре съединени с долната час, за да се получи нещо като кладенче за пълнене.

Ако ще ползвате кръгла тава за печене и няма да поставяте хартия, намазнете много добре формата. Покрийте отново с кърпа и оставете за още 30 минути да втаса.

Следва да приготвите плънката като комбинирате с миксер всички съставки много добре и накрая добавите стафидите. Разбъркайте с шпатула. Изсипете плънката в средата на вече оформения и повторно втасал козунак. Разпределете с шпатула, ако е необходимо.

Намажете тестото с разбит жълтък и печете в предварително загрята фурна на 176 градуса за 15 минути. След това намалете фурната на 160 и печете за още 40 минути или до готовност. Ако забележите, че козунакът започва да се препича твърде много отгоре, може леко да го покриете с алуминиево фолио за печене. Сервирайте след като е напълно изстинал.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Три неща, които "изтриват" няколко години от ЕГН-то Не се мажат по лицето и не се ядат Канят пак Зуека за водещ в Капките? Драстично отслабналият Герасим Георгиев – Геро може и да не е водещ през новия сезон
Урсула фон ден Лайен: България и Румъния ще влязат изцяло в Шенген Нека видим по-силен Шенген през 2025 г., написа Урсула фон дер Лайен в платформата Х След сигнали за насилие: Уволниха учителка в детска градина Екипът и ръководството на детската градина ще започнат работа с психолог
Направете това, за да намалите разхода на гориво Поддържайте автомобила си в добро техническо състояние ОДК-Несебър организира урок по добрина за малките ученици от СУ "Любен Каравелов" Инициативата, организирана от Общински детски комплекс - Несебър, беше посветена на 21 ноември - Ден на християнското семейство
Главчев за Шенген: Финалното решение ще бъде взето декември, нещата вървят по план Финалното решение ще бъде взето на 12 декември на Съвета на вътрешните министри С тази царска запеканка със зеле и кайма впечатлявам всички гости Ще останат изумени от вкуса
Европрокуратурата разследва финансова злоупотреба при реставрация на българска църква Извършени са претърсвания в Бургас, Петрич, Рила и София Световна сензация: Твърдят, че Ружа Игнатова е жива и се крие в... В момента САЩ са предложили награда до 5 милиона долара за информация, която ще доведе до ареста и осъждането й
Зловещо: Момче задига номера от изгорялата кола на Гунди, ето какво се случва с него За съжаление Здравко Енчев също си отива млад от този свят Разкриха тайната й Никол Кидман използва интересен трик, за да омайва